Σάββατο 16 Μαΐου 2015

«Εάν η Ελλάδα δεν μεταρρυθμιστεί, θα βουλιάξει»

Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης. | EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Συντάκτης efsyn.gr
«Εάν η Ελλάδα δεν μεταρρυθμιστεί θα βουλιάξει», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist που πραγματοποιείται στην Αθήνα, διευκρινίζοντας πως σημασία δεν έχει να πάρουμε την επόμενη δόση και να υπογραφεί μια συμφωνία που μακροοικομικά δεν θα βγαίνει. 
«Ως υπουργός Οικονομικών θα αρνηθώ να βάλω την υπογραφή μου σε ένα πακέτο το οποίο από πλευράς μακροδυναμικής δεν είναι αριθμητικά συνεπές, αν αποδεικνύεται ότι μαθηματικά δεν βγαίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά, διασαφηνίζοντας πως μετά από πέντε χρόνια ενός προγράμματος που έχει αποτύχει πρέπει να αποδεχθούμε ότι «αυτό που προέχει αυτήν τη στιγμή δεν είναι η επόμενη δόση».
«Και αυτό γιατί ακόμα και αν εξαφανιστεί το χρέος της χώρας το θέμα της ανάπτυξης της χώρας δεν θα έχει επιλυθεί», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης από το βήμα του συνεδρίου του Economist, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση θέλει μια συμφωνία για το comeback και πως μέχρι σήμερα οι προηγούμενες κυβερνήσεις «υπόσχονταν πράγματα που ήξεραν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν» μόνο και μόνο για να πάρουν την επόμενη δόση.
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να καταλήξει σε συμφωνία με κόψιμο κάποιων επικουρικών συντάξεων και αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά «μόνο για να πάρουμε τα 7 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης και σε λίγους μήνες να είμαστε στην ίδια κατάσταση». «Αυτό δεν το θέλουμε ούτε εμείς, ούτε εσείς, ούτε οι δανειστές» επεσήμανε χαρακτηριστικά λέγοντας πως και από την πλευρά των δανειστών υπάρχει κατανόηση, αλλά και πολιτικοί περιορισμοί: «έχεις δίκιο, αλλά πώς να τα περάσουμε από το κοινοβούλιο» ανέφερε πως του λένε οι ομόλογοί του. Παρατήρησε ακόμη ότι «δυστυχώς όμως η Ευρώπη δεν έχει την δομή διακυβέρνησης που απαιτείται για να λύνονται τέτοια θέματα».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης εξήγησε ότι το υπόδειγμα της εσωτερικής υποτίμησης έχει αποτύχει και πρέπει να ξεφύγουμε από την παγίδα της αυστηρότητας ενώ για το ελληνικό χρέος είπε ότι πρέπει να «επανανασχεδιαστεί». Ακόμη διευκρίνισε πως και να εξαφανιζόταν το χρέος δεν θα είχε λυθεί το πρόβλημα της ανάπτυξης και αυτός είναι ο λόγος που δεν προέχει η επόμενη δόση και δεν καταλήγουμε σε μια συμφωνία για να πάψει η ασφυξία της αγοράς. 
Υποστήριξε την ανάγκη να υπάρξει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής με συνέπεια και πρόσθεσε: «Συμφωνούμε στην ανάγκη διοικητικής μεταρρύθμισης γιατί το κράτος είναι public enemy nο1 για επιχειρηματίες και ότι η αν η Ελλάδα δεν μεταρρυθμιστεί θα βουλιάξει. Αφού συμφωνούμε σε αυτά γιατί δεν καταλήγουμε σε μια συμφωνία για να πάψει η ασφυξία της αγοράς; Η απάντηση είναι ότι μετά από πέντε χρόνια ενός προγράμματος που έχει αποτύχει αυτό που προέχει δεν είναι η επόμενη δόση».
Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι δεν πρέπει να γίνει ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, «η εκμετάλλευση της πρέπει να εμπεριέχει λελογισμένο μείγμα ιδιωτικοποιήσεων ενώ παράλληλα να διατηρήσει το κράτος ένα μερίδιο» και πως οι στόχοι της ιδιωτικοποίησης πρέπει να λογίζονται σε σχέση με τα πραγματικά έσοδα που αποφέρουν, ενώ μέχρι σήμερα οι εν λόγω σχέση «είναι αστεία καθώς μόνο το 5% του στόχου έχει επιτευχθεί».
Σε άλλα σημεία της ομιλίας του, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι οι τράπεζες πρέπει να «απεξαρτηθούν» από τα κόκκινα δάνεια και διευκρίνισε ότι καμία αλλαγή δεν θα γίνει πριν από το τέλος του καλοκαιριού στον ΦΠΑ και δεσμεύθηκε ότι οι όποιες αλλαγές θα είναι αντιυφεσιακές.

EMS, ομόλογα και η κακιά λέξη «κούρεμα»

Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε και θέμα του ύψους του χρέους, λέγοντας πως «δεν είναι βιώσιμο». «Και, κακά τα ψέματα, κάποια στιγμή όλοι μας και δημοσίως να λέμε αυτό που λέμε ιδιωτικά. Το ελληνικό χρέος πρέπει να ξανασχεδιαστεί, να το πω απλά, να το πω μ’ έναν ευφημισμό αν θέλετε». 
«Να σας δώσω ένα παράδειγμα, δε μιλάω για κούρεμα. Το κούρεμα είναι κακή λέξη, το έχουμε ξεχάσει. Έτσι κι αλλιώς ακόμα και το 2012 δεν τ’ ονομάσαμε “κούρεμα”, τ’ ονομάσαμε “private sector involvement”, συμπληρώνοντας ότι στην Ευρώπη είμαστε καταπληκτικοί στο να παράγουμε ευφημισμούς. 
«Τον Ιούλιο – Αύγουστο θα κληθεί το υπουργείο Οικονομικών να δανειστεί 6,7 δισ. από τους εταίρους με κάποιον τρόπο, για ν’ αποπληρώσει τα ομόλογα από το SMP πρόγραμμα που είχε δημιουργήσει ο κ. Τρισέ αν θυμάστε το 2010-11 τα οποία τα κρατάει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι το «εναπομείναν αυτό ποσό των ομολόγων είναι γύρω στα 27 δισ., τα οποία θα πρέπει ν’ αποπληρώνονται τους επόμενους μήνες, χρόνια, πάρα πολύ σύντομα. Αυτά τα ομόλογα είναι πάρα πολύ απλό, θα πρέπει να σταλούν στο απώτερο μέλλον. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Και νομίζω είναι ξεκάθαρο αυτό και στους ανθρώπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας». 
Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυτή τη στιγμή έχει τη μεγάλη αγωνία του πώς να συνεχίσει την προσωπική χαλάρωση απέναντι σε μια Bundesbank η οποία είναι ιδιαίτερα και εχθρική. Γι’ αυτό η οποιαδήποτε συζήτηση κουρέματος αυτών των ομολόγων μας των 27 δισ., αποτελεί κόκκινο πανί και πάρα πολύ σωστά για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Μπορεί να διαμεσολαβήσει ο ESM, μπορεί για παράδειγμα η ελληνική κυβέρνηση να συμφωνηθεί ότι θα εκδώσει ένα ομόλογο μακράς διάρκειας το οποίο θα το ανταλλάξει, θα το καταθέσει στον ESM, o ESM το ποσό αυτό των 27 δισ. θα το μεταφέρει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διαγράψει αυτό το χρέος, θα σκιστούν αυτά τα ομόλογα και έτσι, μ’ αυτό τον τρόπο θα έχει πάει στο μέλλον η αποπληρωμή τους από το Ελληνικό Δημόσιο, έτσι ώστε μάλιστα να ενταχθεί και η Ελλάδα στο σύστημα, στο μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης, στον οποίο δε συμμετέχουμε όχι μόνο επειδή δεν έχει κλείσει η διαπραγμάτευση, αλλά βασικά λόγω αυτών των ομολόγων» συμπλήρωσε ο Έλληνας υπουργός, λέγοντας πως όσο υπάρχουν αυτά τα ομόλογα, δεν πληρούμε τους κανόνες συμμετοχής στην ποσοτική χαλάρωση.  
Πηγή efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου