Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Ρωμανιάς: Ζητάνε αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης


Θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τους δανειστές, όπως αποκάλυψε στην εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο" ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς.

Όπως είπε, το ζήτημα αυτό "προέβαλαν σθεναρά οι δανειστές στις τελευταίες συνεδριάσεις του Brussels Group", ζητώντας να αυξηθούν "τα όρια ηλικίας για όλους και για εκείνους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το 2012", στα 67 για πλήρη σύνταξη και στα 62 για μειωμένη.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Γιώργο Ρωμανιά, αντιπροτείνει η αύξηση αυτή να ισχύσει από το 2015 και έπειτα, ώστε να μην θιγούν θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

"Η δική μας κόκκινη γραμμή ήταν ότι δεν θέλουμε να ανατραπούν θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Λέμε λοιπόν να το κουβεντιάσουμε, να δεχτούμε να ανεβάσουμε τα όρια αλλά να τα ανεβάσουμε με τέτοιο τρόπο που να μην θιγούν θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα", ανέφερε ο Γιώργος Ρωμανιάς και πρόσθεσε:


"Μπορούμε να το δεχτούμε να ισχύσει από το 2025 και πέρα. Για όσους θεμελιωμένο συνταξιοδοτικά δικαίωμα θα έχουν μπροστά τους 10 χρόνια για να φύγουν και να μην θιγούν από την αύξηση των ορίων".

Ο ίδιος εξήγησε ότι το mail Χαρδούβελη, το οποίο ζητούν οι δανειστές να εφαρμοστεί, όπως είπε, "έλεγε ότι από το 2019, από το τέλος του 2018 ανεβαίνουν κατά δύο χρόνια και από το τέλος του 2020 πάνε όλοι στα 67 και στα 62". "Αυτό εμείς δεν το δεχόμαστε", σημείωσε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Σε ό,τι αφορά τις πιέσεις για επιβολή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και για τις κύριες συντάξεις ο Γιώργος Ρωμανιάς είπε ότι φαίνεται πως το θέμα αυτό "που το είχαν προβάλει πριν από 10 ημέρες" γραπτώς οι δανειστές έχει υποχωρήσει, καθώς "δεν έχουν ξανακάνει κουβέντα πάνω σε αυτό".

Επιμένουν ωστόσο, όπως δήλωσε, για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές. "Επιμένουν, αλλά επιμένουμε κι εμείς ότι θα την καταργήσουμε", τόνισε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και πρόσθεσε:
"Στην τελευταία συζήτηση που έγινε στις Βρυξέλλες προχθές άφησαν ένα περιθώριο, κάνανε ένα είδος υποχώρησης, όχι οριστικής όμως, με την έννοια δηλαδή να δούμε αν βρεθεί κάτι ανάλογο που να καλύψει τα 326 εκατομμύρια που θα στοιχίσει για το 2015 η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές...Επί του παρόντος είναι πάνω στο τραπέζι".

Πηγή ΤΡΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου