Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Ο Δεκάλογος της Τουριστικής Ανάπτυξης της Ελλάδας


της Νούλας Χρυσοχοΐδου
Ελλάδα, η χώρα της Ευρώπης με τον μεγάλο τουρισμό.....Φυσικά, η ανάπτυξη του τουρισμού στην χώρα μας και γενικότερα δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση κι ούτε σημαίνει ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί από μέρα σε μέρα....Η ανάπτυξη απαιτεί την πραγματοποιήσει σημαντικών επενδυτικών προγραμμάτων τόσο του δημόσιου τομέα όσο και του ιδιωτικού. Εννοείται ότι σε μια χώρα που σκοπός της είναι η τουριστική ανάπτυξη θα πρέπει να διαθέσει πόρους τέτοιους που να αποτελέσουν εσωτερικούς και εξωτερικού πόλους έλξης των τουριστών. Οι πόροι που θα μπορούσε να διαθέσει η Ελλαδίτσα μας είναι συνήθως οι φυσικές ομορφιές της, την κουλτούρα της, την πολιτιστική της κληρονομιά και τους ιστορικούς-αρχαιολογικούς της χώρους.
Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι ο τουρισμός κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί να αναπτυχθεί και να αποτελέσει ίσως τον σημαντικότερο μοχλό ανάπτυξης της χώρας μας. Η τουριστική ανάπτυξη συνήθως ακολουθείται από έναν προγραμματισμό! Ο προγραμματισμός αυτός είναι μια μεθοδολογία που ακολουθείται από την πολιτική εξουσία με σκοπό τη λήψη σωστών αποφάσεων σχετικά με την κατανομή των διαθέσιμων τουριστικών πόρων και με στόχο τις κοινωνικοοικονομικές ωφέλειες που θα προκύψουν λαμβάνοντας τις σχετικές αποφάσεις.

Η μεθοδολογία που ακολουθείται συνήθως είναι εμπειρική. Είναι αυτή η μέθοδος που ακολουθήθηκε έπειτα από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο από τις δυτικές χώρες. Βασίζεται κυρίως σε διαδοχικές προσεγγίσεις και σφάλματα που ακολουθούνται από ορισμένα στάδια, τα στάδια αυτά όμως δεν είναι πανομοιότυπα. Ας δούμε ποιά είναι τα στάδια προγραμματισμού της τουριστικής ανάπτυξης:
1. Η διάγνωση του επιπέδου ανάπτυξης της τουριστικής οικονομίας
2. Η αξιολόγηση της θέσης της τουριστικής οικονομίας στην οικονομία
3. Η απογραφή των διαθέσιμων πόρων της τουριστικής οικονομίας
4. Η διερεύνηση των δυνατοτήτων μια περαιτέρω ανάπτυξης της τουριστικής οικονομίας
5. Η διατύπωση της πολιτικής τουριστικής ανάπτυξης
6. Ο καθορισμός της στρατηγικής τουριστικής ανάπτυξης
7. Η επεξεργασία των επιλογών της πολιτικής τουριστικής ανάπτυξης
8. Η κατάρτιση του προγράμματος τουριστικής ανάπτυξης
9. Η έγκριση, η κύρωση και η εφαρμογή του προγράμματος τουριστικής ανάπτυξης
10. Η παρακολούθηση και ο έλεγχος της εφαρμογής του προγράμματος τουριστικής ανάπτυξης
Τα οφέλη από την ανάπτυξη του τουρισμού στην χώρα μας είναι πολλά. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση όμως ότι ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει πανάκεια για την αντιμετώπιση των οικονομικών μας προβλημάτων. Μπορεί φυσικά να αποτελέσει ένα μαξιλάρι τόνωσης της οικονομίας μας και να συμβάλει αποφασιστικά. Κύριος παράγοντας όλων αυτών είναι η χάραξη μιας ρεαλιστικής πολιτικής τέτοιας που να μην χωράει αμφισβήτηση ώστε να επιδιώκει την μέγιστη κατά κεφαλήν κατανάλωση ή χρήση των τουριστικών αγαθών και υπηρεσιών και κατ΄επέκταση την κατά κεφαλήν ωφέλεια που απορρέει από αυτήν. Μια σωστή πολιτική τουριστική ανάπτυξη πρέπει να αποτελείται από ένα ενιαίο σύστημα κανόνων και μεθόδων εσκεμμένης ρυθμιστικής επέμβασης που βρίσκονται σε εξάρτηση στην τουριστική οικονομία με σκοπό να την αναπτύξουν. Για να έχει όμως αποτέλεσμα θα πρέπει η πολιτική τουριστική ανάπτυξη που θα χαραχτεί από την εκάστοτε πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να έχει στόχους που καθορίζονται εκ μέρους της να είναι εφικτοί και να διατυπώνονται με ακρίβεια και σαφήνεια καθώς επίσης και να εξέταζε τις επιδράσεις των εναλλακτικών μέτρων της πολιτικής τουριστικής ανάπτυξης.

Ελληνικός Τουρισμός.....Η μεγαλύτερή μακροχρόνια αναπτυξιακή τάση της χώρας μας!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου