Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Τσίπρας: Ας περάσουν στη σφαίρα του ρεαλισμού οι δανειστές Μηνύματα (video)


Το μήνυμα ότι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης «δεν ξεθωριάζουν», έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στο συνέδριο του Economist. Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε αισιόδοξος για το ότι βρισκόμαστε κοντά σε μία λύση για έξοδο από την κρίση με αξιοπρέπεια και κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους να περάσουν στη σφαίρα του ρεαλισμού και να κάνουν το επόμενο βήμα αλλά και τον λαό σε συστράτευση.
«Νομοθετούμε και διαπραγματευόμαστε μέσα σε ένα πρωτοφανές δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Πορευόμαστε, θα έλεγα, στο ναρκοθετημένο έδαφος που με επιμέλεια προετοίμασε η απελθούσα κυβέρνηση των υποστηρικτών του μνημονίου» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθαρίζοντας πως παρολ’αυτά οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης δεν πρόκειται να ξεθωριάσουν.
Όπως είπε «σε αυτή τη φάση φαίνεται πως έχει βρεθεί κοινό έδαφος με τους θεσμούς σε μια σειρά ζητήματα και γι' αυτό είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία», αναφερόμενος στους δημοσιονομικούς στόχους, στις οριακές αλλαγές στο ΦΠΑ και στις θεσμικές αλλαγές για την ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Σημείωσε ωστόσο ότι παραμένουν ανοιχτά θέματα, με «κάποιους στους θεσμούς να επιμένουν σε προτάσεις για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που ορίζει την λειτουργία της ήδη απορυθμισμένης αγοράς εργασίας. Οι αλλαγές αυτές  δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές». Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε μισθούς και συντάξεις.
Αναφέρθηκε επίσης στις τέσσερις προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας: χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους και ισχυρό πακέτο για δημόσιες επενδύσεις, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.
Το βίντεο της ομιλίας Τσίπρα:

Ο πρωθυπουργός αποδομώντας το success story της προηγούμενης κυβέρνησης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην «πολιτική ελίτ» που τα προηγούμεnα χρόνια κυβέρνησε λέγοντας πως το μνημόνιο δεν ήταν απλώς ένα κακό πρόγραμμα αλλά «η συνειδητή επιλογή να φορτωθούν τα βάρη της οικονομικής κρίσης στις πλάτες της μισθωτής εργασίας, των συνταξιούχων, της αυτοαπασχολούμενης μεσαίας τάξης και των ελεύθερων επαγγελματιών».
Σχολιάζοντας τους προκατόχους του ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι απέτυχαν παταγωδώς να βγάλουν τη χώρα από την κρίση, καθώς επέλεξαν να συνταχθούν με τις πιο ακραίες δυνάμεις και να υλοποιήσουν μια σκληρότατη πολιτική λιτότητας ενάντια στην ελληνική κοινωνία. «Ήταν δεδομένο ότι θα οδηγούσε σε μια μακροχρόνια ύφεση η οποία όμως ήταν επιθυμητή από τους εμπνευστές αυτής της πολιτικής» σημείωσε. ​
«Η πολιτική και οικονομική αυτή καταιγίδα ένα πράγμα άφησε ακλόνητο στη θέση του: Το πελατειακό και διεφθαρμένο κράτος που στήριζε την πολιτική και οικονομική ελίτ αυτής της χώρας» είπε συνεχίζοντας, τονίζοντας ότι «καμία υποτιθέμενη μεταρρύθμιση δεν τα έβαλε με το τρίγωνο της διαπλοκής που στήθηκε μεταξύ πολιτικής ελίτ, μιντιαρχών και Τραπεζών».
Με την ευκαιρία της ομιλίας του ο πρωθυπουργός έκανε μία συνοπτική αποτίμηση των πρώτων 100 ημερών της κυβέρνησης στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση στις επικρίσεις που δέχεται.
Συνοπτικά ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην έναρξη της προσπάθειας αποκατάστασης της ανθρωπιστικής κρίσης, την επαναφορά στο τραπέζι του ζητήματος των γερμανικών οφειλών, την αποκατάσταση των αδικιών στο Δημόσιο, την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, τη διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς για την επαναφορά των εργασιακών κεκτημένων, την σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής για το Μνημόνιο καθώς και την επανεξέταση του εξωδικαστικού συμβιβασμού με την Siemens. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην επιτυχία της εφαρμογής του μέτρου της ρύθμισης των 100 δόσεων και σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να καταβάλει 17 δις ευρώ στους πιστωτές της για την εξυπηρέτηση χρέους πέραν των τόκων τη στιγμή που ζητά 7 δις.
Καταλήγοντας δήλωσε αισιόδοξος για λύση κι όχι απλά συμφωνία. Ζήτησε, ωστόσο, και από την άλλη πλευρά να μην ζητά παράλογες απαιτήσεις, «να περάσει στη σφαίρα του ρεαλισμού», ενώ κάλεσε για μια ακόμα φορά σε συστράτευση και στο εσωτερικό της χώρας.
Διαβάστε επίσης:
Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία:


Πηγή tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου