Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Ο μιθριδατισμός και η νάρκωση της ελληνικής κοινωνίας ΜΕΡΟΣ Α’

kontranews


του Γιώργου Βάμβουκα
Ένα ερώτημα που πλανάται στη σκέψη όλων των ελλήνων είναι: Αν και η χώρα μας μετά το 2008 διέρχεται μια πρωτοφανή οικονομική κρίση και από τον Μάιο του 2010 έως σήμερα η ελληνική κοινωνία βρίσκεται στον Προκρούστη των μνημονίων, γιατί οι πολίτες δεν αντιδρούν και δείχνουν πως πάσχουν από μιθριδατισμό;
Πώς εξηγείται το πρωτάκουστο φαινόμενο, οι άνεργοι στη χώρα μας να εκτιμώνται σήμερα σε 1.500.000 άτομα, μισθοί και συντάξεις άγρια να έχουν ψαλιδιστεί, τα χαράτσια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να πολλαπλασιάζονται, τα μη εξυπηρετούμενα (κόκκινα) δάνεια στις τράπεζες να υπερβαίνουν τα 100 δις ευρώ, χιλιάδες πολίτες ευρισκόμενοι σε οικονομικό αδιέξοδο να αυτοκτονούν, εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες πολίτες να παίρνουν των ομματίων τους και να μεταναστεύουν σε ξένες πατρίδες, και παρ’ όλα αυτά, να μην κουνιέται φύλλο, απόλυτη σιγή σε όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας;  

Ως γνωστόν, ο όρος “μιθριδατισμός” υποδηλώνει την βαθμιαία εξοικείωση του ανθρώπινου οργανισμού με δηλητηριώδεις ουσίες. Ο Μιθριδάτης ΣΤ’ (132-63 π.Χ.) υπήρξε βασιλιάς του ελληνικού Πόντου. Ο Μιθριδάτης ζώντας με το φόβο ότι κάποιοι θα τον δηλητηριάσουν, άρχισε να παίρνει μη θανατηφόρες δόσεις δηλητηρίων, ώστε ο οργανισμός του να αποκτήσει ανοσία σε θανατηφόρες δηλητηριώδεις ουσίες. Τελικά τα κατάφερε. Ωστόσο, όταν το 63 π.Χ. ηττήθηκε στον τρίτο μιθριδατικό πόλεμο  από τον Πομπήιο (106-48 π.Χ.), πήρε δηλητήριο για να αυτοκτονήσει και λόγω της ανοσίας που είχε αποκτήσει στα δηλητήρια τελικά επέζησε. Γι’ αυτό, πρόσταξε έναν από τους στρατιώτες του να τον σκοτώσει με το σπαθί του, κάτι το οποίο και τελικά συνέβη.
Συνεπώς, με την ονοματολογία “μιθριδατισμός” αποδίδεται στις μέρες μας, η περίπτωση κατά την οποία ένα μέρος της κοινωνίας  ή ολόκληρη η κοινωνία, έχει συνηθίσει να ζει με τις δηλητηριώδεις κυβερνητικές πολιτικές και να μην αντιδρά. Για παράδειγμα, οι πολιτικοί στη χώρα μας χαρατσώνουν τους πολίτες, πετσοκόβουν μισθούς και συντάξεις, συλλαμβάνουν πολίτες και τους χώνουν φυλακή επειδή οφείλουν κάποιο μηδαμινό ποσό στην εφορία, στέλνουν εκατοντάδες χιλιάδες στην ανεργία, βγάζουν τα σπίτια των νοικοκυριών σε πλειστηριασμό, και παραδόξως όχι μόνο η κοινωνία δεν αντιδρά, αλλά όταν φθάνει η ώρα των βουλευτικών εκλογών, οι δεινοπαθούντες πολίτες με μαζοχιστική νοοτροπία πάνε στις κάλπες και τους ξαναψηφίζουν.      
Σε ποιους παράγοντες όμως οφείλεται ο μιθριδατισμός της ελληνικής κοινωνίας, σε μια κρίσιμη  ιστορική περίοδο για τον τόπο, που στην κυριολεξία αφανίζονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις και το κολοσσιαίο δημόσιο χρέος συνθλίβει τον παραγωγικό ιστό της εθνικής μας οικονομίας; Ο πρώτος παράγοντας που συντελεί στον μιθριδατισμό της ελληνικής κοινωνίας, σχετίζεται με την διακυβέρνηση της χώρας από το δικομματικό καθεστώς ΠΑΣΟΚ-ΝΔ κατά την περίοδο 2011-2014. Ο συνασπισμός ΠΑΣΟΚ-ΝΔ με τους σαμαροβενιζέλους, λειτούργησε σαν αμορτισέρ του κοινωνικού συστήματος, με την έννοια ότι διέθετε τους κατάλληλους μηχανισμούς απορρόφησης της αγανάκτησης και της οργής των πολιτών, κατά τις διάφορες φάσεις εφαρμογής των εγκληματικών μνημονιακών οικονομικών πολιτικών.
Η δικομματική κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ κατάφερε να παραλύσει τις γαλαζοπράσινες συνδικαλιστικές συντεχνίες και να απονευρώσει τις οποιεσδήποτε νησίδες ενδεχόμενης λαϊκής κινητοποίησης π.χ. φοιτητικό κίνημα. Οι εργατοπατέρες του άλλοτε κραταιού συνδικαλιστικού κινήματος, παρέδωσαν αμαχητί τα όπλα και υποτάχτηκαν στη θέληση των κομματικών ηγεσιών.
 Μερικοί εξ αυτών για αντίδωρο έλαβαν κάποια βουλευτική έδρα ή διορίστηκαν σε κάποιο κρατικό οργανισμό. Αν αναλογιστούμε ότι η ΓΣΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας), από αιχμή του δόρατος των λαϊκών αγώνων, μετατράπηκε σε προσκυνητής των μνημονίων, μεταλλάχτηκε σε εξάρτημα της τρόικας και έγινε πειθήνιο όργανο  της εργοδοσίας, αντιλαμβάνεστε ότι στην εποχή των βάρβαρων μνημονιακών πολιτικών, η ελληνική κοινωνία κυριολεκτικά βρίσκεται σε συνεχή χειμέρια νάρκη. Στο επόμενο άρθρο μας, θα συνεχίσουμε με τους αιτιώδεις παράγοντες, που μετά το 2009 προκαλούν την αποχαύνωση της ελληνικής νεολαίας και γενικότερα τον μιθριδατισμό της πλειονότητας του ελληνικού πληθυσμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου