Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

«Πρωταθλητής» χρεών το Δημόσιο

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη της γενικής κυβέρνησης, χωρίς τις επιστροφές φόρων που δεν έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους, αυξήθηκαν το ίδιο διάστημα στα 3,741 δισ. ευρώ, από 3,383 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Φεβρουαρίου του 2015 | ΕΦ.ΣΥΝ./ ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Με νέα χρέη που φτάνουν τα 400 εκατ. ευρώ «φόρτωσε» τον περασμένο Μάρτιο το κράτος προμηθευτές, επιχειρήσεις που ασχολούνται με το ενδοκοινοτικό εμπόριο αλλά και απλούς φορολογουμένους, γεγονός το οποίο αποτυπώνει το σοβαρό πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους ιδιώτες διαμορφώθηκαν στα 4,429 δισ. ευρώ στο πρώτο φετινό τρίμηνο από 4 δισ. ευρώ στο δίμηνο.
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη της γενικής κυβέρνησης, χωρίς τις επιστροφές φόρων που δεν έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους, αυξήθηκαν το ίδιο διάστημα στα 3,741 δισ. ευρώ, από 3,383 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Φεβρουαρίου του 2015.
«Πρωταθλητές» σε αυτές τις οφειλές παραμένουν τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία τον Μάρτιο έφτασαν στα 2 δισ. ευρώ, από 1,88 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου. Μόνο τα χρέη του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε 1,387 δισ. ευρώ, από 1,29 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου.
Οι οφειλές των υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων τους ανήλθαν στα 394 εκατ. ευρώ, από 352 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανήλθαν στα 319 εκατ. ευρώ, από 263 εκατ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου 2015. Οι οφειλές λοιπών νομικών προσώπων αυξήθηκαν στα 237 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου, από 202 εκατ. ευρώ στα τέλη Φεβρουαρίου. Ανοδικά κινήθηκαν τον Μάρτιο και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων, οι οποίες αυξήθηκαν στα 903 εκατ. ευρώ, από 787 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο.

Σε ό,τι αφορά τα ποσά από τις επιστροφές φόρων που δεν έχει αποδώσει το Δημόσιο, αυτά «ψήλωσαν» στα 688 εκατ. ευρώ στο τέλος του πρώτο τριμήνου, από 628 εκατ. ευρώ που ήταν τον Φεβρουάριο. Το «σοκ» που έχει υποστεί ο επιχειρηματικός κλάδος με τις οφειλές από τον ΦΠΑ είναι μεγάλο καθώς συνεχίζονται οι καθυστερήσεις από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών. Χιλιάδες επιτηδευματίες σε ολόκληρη τη χώρα έχουν φτάσει να περιμένουν μέχρι και τέσσερα χρόνια για να πάρουν πίσω τα ποσά από τον φόρο που τους έχει παρακρατήσει η Εφορία.
Τραγική καθυστέρηση
Στη ΔΟΥ Αιγίου οι φορολογούμενοι έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά καθώς ο μέσος χρόνος που απαιτείται για να απαντηθεί μία αίτηση φτάνει πλέον τις 1.414 ημέρες (!), ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων. Ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσης της επεξεργασίας και ελέγχου των αιτημάτων φτάνει τις 1.108 ημέρες, δηλαδή τα 3 χρόνια!
Σημειώνεται ότι, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, οι επιστροφές ΦΠΑ πρέπει να καταβάλλονται πλέον εντός 90 ημερών από την υποβολή των αιτήσεων. Μετά την παρέλευση της εν λόγω προθεσμίας η επιστροφή είναι έντοκη. Παρ’ όλα αυτά, στις 88 από τις 115 εφορίες της χώρας, η φάση της επεξεργασίας ξεπερνά το προηγούμενο χρονικό όριο, γεγονός που πιστοποιεί την τραγική κατάσταση στα δημόσια ταμεία.
Στον αντίποδα, μόλις τρεις είναι οι εφορίες στις οποίες, παρά τη σοβαρή έλλειψη προσωπικού καταγράφεται ουσιαστική βελτίωση του ρυθμού εξυπηρέτησης των δικαιούχων στο θέμα του ελέγχου και απόδοσης του ΦΠΑ - πρόκειται για τις εφορίες Αμφισσας, Κοζάνης και Πύργου.
Συντάκτης Μάριος Χριστοδούλου
Πηγή efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου