Κυριακή 3 Μαΐου 2015

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΩΝ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

iskra

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Κατηγορηματικός ήταν ο πραγματικός ή φανταστικός «αξιωματούχος της ΕΕ», δηλώσεις του οποίου χρησιμοποιούσαν ή κατασκεύασαν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης μετά την απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη από τις διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία για την εξεύρεση συμφωνίας: «Νομίζω ότι είναι ευκολότερο να κάνουμε δουλειά με τον Τσίπρα και τους ανθρώπους του» υποτίθεται ότι δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα, όπως γράφει η ίδια, «αξιωματούχος της ΕΕ που έχει απευθείας γνώση των συνομιλιών των δανειστών με την Ελλάδα, ο οποίος μίλησε μόνο υπό τον όρο της ανωνυμίας εξαιτίας της μυστικής φύσης των συνομιλιών με την Αθήνα».
Η εφημερίδα της γερμανικής ελίτ Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε δεν έκρυβε τον ενθουσιασμό της για μια άλλη, πολύ σημαντικότερη εξέλιξη: «Η ηγεσία της κυβερνώσας συμμαχίας της ριζοσπαστικής Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τον Ιανουάριο κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές με την υπόσχεση ευρύτατων κοινωνικών ευεργεσιών και της ανάκλησης πολλών μέτρων λιτότητας και περικοπών κοινωνικών παροχών, είναι στο μεταξύ έτοιμη να παγώσει επ’ αόριστον την εκπλήρωση μεγάλου μέρους των υποσχέσεών της» ισχυριζόταν ευθέως η ναυαρχίδα του δεξιού ημερήσιου γερμανικού Τύπου.
Ενδιαφέρον είχε όμως και το περιοδικό Σπίγκελ, το οποίο επηρεάζει όσο κανένα άλλο έντυπο τη γερμανική πολιτική ζωή. Στο τεύχος του περιοδικού που κυκλοφόρησε δύο μέρες πριν από το ψαλίδισμα των αρμοδιοτήτων του Γιάννη Βαρουφάκη, το Σπίγκελ ανέλυε τη γερμανική γραμμή στην τελική της φάση εναντίον της Ελλάδας. Αν η κυβέρνηση Τσίπρα, παρά τις πιέσεις, δεν εναρμονιστεί με τις απαιτήσεις των Γερμανών, «οι διεθνείς δανειστές ελπίζουν ακριβώς στην πίστη του δρόμου. Οι ανήσυχοι πολίτες, οι οποίοι φοβούνται για τις καταθέσεις τους και για το μέλλον της χώρας, θα μπορούσαν να σαρώσουν την κυβέρνηση από το αξίωμά της. Μια νέα κυβέρνηση, η οποία θα υλοποιείτις απαιτήσεις των δανειστών, θα μπορούσε να πάρει και πάλι φρέσκα χρήματα» έγραφε χωρίς περιστροφές το γερμανικό περιοδικό!

Μόνο μια κυβέρνηση «γερμανοτσολιάδων» θα πάρει ξανά δανεικά, είναι η θέση του Σπίγκελ! Όποιοςτολμά να αντισταθεί στο Βερολίνο, λεφτά δεν παίρνει! Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τώρα δείχνει νασυνειδητοποιεί σταδιακά ότι χωρίς τη δημιουργία πολιτικών τετελεσμένων μέσω της ψήφισής τους από τη Βουλή, είναι αδύνατο να διαπραγματευθεί αποτελεσματικά με τους Γερμανούς. Βάσει όμως της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου στην Ευρωομάδα, είναι πια πολύ αργά για να αρχίσει να εφαρμόζει την ψήφιση νόμων από τη Βουλή, αφού οι Γερμανοί βγάζουν πλέον όλα τα νομοσχέδια ως… «μονομερείς ενέργειες» που απαγορεύονται από τη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη! Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – δανειστών έχει αυτή τη στιγμή πολύ περισσότερες πιθανότητες να είναι νέο Μνημόνιο, όπως λέει ο Σόιμπλε, παρά «συμφωνία ανάπτυξης» όπως ισχυρίζεται ο Τσίπρας. Ακριβώς γι’ αυτό ανομολόγητα αποδεχόμενη ενδεχομένως τον μνημονιακό χαρακτήρα της νέας συμφωνίας, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να φλερτάρει με την ιδέα ενός δημοψηφίσματος επικύρωσης από το λαό αυτής της συμφωνίας που θα υπάρξει. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων βουλευτικών εκλογών εν μέσω κλίματος λαϊκής απαγόρευσης από τη νέα συμφωνία. Η εξουσία είναι τόσο γλυκιά ώστε να διακυβεύεται κάθε εξάμηνο η διατήρησή της!
Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έχει σοβαρές πιθανότητες να περάσει με δημοψήφισμα σημαντικές αντιλαϊκές απαιτήσεις των Γερμανών για τους Έλληνες. Ο λόγος είναι απλούστατος: Ο κόσμος ακόμη προτιμά μια ασυνεπή κυβέρνηση Τσίπρα, που καταπατά όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις της αλλά δείχνει να παλεύει να κάνει κάτι, από την πανάθλια κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, η οποία ήταν απλώς τυφλό όργανο των Γερμανών. Ο πρόεδρος των θλιβερών υπολειμμάτων του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος αναστατώθηκε μόλις άκουσε για δημοψήφισμα. Έχοντας αρπάξει ο ίδιος πραξικοπηματικά την εξουσία στο κόμμα του με τη βοήθεια ενδεχομένως των Γερμανών και των ανθρώπων τους στην Ελλάδα, μόλις ο Γιωργάκης Παπανδρέου δήλωσε ότι θα κάνειδημοψήφισμα το 2011 καταλαβαίνει ότι θα ανατραπεί πιθανότατα και ο ίδιος, αν προκηρυχθεί δημοψήφισμα το 2015! Θα ανατραπεί για να αντικατασταθεί από άλλον, πιο άφθαρτο ή λιγότερο φθαρμένο «γερμανοτσολιά» στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ώστε αυτό το διεφθαρμένο κόμμα να κατορθώσει ενδεχομένως να προσκολληθεί σε μια κυβέρνηση τέτοιας φύσης, με ή χωρίς ΣΥΡΙΖΑ, από κοινού ίσως με το κατεξευτελισμένο Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη. «Πιστεύει ότι θα του δώσουν συμφωνία και θα του δώσουν ευκαιρία για δημοψήφισμα» δήλωσε χλευαστικά για τον Αλέξη Τσίπρα ο για ένα μήνα περίπου ακόμη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχουν όμως ουδέτερα δημοψηφίσματα. Άμα τη προκηρύξει του, η χώρα θα καταστραφεί! Θα καταστραφεί η οικονομία, η αξιοπιστία και το πολιτικό κύρος. Γι’ αυτό ξεχάστε τα αυτά!»
Ακόμη πιο φαιδρός από τον Βενιζέλο όμως ήταν ο Σαμαράς. «Δημοψήφισμα σημαίνει απόπειρα νομιμοποίησης της πολιτικής για επιστροφή στη δραχμή!» δήλωσε εμβριθώς στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Σταρ. Μωραίνει Κύριος, ον βούλεται απολέσαι…
*Δημοσιεύθηκε στο ''ΠΡΙΝ'' την Κυριακή 3 Μαϊου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου