Κυριακή 17 Μαΐου 2015

προμηνύει κοινωνικές αναταράξεις

kontranews


του Γιώργου Βάμβουκα
Τα εθνικολογιστικά στοιχεία που χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) έδωσε στη δημοσιότητα και αφορούν το πρώτο (α’) τρίμηνο του 2015, καταδεικνύουν ότι η εθνική μας οικονομία εξακολουθεί να διέρχεται φάση παρατεταμένης ύφεσης. Η οικονομία του τόπου είναι καθισμένη στον πάτο του βαρελιού και το μέλλον της προδιαγράφεται ζοφερό και αβέβαιο.
Από το καλοκαίρι του 2008, το ρήγμα της ύφεσης εξακολουθεί να παραμένει εκτενές και αγεφύρωτο. Και ο πιο αδαής με τα εφαρμοσμένα οικονομικά, αντιλαμβάνεται ότι σε συνθήκες διαιώνισης της οικονομικής κρίσης, το δημόσιο χρέος θα γιγαντώνεται και η χώρα θα βρίσκεται υπό τη συνεχή δανειακή στήριξη των ξένων πιστωτών για να μην χρεοκοπήσει.
Καμιά χώρα του κόσμου δεν μπορεί να πετύχει το στόχο της δημοσιονομικής ισορροπίας και πιο συγκεκριμένα τα κρατικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος να αποτελούν μικρό ποσοστό του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν), αν η οικονομία της δεν αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς π.χ. 3% ή 4%.
Η ανάπτυξη είναι αυτή που δημιουργεί τους αναγκαίους φορολογικούς πόρους (άμεσοι φόροι, έμμεσοι φόροι, τέλη, κ.λπ.), ώστε το κράτος να έχει την άνεση να χρηματοδοτεί απρόσκοπτα και ανελλιπώς τις τρέχουσες δημοσιονομικές του δαπάνες για μισθούς, συντάξεις, τοκοχρεολύσια, παιδεία, υγεία, πρόνοια, κ.λπ. 

Από τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ εξάγονται τα κάτωθι ουσιαστικά συμπεράσματα:
1) Με βάση τα εποχικά διορθωμένα εθνικολογιστικά στοιχεία, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2014/2015, το ΑΕΠ της Ελλάδας σε τρέχουσες τιμές μειώθηκε -1,1%. Αν τα επόμενα τρία τρίμηνα, το ποσοστό μείωσης του ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, δηλαδή -1,1%, τότε το απόλυτο μέγεθος του ΑΕΠ το 2015 θα διαμορφωθεί σε 177,1 δις ευρώ (€) έναντι 179,1 δις € το 2014.
2) Την περίοδο α’ τρίμηνο 2014/2015, το ΑΕΠ σε σταθερές τιμές σημείωσε οριακή άνοδο 0,3%. Αναμφίβολα, η εθνική μας οικονομία είναι καθηλωμένη στο βάλτο της ύφεσης. Ποσοστά αύξησης του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές από 0,1% έως 1%, συνεπάγονται ότι το οικονομικό σύστημα είναι αντιμέτωπο με το φάσμα της ύφεσης. Και
3) Η ποσοστιαία μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ μεταξύ των δύο τελευταίων τριμήνων, δηλαδή κατά την περίοδο δ’ τρίμηνο 2014-α’ τρίμηνο 2015, ήταν αρνητική της τάξης του  -0,2%, πιστοποιώντας ότι η οικονομία του τόπου είναι σφηνωμένη στο βυθό του οικονομικού κύκλου. Λαμβάνοντας υπόψη ότι την περίοδο γ’ τρίμηνο 2014-δ’ τρίμηνο 2014, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ήταν επίσης αρνητικός -0,4%, καθίσταται εμφανές ότι οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας είναι αποκαρδιωτικές. 
Από τις ανωτέρω επισημάνσεις, οι οποίες συνάγονται από τα χθεσινά εθνικολογιστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει το εξής εύλογο ερώτημα: Πότε η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε φάση σταθερής αναπτυξιακής πορείας, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να καταστεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας διαχειρίσιμο (βιώσιμο);
Στο δραματικό δημοσιονομικό αδιέξοδο που μετά το 2009 έχει περιέλθει η χώρα και με ένα χρέος του ευρύτερου δημόσιου τομέα το οποίο σήμερα εκτιμάται σε 580 δις €, το μέλλον της πατρίδας είναι ζοφερό και πλήρως αβέβαιο. Ένα τόσο γιγαντιαίο δημόσιο χρέος για να καταστεί βιώσιμο, προαπαιτεί μέσους ετήσιους αναπτυξιακούς ρυθμούς κατά την επόμενη εικοσαετία τουλάχιστον 4%.
Πώς όμως θα επιτευχθούν μέσοι ετήσιοι αναπτυξιακοί ρυθμοί της τάξης του 4%, αν δεν αναβαθμιστεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα αν δεν διευρυνθεί σημαντικά το εξαγωγικό εμπόριο της χώρας; Και με τη θεμελιώδη προϋπόθεση, να εξυγιανθεί το πολιτικό σύστημα, να παταχθούν οι παράνομες παραοικονομικές δραστηριότητες και να εξαλειφθεί η διαφθορά στα γρανάζια του κρατικού μηχανισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου