Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Ζιγκ-ζαγκ και βήματα σύγκλισης


Συνεχίζονται τα ζιγκ-ζαγκ σε μία πορεία διαφαινόμενης σύγκλισης της Αθήνας με τους δανειστές. Κοινή δήλωση από Τσίπρα - Γιούνκερ για Ασφαλιστικό και εργασιακά και κοινή ανακοίνωση περί στόχου βοήθειας προς την Ελλάδα από Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ. Λίγη ώρα πριν, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, έκανε λόγο για πολλά άλυτα ζητήματα στις διαπραγματεύσεις, την ίδια ώρα που η ΕΚΤ προχωρούσε σε κίνηση κόντρα στη σκληρή γραμμή Βερολίνου

Αναλυτικά, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καταγράφηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με κοινή δήλωση των δύο πλευρών.
 

Για τις μεταρρυθμίσεις
 

Στη συζήτηση, έγινε αναφορά σε μεταρρυθμίσεις με σκοπό τον εκσυγχρονισμό, όπως ειπώθηκε, του συνταξιοδοτικού συστήματος, ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.

Επίσης, φέρεται να συζητήθηκε η ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και στην κοινωνική συνοχή. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοινώθηκε ότι υπήρξε σύγκλιση απόψεων, μέσω ευρείας διαβούλευσης στα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ενώ έγινε λόγος για εποικοδομητικές συνομιλίες που θα πρέπει να συνεχιστούν, στο πλαίσιο του Brussels Group.

Γενναία αύξηση από ΕΚΤ


Εντωμεταξύ, σε γενναία αύξηση κατά 2 δισ. ευρώ του ορίου της ρευστότητας που παρέχεται στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA) προχώρησε η ΕΚΤ, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις ότι δεν θα έσφιγγε και άλλο τη θηλιά στον λαιμό της Ελλάδας, αναλαμβάνοντας την ευθύνη πιθανού ναυαγίου των διαπραγματεύσεων της με τους δανειστές, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι έχει υπάρξει πρόοδος. Το συνολικό ποσό αυξάνεται πλέον στα 78,9 δισ. ευρώ.

Κοινή ανακοίνωση από τους θεσμούς


«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μοιράζονται τον ίδιο στόχο να βοηθήσουν την Ελλάδα» αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των τριών θεσμών. «Και οι τρεις θεσμοί εργάζονται σκληρά για να επιτύχουν απτή πρόοδο στις 11 Μαΐου» προστίθεται. 

Η κοινή ανακοίνωση του θεσμών έρχεται μία μέρα μετά τις δηλώσεις πηγών του Μαξίμου ότι οι διαφωνίες μεταξύ τους είναι το κύριο εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας.

Αναλυτικά, εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μοιράζονται τον ίδιο στόχο να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιτύχει δημοσιονομική σταθερότητα και ανάπτυξη.»

» Οι θεσμοί συνεχίζουν να εργάζονται στενά προς την επίτευξη αυτού του στόχου. Και οι τρεις θεσμοί εργάζονται σκληρά για να επιτύχουν απτή πρόοδο στις 11 Μαΐου».

Πηγή ΤΡΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου