Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Ο Ντράγκι, το «διαβατήριο» για τη ρευστότητα και οι αντιφάσεις των δανειστών

Το Ποντίκι


Με τον χρόνο να πιέζει και το χρήμα να στερεύει η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για την εξασφάλιση ρευστότητας από την ΕΚΤ λίγες ώρες πριν την αυριανή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ εν όψει της οποίας αιωρείται τις τελευταίες ημέρες το σενάριο του περαιτέρω κουρέματος των ενεχύρων που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες για την άντληση ρευστότητας από τον ELA.
Στον αντίποδα αυτού του αρνητικού σεναρίου η κυβέρνηση προσδοκά μια απόφαση που όχι μόνο δε θα έχει επιπτώσεις στο ύψος της ρευστότητας που αντλούν οι ελληνικές τράπεζες από το ευρωσύστημα αλλά θα ανεβάζει το όριο έκθεσής τους στα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου πάνω από τα 9 δις όπου φαίνεται να έχει κολλήσει από τον Φεβρουάριο και ενώ το όριο είναι τα 15 δις. Υπενθυμίζεται ότι στη διεκδίκηση αυτή της Αθήνας να χαλαρώσει η θηλιά της ΕΚΤ για τα T- Bills (τους βραχυπρόθεσμους τίτλους) είχε αναφερθεί ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον «Ενικό».

Σημειώνεται επίσης η χθεσινή αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι η πρόοδος των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group αποτελεί «διαβατήριο για τη ρευστότητα». Ουσιαστικά, η κυβέρνηση, κι ενώ μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας καλλιεργούσε την προσδοκία για λύση έως την Κυριακή, άλλαξε γραμμή πλεύσης ύστερα από τα μηνύματα που είτε έλαβε άμεσα από τους συνομιλητές της είτε εξέπεμψαν έμμεσα διάφοροι αξιωματούχοι της ΕΕ τις προηγούμενες μέρες. Έτσι η ενδιάμεση συμφωνία έφυγε από τη μέση, το ίδιο και το πολυνομοσχέδιο στο οποίο θα βασιζόταν αυτή, κι έδωσε τη θέση της σε «ενδιάμεσα βήματα» προς την τελική συμφωνία.
Έτσι παράλληλα με τον άμεσο στόχο της διασφάλισης ρευστότητας, ανοίγει σιγά σιγά η συζήτηση για το συνολικό πακέτο που περιλαμβάνει το θέμα του χρέους αλλά και το ασφαλιστικό η κυβέρνηση κάνει λόγο για συζήτηση που αφορά την επόμενη μέρα και συγκεκριμένα «το σχέδιο εξόδου στις αγορές και χρηματοδότησης της ανάπτυξης στη μετά τον Ιούνιο Εποχή».
Σε ό,τι αφορά το βραχυπρόθεσμο ζήτημα της ρευστότητας φάνηκε ότι όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στον Μάριο Ντράγκι, καθώς χωρίς τη συνολική συμφωνία οι εταίροι αρνούνται την εκταμίευση της δόσης των 7,2 δις. ενώ το ίδιο φαίνεται να ισχύει για το 1,9δις από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα ή και το 1,2 δις του ΤΧΣ.
Εξ ού, λοιπόν και η συνάντηση των Δραγασάκη και Τσακαλώτου σε λίγη ώρα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ λίγες ώρες πριν την προαναφερθείσα συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου. Αν και αρχικώς είχε τεθεί ως προϋπόθεση να διαφαίνεται ότι οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία προκειμένου η ΕΚΤ να έχει ένα πολιτικό «πάτημα» ώστε να επιτρέψει την αύξηση του ορίου των εντόκων στη συνέχεια διαφάνηκε ότι αρκεί ένα «σήμα» περί προόδου στις διαπραγματεύσεις.
Το Μαξίμου πάντως διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν έχει τα χρήματα για τη δόση των 740 δις στις 12 Μαϊου και ίσως δε μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του – αυτό είπε ο πρωθυπουργός στην συνομιλία που είχε χθες με την Κριστίν Λαγκάρντ.
Το «χαρτί» των στρατηγικών αντιφάσεων μεταξύ των θεσμών.
Στο μεταξύ η κυβέρνηση αξιοποιεί το χαρτί των αντιφάσεων μεταξύ των θεσμών, πετώντας το μπαλάκι των ευθυνών για τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση, πίσω στο δικό τους γήπεδο. Μια προειδοποιητική βολή έριξε χθες ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης μιλώντας για "συνιστώσες των πιστωτών".
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η «στρατηγικού χαρακτήρα» διάσταση απόψεων μεταξύ του ΔΝΤ και του ευρωπαϊκού σκέλους των θεσμών τις τελευταίες μέρες, - η οποία επιβεβαιώνεται και με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα των Financial Times για την προειδοποίηση Τόμσεν στη Ρίγα της Λετονίας-ουσιαστικά έχει οδηγήσει στο να τίθενται από τους δανειστές κόκκινες γραμμές σε όλα τα θέματα. Το μεν ΔΝΤ, προωθεί τη διαγραφή του χρέους και είναι χαλαρό στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά θέτει τις κόκκινες γραμμές του για τις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα το συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά. Η δε Κομισιόν αντίστροφα βάζει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πλεονάσματος και της διαγραφής του χρέους αλλά έχει χαλαρές γραμμές σε ασφαλιστικό και εργασιακά. Με αυτά τα δεδομένα, λένε κυβερνητικές πηγές λίγο πριν το ραντεβού Δραγασάκη- Τσακαλώτου με Ντράγκι, οι δανειστές βάζουν κόκκινες γραμμές παντού και δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός με δική τους ευθύνη.
Σε γενικές γραμμές η εικόνα που προκύπτει είναι ότι η κυβέρνηση επιδιώκει μια εδώ και τώρα χαλάρωση της στρόφιγγας στο θέμα της ρευστότητας ώστε να μην πάει πιεζόμενη κι εκβιαζόμενη στις συζητήσεις για την τελική συμφωνία, που σύμφωνα και με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο είναι εφικτό να καταλήξει ως το τέλος Μαΐου. 
Μαρία Μητσοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου