Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Ανεβάζει στροφές το Brussels Group: Εργασιακά, ΦΠΑ και χρέος ψηλά στην ατζέντα


Με εντατικούς ρυθμούς και με στόχο τη γεφύρωση του χάσματος σε ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης, συνεδριάζει από την Τετάρτη στις Βρυξέλλες το Brussels Group.
Καλά πληροφορημένες ελληνικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφεραν από τις Βρυξέλλες ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών θα συνεχιστούν ανελλιπώς ως και το Σάββατο, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν το ενδεχόμενο οι συζητήσεις να διαρκέσουν περισσότερο.
Η ελληνική πλευρά προσβλέπει στη σύγκληση έκτακτου Eurogroup πριν τις αρχές Ιουνίου, όπου θα καταγραφεί πρόοδος και προοπτική για συνολική συμφωνία. Ελληνικές πηγές εκτιμούν ότι μια δήλωση καταγραφής της προόδου από πλευράς Eurogroup, θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να αυξήσει το όριο στην έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους της Ελλάδας.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, τα βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης είναι ο ΦΠΑ, το συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά, τα κόκκινα δάνεια, το δημοσιονομικό κενό, τα πρωτογενή πλεονάσματα και η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.
Σε ό,τι αφορά το θέμα του ΦΠΑ, ελληνικές πηγές εκτιμούσαν ότι είναι πιθανό να υπάρξει συμφωνία σε τρεις κατηγορίες ΦΠΑ, με τα τρόφιμα να υπάγονται στην χαμηλότερη εξ αυτών.
Σχετικά με την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού, ελληνικές πηγές τόνιζαν ότι παραμένει σημείο αιχμής το θέμα του περιορισμού των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Πηγή tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου