Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Τα ρίχνουν όλα στο τραπέζι*

Το Ποντίκι




Το ’πε και ο Σακελλαρίδης... Συνολική λύση περί τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου επιδιώκει πλέον η κυβέρνηση, αφήνοντας κατά μέρος τις ενδιάμεσες συμφωνίες! Την ίδια ώρα, οι εταίροι έμεναν έκπληκτοι με την ελληνική απόφαση για συμφωνία - πακέτο δηλώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είχε συζητηθεί μαζί τους επισήμως (και λογικό αφού το ΔΝΤ έριξε την εν λόγω πρόταση στο τραπέζι).
 Οι διαπραγματεύσεις, με λίγα λόγια, πάνε και έρχονται, με το ΔΝΤ να έχει αναλάβει πλέον τον ρόλο του «σκληρού» στις συζητήσεις και να ζητάει διασφαλισμένη βιωσιμότητα του χρέους έως και τουλάχιστον τον Ιούνιο του 2016...
Κυβερνητικοί κύκλοι κάνουν λόγο για ακατανόητη εμμονή του ΔΝΤ στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ενώ την ίδια ώρα εκφράζονται σφοδρές αντιδράσεις στη νομοθέτηση για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που αποτελεί μία από τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης. 
 Το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, που παραμένουν μεγάλο αγκάθι για τους Έλληνες διαπραγματευτές, έχουν εξελιχθεί σε δύσκολο γρίφο, τον οποίο δεν μπορούν να λύσουν. 

Αυτήν τη φορά είχαν επιχειρηματολογήσει τόσο καλά, ώστε ακόμη και... πίνακες, στους οποίους φαινόταν μέσα από συγκρίσεις ότι η ανάπτυξη ευνοείται από την παρουσία Συλλογικών Συμβάσεων, έδωσαν οι απεσταλμένοι της ελληνικής αντιπροσωπείας, αλλά ούτε αυτοί έκαμψαν τις αντιστάσεις των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 
Οι δανειστές απαιτούν ο μνημονιακός όρος για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις να προχωρήσει ολοταχώς και για τις κύριες από τη νέα χρονιά. Ο Ρωμανιάς επισήμανε ότι, αν αυτό περάσει, τότε οι κύριες συντάξεις θα κατέβουν στα 200 ευρώ.
 Μεταξύ των μέτρων πάντως που συζήτησε η ελληνική πλευρά είναι η αύξηση ή επαναφορά της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα πάνω από 30.000 ή 50.000 ευρώ, η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για έναν ακόμα χρόνο, η αναβολή της επαναφοράς του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ, το νέο πλαίσιο του ΦΠΑ (συντελεστές, εξαιρέσεις), τρεις νέοι φόροι πολυτελείας στον τουρισμό σε 22 νησιά του Αιγαίου και η υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος για συναλλαγές πάνω από 70 ευρώ σε αυτά τα νησιά, η επιβολή έκτακτου φόρου, η αύξηση του φόρου πολυτελείας κατά 30%, η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και η υιοθέτηση κριτηρίων με στόχο τη μείωση των συνταξιούχων που θα λάβουν τη 13η σύνταξη.

Αισιοδοξία
Σε σχέση τώρα με τη ρευστότητα, από το κυβερνητικό επιτελείο συνεχίζουν να εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι θα επέλθει μία αρχική συμφωνία προβάλλοντας τα άμεσα εισπρακτικά μέτρα της αύξησης του φόρου πολυτελείας, της υποχρεωτικής χρήσης πλαστικού χρήματος για την πάταξη της φοροδιαφυγής, της λοταρίας με τις αποδείξεις και άλλα μπόνους για τους συνεπείς φορολογούμενους, της «αμνηστίας» σε όσους εμφανίσουν κρυφά περιουσιακά στοιχεία με μία φορολόγηση της τάξεως του 15%, της περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και της πλήρους ανεξαρτητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
 Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό που επισημαίνεται από την πλευρά των δανειστών είναι ότι ουσιαστικά πρώτη φορά έγινε μία κουβέντα με συγκεκριμένα νούμερα και κοστολογημένα μέτρα. Εκπρόσωποι των δανειστών ξεψάχνισαν τα λογιστικά βιβλία του κράτους για την τελική κατάρτιση του πακέτου μεταρρυθμίσεων που θα εκπορεύονται από τη λίστα Βαρουφάκη, όπως αυτή είχε συνταχθεί την επομένη της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου. 
 Επί τάπητος τέθηκαν και τα μέτρα τα οποία προτίθεται να πάρει άμεσα η κυβέρνηση, με τους εκπροσώπους των εταίρων ωστόσο να εκτιμούν ότι είναι σε θετική κατεύθυνση, αλλά όχι αρκετά.
 Για τον λόγο αυτόν από την κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να μη βρεθούν στη... δυσάρεστη θέση να ξαναζήσουν αυτό που παραδέχθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ως λάθος, δηλαδή το ότι η Αθήνα δεν εξασφάλισε ρευστότητα με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, έχουν προειδοποιήσει τους δανειστές πως δεν πρόκειται να φέρουν νομοσχέδιο με μέτρα στη Βουλή αν προηγουμένως δεν υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία.
 Έτσι, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε εντολή να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο που είχε αποφασιστεί και αυτό να επανέλθει, προφανώς «διορθωμένο» με νέα μέτρα, αλλά μόνο εφόσον υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία.
 Η λύση πλέον φεύγει από το οικονομικό και πάει αποκλειστικά στο πολιτικό επίπεδο, εφόσον, για να περάσει το αναμενόμενο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης από το πολιτικό όργανο της χώρας (Βουλή), θα πρέπει να το καθαρογράψει το Brussels Group.
 Η Αθήνα ελπίζει ότι μια συμφωνία, που θα υπογραφεί από το Εurogroup της 11ης Μαΐου, θα οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην απόφαση να επιτρέψει την περαιτέρω έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, ώστε η χώρα να λάβει ανάσα ρευστότητας.
 Ακόμα όμως και αν απελευθερωθεί μέρος της εκκρεμούσας δόσης του δεύτερου δανειακού πακέτου, με το μισό ποσό των χρημάτων θα καλυφθεί η δόση του ΔΝΤ που εκπνέει στα μέσα Μαΐου, ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα τρέχουν οι εσωτερικές ανάγκες της χώρας για μισθούς και συντάξεις. Ήδη γνωρίζουμε από τις δηλώσεις Μάρδα ότι το υπουργείο ψάχνει 2,5 δισ. ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες πληρωμής μισθών και συντάξεων μέχρι το τέλος Μαΐου!

Συμφωνίες και εμπόδια 
 Το μακροοικονομικό πλαίσιο, οι δημοσιονομικοί στόχοι, οι ιδιωτικοποιήσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βρίσκονται μεταξύ των σημείων στα οποία συγκλίνουν οι δύο πλευρές. Από την άλλη πλευρά, ακανθώδη ζητήματα παραμένουν οι περικοπές στις συντάξεις και τα εργασιακά.
 Οι θεσμοί φαίνεται να πιέζουν για τις ομαδικές απολύσεις, κάτι που για την ελληνική πλευρά αποτελεί «κόκκινη γραμμή». Το κλείσιμο αξιολόγησης με τους δικούς μας όρους είναι η διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης.

Οι υποχρεώσεις τον Μάιο
 Στις 6 Μαΐου, πληρωθήκαν τα 190 εκατ. ευρώ για τόκους στο ΔΝΤ.
 Αύριο, 8 Μαΐου, πρέπει να ανανεωθούν έντοκα γραμμάτια 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε χέρια ξένων επενδυτών. Στις 11 Μαΐου συνεδριάζει το Eurogroup και μια ημέρα μετά, στις 12 Μαΐου, πρέπει να γίνει η πληρωμή 760 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.
 Στις 13 Μαΐου πρέπει να πληρωθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ για μισθούς στο Δημόσιο, ενώ τις τρεις τελευταίες εργάσιμες ημέρες του μήνα πρέπει να πληρωθούν 1,1 δισ. ευρώ για μισθούς - συντάξεις στο Δημόσιο, 900 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία για τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και άλλα 400 εκατ. ευρώ για τόκους.



* Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1863 στις 07-05-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου