Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

ΕΕ - κοινό νόμισμα: Υπέρ & Κατά του Ευρώ

economica



Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση
Η επιλογή σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών.


Υπέρ και κατά του ευρώ.

Πλεονεκτήματα του ευρώ.
Το κοινό νόμισμα δίνει ώθηση στις συναλλαγές εντός της ευρωζώνης, λόγω α­κριβώς της απουσίας των συναλλαγματικών ισοτιμιών (μείωση της αβεβαιότητας των ισοτιμιών) και κατ’ επέκταση θα ενισχυθούν οι επενδύσεις και μέσα από αυτές η αύξη­ση του ΑΕΠ. Η διαδικασία αυτή συμπεριλαμβάνει την ευκολότερη διακίνηση αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίων και εργασίας, καθώς και χαμηλότερο κόστος των εμπορικών και χρηματοοικονομικών συναλλαγών (απουσία κόστους μετατροπής νομισμάτων). Επίσης εκλείπει ο κίνδυνος κερδοσκοπικών φαινομένων σε βάρος των εθνικών νομι­σμάτων (ειδικότερα των αδύναμων οικονομιών). Γίνεται εφικτή, ακόμη, η τόνωση του ανταγωνισμού εντός της ευρωζώνης λόγω της αυξανόμενης διαφάνειας των τιμών, α­φού τα μεγέθη είναι πλέον ευκόλως συγκρίσιμα.
Επίσης δημιουργούνται πολιτικά πλεονεκτήματα με την ανάπτυξη της αίσθη­σης της ενότητας μεταξύ των χωρών μελών, αλλά και με την ικανότητα ανταγωνισμού στο διεθνές πολιτικό-οικονομικό σκηνικό με το δολάριο και το γιεν. Τα κράτη μέλη μπορούν να διακρατούν λιγότερα αποθεματικά ως ποσότητα και λιγότερο διαφορο­ποιημένα από ότι πριν (έμμεση απελευθέρωση πόρων για επενδύσεις). Ταυτόχρονα τα υπόλοιπα κράτη που αυξάνουν τα αποθεματικά τους σε ευρώ θα προσδώσουν μεγαλύ­τερη σημασία και επιρροή στο κοινό νόμισμα και στην ΕΕ.

Μειονεκτήματα του ευρώ.
Το πιο σημαντικό κόστος από την εισαγωγή του κοινού νομίσματος είναι ότι τα συμμετέχοντα ευρωπαϊκά κράτη1 δεν μπορούν πλέον να ασκούν τη δική τους νομισμα­τική πολιτική. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με τη συμμετοχή των χωρών της ζώνης του ευρώ καθορίζει μια ενιαία νομισματική πολιτική για όλη την ευρωζώνη. Οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης ελέγχουν τις τοπικές συνθήκες, αλλά δεν ασκούν καμία επιρροή στην προσφορά χρήματος και τα επιτόκια. Έτσι, αν μια χώρα ανησυχεί για τον πληθωρισμό και μια άλλη βρίσκεται σε ύφεση, η κοινή νομισματική πολιτική δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα και τα δυο προβλήματα.
Άλλες επιπτώσεις έχουν να κάνουν με την πολιτική και κοινωνική δομή της ΕΕ. Τα δυο βασικά προαπαιτούμενα για την πλήρη αξιοποίηση των ωφελημάτων του κοι­νού νομίσματος δεν υπάρχουν σε ικανοποιητικό βαθμό: μειωμένη κινητικότητα της εργασίας και έλλειψη ικανής κεντρικής πολιτικής αρχής επιβολής δημοσιονομικής πο­λιτικής.
Βασικά Σημεία Στοιχεία υπέρ του ευρώ
• Οικονομικά αποτελέσματα
•       Αύξηση των ροών & συναλλαγών (αγαθά, υπηρεσίες, κεφάλαια, εργασία)
•       Εξάλειψη κόστους συναλλαγών (0,5% του ΑΕΠ ετησίως)
•      Θωράκιση από κερδοσκοπία (αδύναμα εθνικά νομίσματα)
•      Ένταση του ανταγωνισμού (διαφάνεια τιμών)
     •       Πολιτικά αποτελέσματα (ενοποίηση ΕΕ, ισχυροποίηση ευρώ-ΕΕ)

Στοιχεία κατά του ευρώ
•                    Απουσία εθνικής νομισματικής πολιτικής (ισοτιμίες, προσφορά χρήματος, r)
•                    Αδυναμία ικανοποιητικής αντίδρασης σε περιπτώσεις ασύμμετρων οικονομικών κλυδωνισμών μεταξύ των χωρών-μελών, λόγω ενιαίας νομισματικής πολιτικής
•                    Δυσχέρειες απόδοσης του συστήματος λόγω περιορισμένής κινητικότητας εργα­σίας και κοινής δημοσιονομικής πολιτικής

 Λάμπρος Καφίδας 
lkafidas@hotmail.com

1. Ζώνη ευρώ: Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρος, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμ­βούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σλοβενία και Μονακό, Αγ.Μαρίνος, Βατικανό (πληθυ­σμιακή κάλυψη: περίπου 320 εκατομμύρια)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου