Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Παίζουν με τη φωτιά οι Αμερικανοί στην Ουκρανία

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


Σε επικίνδυνη κλιμάκωση οδηγείται η ένταση στην ανατολική Ευρώπη με την μια χώρα μετά την άλλη να δείχνει τα δόντια της στη Ρωσία. Τελευταίο κρούσμα η Πολωνία που ανακοίνωσε την αγορά πυραύλων Πάτριοτ και 50 ελικοπτέρων πολλαπλών χρήσεων (συνολικής αξίας 9 δισ. δολ.), ενώ θέμα χρόνου είναι και μια επιπλέον παραγγελία μαμούθ μαχητικών ελικοπτέρων που θα αντικαταστήσει τα απαρχαιωμένα ρωσικά που διαθέτει. Η αγορά των πυραύλων Πάτριοτ σφίγγει ακόμη περισσότερο την θηλιά γύρω από τη Ρωσία, στρατηγική που υλοποιείται πλέον και με την παρουσία του αμερικάνικου στρατού στο ουκρανικό έδαφος παραβιάζοντας την  Συμφωνία Μινσκ 2 που υπογράφτηκε τον Φεβρουάριο.
Η Ουάσινγκτον προφανώς το αρνείται υποστηρίζοντας ότι οι αμερικάνοι εκπαιδευτές παραμένουν στο δυτικό μέρος της χώρας, απέχοντας συστηματικά από κάθε ανάμειξη τους στις μάχες που διεξάγονται στο ανατολικό. Ενώ, επιτίθενται στην Μόσχα κατηγορώντας την ότι συγκεντρώνει στρατεύματα και αντιαεροπορικά συστήματα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Πρόκειται για κατηγορίες που, ανεξάρτητα της ευστάθειάς τους, διαμορφώνουν τους όρους για τις διαπραγματεύσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει στην ΕΕ και θα ολοκληρωθούν τον Ιούλιο, με επίδικο την τύχη των κυρώσεων. Δεδομένων των πιέσεων από Γαλλία και Ιταλία για χαλάρωση, τουλάχιστον, του εμπάργκο οι ΗΠΑ ρίχνουν λάδι στη φωτιά ώστε έγκαιρα να τερματιστεί κάθε τέτοια συζήτηση κι η συνέχιση του εμπάργκο να είναι αυτονόητη.

Οι κίνδυνοι που εγκυμονούνται για την σταθερότητα υπογραμμίζονται από την μαζική εισβολή στην ουκρανική κυβέρνηση αμερικανοσπούδαστων Ουκρανικής καταγωγής, όπως έδειξε πρόσφατο ρεπορτάζ των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, οι οποίοι διατηρούν αυτοτελείς δεσμούς με την Ουάσινγκτον. Πρόκειται για σχέσεις που αποδεδειγμένα …αντέχουν στον χρόνο. Χαρακτηριστική περίπτωση η Ναταλί Γιαρέσκο, απόφοιτη του Χάρβαρντ, που εργάστηκε στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, στη συνέχεια στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο, κι από κει σε υποκαταστήματα ξένων τραπεζών, στο Κίεβο πάντα, με τελευταίο σταθμό της το υπουργείο Οικονομικών. Ήταν αυτή μάλιστα που διαπραγματεύτηκε (σχήμα λόγου το τελευταίο) με το ΔΝΤ το δάνειο 17,5 δισ. δολ., κυρίως όμως ανέλαβε την επιβολή των δρακόντειων όρων του ΔΝΤ: περικοπές δαπανών, κατάργηση των κρατικών επιδοτήσεων στο φυσικό αέριο, κλπ. Από τις γειτονικές Βαλτικές δημοκρατίες προέρχεται ο υπουργός Οικονομίας, ενώ δική τους ομάδα στο κυβερνητικό συμβούλιο έχουν οι Γεωργιανοί που διαθέτουν τρία χαρτοφυλάκια (υπουργός Υγείας, αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών) και μια κορυφαία εκπροσώπηση: τον ίδιο τον πρώην πρόεδρο και μεγάλο τυχοδιώκτη Μικαΐλ Σαακασβίλι, που ξεκίνησε τον πόλεμο με την Ρωσία το 2008 για να φύγει άρον – άρον από την Τιφλίδα το 2013 αντιμετωπίζοντας κακουργηματικές κατηγορίες. Τώρα είναι άτυπος σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο. Η ανασφάλεια δε που νιώθει ο ουκρανός πρόεδρος έναντι των ομοεθνών του είναι τέτοια ώστε ακόμη κι φύλαξή του έχει ανατεθεί σε αμερικανούς πεζοναύτες, όπως φαίνεται στην φωτογραφία.
Η πλειοψηφία, οριακή έστω, των ξένων διαβατηρίων έναντι των εθνικών ταυτοτήτων στο ουκρανικό υπουργικό συμβούλιο προοιωνίζεται τα χειρότερα για τις σχέσεις της Ουκρανίας με την Ρωσία και την επόμενη μέρα των ανατολικών περιοχών που έχουν ήδη αποσχισθεί, σχηματίζοντας τις Λαϊκές Δημοκρατίες, δεδομένου ότι πρόκειται για αδίστακτους εντολοδόχους που δεν έχουν την παραμικρή αναστολή. Τα «κατορθώματα» του Σαακασβίλι που δεν δίστασε να συγκρουστεί με τη Ρωσία, κατ’ εντολή του αμερικανικού πενταγώνου, προϊδεάζουν για τη επόμενη μέρα…
πηγή – Πριν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου