Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Τι αλλάζει με τους νέους συντελεστές ΦΠΑ

Το Ποντίκι


Στο 9,5% και στο 18% θα διαμορφωθούν από το φθινόπωρο οι συντελεστές του ΦΠΑ σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι για τις συναλλαγές που θα γίνονται μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, οι συντελεστές θα είναι κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότεροι. Για τα νησιά, θα διατηρηθεί η έκπτωση μόνο για τους μόνιμους κατοίκους οι οποίοι θα εισπράττουν τη διαφορά μέσα από έναν μηχανισμό συλλογής αποδείξεων. Δηλαδή, και γι’ αυτούς θα ισχύουν οι συντελεστές που θα εφαρμόζονται σε ολόκληρη τη χώρα, και μόνο μετά από την προσκόμιση αποδείξεων θα δίδεται η έκπτωση του 30% που προβλέπει και σήμερα ο νόμος. Για τους επισκέπτες των νησιών, πρακτικά οι μειωμένοι συντελεστές καταργούνται.

Το πώς θα λειτουργήσει πρακτικά το μέτρο, θα φανεί μόνο με την κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης καθώς ήδη εγείρονται πολλά πρακτικά ζητήματα.
· Με βάση τις δηλώσεις Βαρουφάκη, στον χαμηλό συντελεστή θα υπάγονται τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα βιβλία και οι εφημερίδες. Δεν είναι καθόλου βέβαιο αν θα μετατοπιστούν στον χαμηλό συντελεστή όλα τα τρόφιμα (σ.σ ο κώδικας του ΦΠΑ περιλαμβάνει εκατοντάδες κωδικούς). Το πιθανότερο είναι ότι για δημοσιονομικούς λόγους, θα μεταφερθούν στον χαμηλό συντελεστή μόνο τα είδη πρώτης ανάγκης (ψωμί, γάλα κλπ).
· Ζήτημα υπάρχει και για τον τρόπο με τον οποίο θα χορηγείται η έκπτωση. Το πιθανότερο είναι ότι θα πληρώνουμε όλοι συντελεστές 9,5% και 18% και ειδικά για τις συναλλαγές με κάρτες, θα γίνεται επιστροφή φόρου (σ.σ όπως κάνουν και οι τράπεζες με τα προγράμματα επιδότησης των πιστωτικών καρτών).
· Υπάρχει ένα ερώτημα σχετικά με το αν οι μειωμένοι συντελεστές θα ισχύουν για όλες τις συναλλαγές με τις κάρτες ή μόνο για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα κατατάσσονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή. Πάντως, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε χθες ότι το ηλεκτρικό ρεύμα θα φορολογείται με 15% ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής διότι «η ΔΕΗ δεν φοροδιαφεύγει» όπως είπε χαρακτηριστικά. Αυτό όμως σημαίνει ότι θα υπάρχει και άλλος συντελεστής το 15%; Θα φανεί στην πράξη.
Μειώσεις και μάλιστα ακόμη και κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες θα υπάρξουν σε προϊόντα και υπηρεσίες όπως ρούχα, παπούτσια, έπιπλα, χαρτικά, απορρυπαντικά, σχολικά είδη, γυμναστήρια, κομμωτήρια, ακίνητα, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά είδη. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ο συντελεστής θα πέσει από το 23% που είναι σήμερα ακόμη και στο 15% αν η πληρωμή γίνει με κάρτα. Το μεγαλύτερο όφελος θα προκύψει για τα τρόφιμα που θα μεταφερθούν στον χαμηλό συντελεστή καθώς αν τελικώς προχωρήσει η πρόταση όπως την περιέγραψε ο κ. Βαρουφάκης τότε ο συντελεστής από το 13% θα πέσει στο 6,5% ή στο 9,5% αντί για 13% που είναι σήμερα.
Από την άλλη θα υπάρξει επιβάρυνση:
· Στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος
· Στον λογαριασμό του νερού (ΕΥΔΑΠ)
· Στα ακτοπλοϊκά, αεροπορικά και λοιπά εισιτήρια
· Στις υπηρεσίες εστίασης (εστιατόρια ταβέρνες κλπ)
· Στα ταξί
· Στον κινηματογράφο
· Στα τρόφιμα που δεν θα μεταφερθούν στον χαμηλό συντελεστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου