Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Οι ευρωπαίοι επέτρεψαν απόβαση των BRICS στο ευρώ

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


Του Χρυσόστομου Λουκά
Τι είναι άραγε μεγαλύτερη ειρωνεία; Ότι η Ελλάδα που πληρώνει το ΔΝΤ με τα λεφτά της… εγγύησης λαμβάνει πρόσκληση να συμμετάσχει στην τράπεζα των BRICS (όπου τα μέλη πληρώνουν συμμετοχή από $10 δις έκαστο) ή ότι η πρώτη σινορωσική απόβαση στην ευρωζώνη μέσω Ελλάδας θα γίνει έπειτα από πρόσκληση της… Γερμανίας;
Ας εξηγήσουμε τι εννοούμε και τι πραγματικά συμβαίνει.
Πράγματι ακούγεται αστείο ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός έλαβε τηλεφώνημα από Ρωσία που τον προσκαλεί να συμμετάσχει η Ελλάδα στην αναπτυξιακή τράπεζα των χωρών BRICS (Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Βραζιλία, Ν. Αφρική) όταν η υπό άμεση σύσταση επενδυτική τράπεζα έχει ιδρυτικά μέλη παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις, χώρες που συνολικά μετράνε τρία δις πολιτών και πάνω από το 20% του παγκοσμίου ΑΕΠ.
Τι κάνει η μικρή χρεοκοπημένη Ελλάδα, ούτε 2% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ, ανάμεσα σε τέτοια μεγαθήρια; Αστείο πράγματι. Μόνο που κανείς δε γελάει.
Λιγότερο εύθυμος από όλους πρέπει να είναι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αυτός ήταν άλλωστε που μέσα Απριλίου και με περισσή ειρωνεία για την χώρα μας έλεγε από την Ουάσιγκτον: «Η Ελλάδα χρειάζεται να βρει πιστωτές. Οι Ευρωπαίοι είπαν ΟΚ, είμαστε έτοιμοι να σας δανείσουμε έως το 2020… Αν μπορείτε να βρείτε κάποιον άλλον, είτε στο Πεκίνο, την Μόσχα, την Ουάσιγκτον ή στην Νέα Υόρκη που θα σας δώσει λεφτά τότε εντάξει, εμείς θα ήμασταν χαρούμενοι. Αλλά είναι δύσκολο να σου δανείσει κανείς σε αυτήν την κατάσταση».

Ούτε μήνας λοιπόν δεν πέρασε και τα ερωτήματα του Σόιμπλε απαντήθηκαν από τους Ρώσους και τους Κινέζους!
Κανένα μεταπτυχιακό Διεθνών Σπουδών δεν χρειάζεται για να δει κανείς τα οφέλη στα οποία προσβλέπουν οι χώρες των BRICS. Και εννοούμε όλες τις χώρες όχι απλά Κίνα-Ρωσία.
Ρωσία και Κίνα έχουν φυσικά κάθε συμφέρον και να διασφαλίσουν τις μεγάλες επενδύσεις τους στην Ελλάδα (βλέπε COSCO στον Πειραιά) και τις σχεδιαζόμενες (βλέπε ελληνο-τουρκικό αγωγό φυσικού αερίου από Ρωσία).
Η λογική τους ίδια με αυτήν των ευρωπαίων εταίρων μας που πάνω στην ανάγκη μας για δανεισμό αγοράζουν υποδομές-φιλέτα στην πύλη της Ευρώπης. Πάνω στην ανάγκη, στις περιπτώσεις Ρωσίας-Κίνας, προστίθενται ιστορικοί πολιτισμικοί δεσμοί και πραγματική αλληλεκτίμηση των λαών. Το τέλειο «business».
Οι επενδύσεις λοιπόν και προστατεύονται και διασφαλίζονται μέσω δανείων που μπορεί να πάρει η Ελλάδα για νέες επενδύσεις που θα προσφέρουν και περεταίρω είσοδο στην ευρωπαϊκή αγορά για Μόσχα και Πεκίνο.
Πρέπει όμως να επισημανθεί και ο ευρύτερος στόχος των BRICS. Η επενδυτική τράπεζα τους έχει στόχο να ανταγωνιστεί το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα όχι απλά για λόγους κύρους και πρεστίζ των ανερχόμενων του πλανήτη.
Η πρωτοκαθεδρία του δολαρίου και ο ανταγωνισμός του ευρώ πρέπει να αμφισβητηθούν ουσιαστικά και σε όσες περισσότερες περιοχές του πλανήτη γίνεται για την εξάπλωση της επιρροής της Κίνας, της Ινδίας, της Ρωσίας και την επικύρωση του στάτους της Ν. Αφρικής και Βραζιλίας ως περιφερειακών δυνάμεων.
Μια τράπεζα από άλλα ημισφαίρια και τεκτονικές πλάκες να εισβάλλει στην καρδιά της Ευρώπης, μέσα στο Ευρώ, είναι η ευκαιρία που ήθελαν οι BRICS για να δηλώσουν το δυναμικότερο παρόν στην παγκόσμια σκακιέρα.
Η Ελλάδα τους προσφέρει την τέλεια ευκαιρία και λόγω της ανάγκης της -εφόσον δεν διασφαλίζεται πλήρως από τους εταίρους – και λόγω της κυβέρνησης της που δείχνει να επιθυμεί πολυπολικότητα στις διεθνείς της σχέσεις.
Υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας που κάνει τα BRICS, Βραζιλία και Ινδία περισσότερο, να θέλουν να εμπλακούν με χώρα του Ευρώ. Η διαχείριση της ελληνικής κρίσης από το ΔΝΤ απέτυχε παταγωδώς και εντελώς αναμενόμενα. Οι μεγαλύτεροι αντιρρησίες στο ελληνικό πρόγραμμα ήταν χώρες όπως Βραζιλία και Ινδία καθώς ΕΕ και Ουάσιγκτον έκαναν λάστιχο τους κανόνες του ΔΝΤ ώστε να δανειοδοτηθεί η ελληνική περίπτωση κατά παράβαση των καταστατικών κανόνων. (μη βιώσιμο χρέος).
Είναι ακόμα άγνωστο τι συνέπειες θα έχει η εμπλοκή της «αντιπολίτευσης» του ΔΝΤ σε δανειοδότηση της Ελλάδας. Θα θέσει άλλους όρους στο παιχνίδι, άλλη δυναμική, ή θα αντικαταστήσει ακόμα και το ίδιο το ΔΝΤ που ψάχνει τρόπο να απεμπλακεί από την καταστροφική «διάσωση»;
Σε κάθε περίπτωση Ελλάδα-BRICS έχουν λόγους αμοιβαίου συμφέροντος για συνεργασία. Βερολίνο-Ουάσιγκτον έχουν κάθε λόγο να αποκρούσουν την επικείμενη διείσδυση των BRICS στο Ευρώ αλλά έχουν εγκλωβιστεί στις μεταξύ τους θέσεις. Με τοπικό αφεντικό την Γερμανία οι Αμερικανοί περιορίζονται σε συστάσεις προς Βερολίνο όταν η Γερμανία κάνει επίδειξη ισχύος στον πιο αδύναμο κρίκο του Ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου