Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές θα δημιουργήσουν νέο κύμα βαρειάς ύφεσης

kontranews


του Μελέτη Μελετόπουλου
Η «συνταγή» (περικοπές μισθών και συντάξεων, άγρια φορολογία, αποδόμηση του εργασιακού και ασφαλιστικού καθεστώτος, διάλυση του κοινωνικού κράτους, έλλειψη ρευστότητας) εφαρμόστηκε την πενταετία 2010-2015 με ολέθρια αποτελέσματα. 
Το αποτέλεσμα ήταν βαρειά ύφεση και κοινωνική κρίση, καταστροφή του εμπορίου και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μαζική μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό, έξαρση των αυτοκτονιών, άνοδος της ακροδεξιάς. Και κατάρρευση των κομμάτων που άσκησαν αυτήν την πολιτική.
Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση κινούνται τα μέτρα που οι δανειστές απαιτούν, για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση και να καταλήξουμε σε ένα νέο μνημόνιο πολύ χειρότερο από το προηγούμενο και μια νέα δανειακή σύμβαση ύψους 30 ή 50 δις (με τα οποία κυρίως θα αποπληρώνουμε τοκοχρεωλύσια). 

Αποδοχή τους από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα ακυρώσει όλο το πλέγμα δεσμεύσεων που έφερε τα κόμματα αυτά στην εξουσία και θα σημάνει το τέλος της λαϊκής αποδοχής της συμπολίτευσης. Κάτι που δεν είναι απλό, γιατί στην γωνία περιμένουν ακραίες δυνάμεις, για να σηκώσουν αυτές την σημαία του αντιμνημονιακού αγώνα. 
Ακόμη σημαντικώτερο, όμως, ένα νέο μνημόνιο θα σημάνει ένα ακόμα βαρύτερο κύμα ύφεσης, με αποτέλεσμα τον πλήρη εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας και την συνολική κατάρρευση, ενώ εκατομμύρια λαθρομετανάστες περιμένουν στις μικρασιατικές ακτές να περάσουν στην Ελλάδα.
Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ένα σχεδιασμένο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης, πάταξη της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, απελευθέρωση της υγιούς επιχειρηματικότητας, στήριξη των μικρομεσαίων και των start-ups επιχειρήσεων με ελεγχόμενη ρευστότητα και άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια, έναν σωστό φορολογικό νόμο και ασφαλώς μία ριζική εξυγίανση των θεσμών και του πολιτικού συστήματος.
Η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν λόγο να συμβάλει στην διαιώνιση του μνημονιακού προγράμματος, που μοιάζει με το μαρτύριο της σταγόνας στο οποίο έχουν υποβάλει την Ελλάδα οι δανειστές της. Αν δεχθεί τους όρους τους, θα πρέπει να ανανεώσει τον ΕΝΦΙΑ, να καταργήσει τις επικουρικές συντάξεις (τις οποίες πλήρωναν όμως οι ασφαλισμένοι επί δεκαετίες), να βάλει έκτακτο φόρο στα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, να επιβάλει νέες περικοπές στις συντάξεις και στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Τι αποτέλεσμα έφεραν όλα αυτά; Απολύτως τίποτα.
Η μνημονιακή πολιτική δεν οδηγεί πουθενά. Απλά διαιωνίζει την ύφεση και μάλιστα την επιδεινώνει. Καλύτερα μία σχεδιασμένη, ελεγχόμενη επιστροφή στην Εθνική Νομισματική Κυριαρχία, που θα μας επιτρέψει να κάνουμε αυτό που η διαδικτυακή νεολαία αποκαλεί «reset», δηλαδή ανάταξη εκ του μηδενός σε υγιέστερη βάση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου