Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Bloomberg: Μαθήματα για την ελληνική οικονομία από 70 χώρες που έφυγαν από νομισματικές ενώσεις

Outside the Wall




«Ίσως οι σκληροπυρηνικοί της Αθήνας να έχουν δίκιο. Η ιστορία δείχνει ότι το να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ δεν σημαίνει ότι η καταστροφή θα ήταν αναπόφευκτη», ισχυρίζεται ο Ανταμ Σλέιτερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics Ltd, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Περισσότερες από 70 χώρες και περιοχές έχουν εγκαταλείψει νομισματικές ενώσεις από το 1945 και μόνο μία μικρή πλειοψηφία στη συνέχεια υπέστη μεγάλες απώλειες ανέφερε ο Σλέιτερ σε πρόσφατη μελέτη του. Οι περισσότερες από αυτές, όπως στην πρώην Γιουγκοσλαβία, μπορούν να αποδοθούν σε άλλες αιτίες, όπως ο εμφύλιος πόλεμος.
Παρότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα μπορούσε να κατρακυλήσει κατά περίπου 10%, η πτώση θα μπορούσε να είναι περιορισμένη και η οικονομία μπορεί να έχει πλεονεκτήματα, τα οποία αν και δεν θα είναι ιδιαίτερα εμφανή ωστόσο θα επιτρέψουν μία αξιοπρεπή ανάκαμψη, αναφέρει το Bloomberg.
«Το πιο πιθανό αποτέλεσμα, αν φύγει, είναι ότι θα υπάρξει σημαντική αρχική μείωση στο ΑΕΠ, αλλά οι αποδείξεις από το παρελθόν δείχνουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη», ανέφερε ο Σλέιτερ. «Πολλά εξαρτώνται από το πώς θα γίνει η διαχείριση της μετάβασης.

Η Τσεχοσλοβακία, για παράδειγμα, διέλυσε τη νομισματική της ένωση το 1993 μέσα σε διάστημα μόλις πέντε εβδομάδων. Η παραγωγή της Σλοβακίας έπεσε λιγότερο από 4% εκείνη τη χρονιά και μέχρι το 1995 ήταν 10% υψηλότερη σε σύγκριση με 1992.
Οι υπολογισμοί του Σλέιτερ δείχνουν ότι στις οικονομίες που αλλάζουν νομισματική ένωση, η μέση αύξηση της ανάπτυξης είναι 2,7% τη χρονιά της διάλυσης και 3,2% την επόμενη χρονιά σε σύγκριση με μία χρονιά πριν από το γεγονός.
Συνολικά, η ανάπτυξη ήταν θετική σε περίπου τα δύο τρίτα των κρατών που βγήκαν από νομισματικές ενώσεις και αρνητική στο ένα τρίτο, για τη χρονιά που συνέβη το συγκεκριμένο γεγονός.
Πολύ αρνητικά αποτελέσματα με την παραγωγή να μειώνεται κατά 20% ή περισσότερο υπήρξαν στο 8% των περιπτώσεων. Η Λετονία υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες, μετά από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Το Ομάν είχε τα καλύτερα αποτελέσματα.
«Η παραγωγή μπορεί να είναι εκπληκτικά ανθεκτική στην αντιμετώπιση μίας εξόδου από νομισματική ένωση και τις σοβαρές οικονομικές κρίσεις που καμία φορά τη συνοδεύουν», τονίζει ο Σλέιτερ.
«Πώς θα τα πήγαινε η Ελλάδα;» διερωτάται το Bloomberg και δίνει την απάντηση: «Ο Σλέιτερ υπολογίζει ότι θα μπορούσε να επωφεληθεί, καθώς μία ασθενέστερη συναλλαγματική ισοτιμία τονώνει τις εξαγωγές και οι νομισματικές συνθήκες χαλαρώνουν.
Χρεοκοπώντας, η κυβέρνηση επίσης θα μπορούσε να βρει δημοσιονομικά περιθώρια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Μόλις το σοκ από το Grexit θα περνούσε, το χρηματιστήριο θα μπορούσε να καλπάσει. Ένα τέτοιο επιχείρημα δίνει τροφή σε εκείνους τους Έλληνες που υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να αποχωρήσουν από το ευρώ με μικρό μακροπρόθεσμο κόστος για την οικονομία τους.
«Ευλόγως καλά οργανωμένο, οι ιστορικές εμπειρίες δείχνουν ότι το Grexit θα μπορούσε να έχει πολύ μικρότερη αρχική πτώση», αναφέρει ο Σλέιτερ. «Επίσης, θα μπορούσε να υπάρχει θετική συνέπεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Πηγή: huffingtonpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου