Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Η κυβέρνηση πάει για «συνολική συμφωνία» μέσα στο Μάιο


Ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις βλέπουν κυβερνητικές αλλά και ευρωπαϊκές πηγές, ωστόσο πλέον από την κυβέρνηση στοχεύουν όχι σε μια ενδιάμεση συμφωνία αλλά σε μια συνολική συμφωνία μέσα στον Μάιο.
Κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται το Mega, αναφέρουν πως στόχος είναι αυτή η συμφωνία να εξασφαλίζει χρηματοδότηση έως το 2016 και ταυτόχρονα να ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος. Η εν λόγω συμφωνία, όπως σημειώνουν, θα επιτευχθεί εντός του Μαΐου και η υλοποίηση της θα αρχίσει τον Ιούνιο, αμέσως μόλις ψηφιστούν όλα τα σχετικά νομοσχέδια για τις μεταρρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται σε αυτή.
Σχετικά με το ζήτημα της ρευστότητα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως επιδίωξη είναι να υπάρξει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, ώστε η ΕΚΤ να δώσει «πράσινο φως» για ενίσχυση της ρευστότητας μέσω αύξησης του ορίου έκδοσης έντοκων γραμματίων. Για αυτό το ενδεχόμενο ενημέρωσε τους εκπροσώπους των υπουργείων οικονομικών των χωρών μελών της ευρωζώνης το μέλος  εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ.

Ακολούθως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν ώστε να κλειδώσει η τελική συμφωνία έως το τέλος Μαΐου. Το αγκάθι των διαπραγματεύσεων, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές είναι τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, ζητήματα στα οποία εμμένει το ΔΝΤ. Ωστόσο από την κυβέρνηση εκτιμούν πως με πολιτικές πρωτοβουλίες, που θα αναληφθούν το επόμενο 24ωρες, οι διαπραγματεύσεις θα ξεμπλοκάρουν.
Για «ενθαρρυντική» εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις κάνουν λόγο και ευρωπαϊκές πηγές, που σημειώνουν πως η διαδικασία για την επίτευξη μιας συμφωνίας θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, μετά το διάλειμμα της Κυριακής, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα. Οι εν λόγω πηγές ανέφεραν πως οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group θα διαρκέσουν μέχρι την Τετάρτη.
«Είναι ένα καλό σημάδι», οι συζητήσεις «είναι εποικοδομητικές, θα τολμούσα ακόμα και να πω ότι είναι ενθαρρυντικές» τόνισε μία από τις πηγές και πρόσθεσε: «Επί ορισμένων ζητημάτων βλέπουμε μία σύγκλιση απόψεων, σε άλλα θέματα χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος». «Οι συζητήσεις που διεξάγονται με την ανανεωμένη ελληνική ομάδα έχουν ξεκάθαρα βελτιώσει τη διαδικασία, με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα συνομιλιών, περισσότερους εμπειρογνώμονες και λεπτομέρειες», σημείωσε.
Και η δεύτερη πηγή των Βρυξελλών επεσήμανε ότι έχει επιτευχθεί «μία σύγκλιση επί ορισμένων θεμάτων». Όμως «χρειάζεται επιπλέον δουλειά σε άλλα θέματα» προσέθεσε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

 Πηγή tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου