Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Βαρουφάκης: Δεν έχουμε τα όπλα για να επιβάλουμε τις θέσεις μας - Διαπραγμάτευση σημαίνει συμβιβασμός

Το Ποντίκι


«Δεν έχουμε τα όπλα για να επιβάλουμε τις θέσεις μας, αλλά δεν πρόκειται να πέσουμε αμαχητί», όμως «στη διαπραγμάτευση δεν πας για τη ρήξη. Διαπραγμάτευση σημαίνει συμβιβασμός».
Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ OPEN, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν εκλέχθηκε για να προχωρήσει σε ρήξη με τους δανειστές, ούτε όμως για να εφαρμόσει το email Χαρδούβελη.
«Ο κόσμος μάς εξέλεξε για να δεχτούμε το κόστος της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης», είπε, ασκώντας παράλληλα κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις, λέγοντας ότι «εάν δεν είμαστε διατεθειμένοι να διανοηθούμε τη ρήξη, τότε θα υποχωρήσουμε και θα υποταχθούμε όπως οι προηγούμενοι».

Για το εάν πρέπει να υπάρξει «Κούγκι», διερωτήθηκε «δηλαδή, ο Σαμουήλ δεν έπρεπε να ανατινάξει το Κούγκι; Είναι κακό το δείγμα αυταπάρνησης;». Συμπλήρωσε πως «δεν ντρέπομαι για την ιστορία του Κούγκι», σημειώνοντας, πάντως, ότι «το θέμα είναι να μην χρειαστεί να γίνει Κούγκι».
«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο για μία συμφωνία», είπε, προσθέτοντας ότι «όταν θα διαμορφωθεί αυτή, τότε θα πάμε στα όργανα και θα πούμε "συμφωνούμε;". Εάν όχι, τότε δεν υπάρχει συμφωνία. Εάν ναι, τότε είναι συλλογική ευθύνη».
Επεσήμανε ακόμα ότι δεν έχει πατηθεί καμία κόκκινη γραμμή, σημειώνοντας ότι στις διαπραγματεύσεις η ελληνική πλευρά διερωτάται «αν εγώ πατήσω την κόκκινη γραμμή, εσείς θα πατήσετε τη δικιά σας;». Υποστήριξε δε, ότι όλα τα θέματα είναι στο τραπέζι και τίποτα δεν έχει κλείσει «και μέχρι να κλείσει δεν υπάρχει τίποτα».
Ερωτηθείς για την κριτική που ασκείται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε πως «μου αρέσει η έντονη αντιπαράθεση. Ο κόσμος μας βλέπει ενωμένους με τις διαφωνίες μας. Ως διαπραγματευτής, θέλω ένα κόμμα που να με ελέγχει και να με εγκαλεί. Αυτό είναι απαραίτητο σε μία διαπραγμάτευση, γιατί οι ανθρώπινες αντοχές δοκιμάζονται».
Στόχος της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις, υποστήριξε, είναι να σταματήσει την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση και να αναδιανείμει τα βάρη. Όσον αφορά στις επαφές της Ελλάδας με άλλες χώρες, δήλωσε ότι το θέμα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους αφορά ένα ζήτημα που παραμένει εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας και εκεί θα λυθεί. «Η Ελλάδα», είπε, «έχει βεβαίως διμερείς σχέσεις, και στη βάση των κοινών μας συμφερόντων θα κάνουμε συμφωνίες, συναλλαγές και ανταλλαγές, με γνώμονα τη δική μας αντίληψη για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά στην αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, υποστηρίζοντας ότι «εγώ δεν ξέρω άλλη χώρα στον κόσμο που να έχουν πωληθεί όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια σε μία εταιρία και χωρίς τη συμμετοχή του κράτους. Στη Γερμανία δεν θα συνέβαινε».
Ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι «εκλογές δεν θα γίνουν» και απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενο ανασχηματισμό υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά». Για την πιθανότητα δημοψηφίσματος, ανέφερε ότι προβλέπεται από το Σύνταγμα της χώρας, ώστε να δίνει τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό για πολύ μεγάλα ζητήματα να αποφαίνεται για το μέλλον του και σημείωσε πως «δεν είναι καθόλου κακό να σκεφτόμαστε τη δυνατότητα ενός δημοψηφίσματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου