Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Η ψύχωση της «Μεγάλης Αλβανίας» θα προκαλέσει νέο βαλκανικό χάος

Νέα Πολιτική


του Μελέτη Μελετόπουλου*
Η εισβολή του UCK στο Κουμάνοβο της FYROM, μία πόλη βορείως των Σκοπίων και κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, κατέληξε σε σφοδρή συμπλοκή με την αστυνομία του Γκρούεφσκι και αιματηρές μάχες με νεκρούς και τραυματίες. (Δεν μπορεί κανείς, στο σημείο αυτό, να μην θαυμάσει την απέραντη διπλωματική «ιδιοφυία» του σκοπιανού πρωθυπουργού, που χάριν των «μακεδονικών» του φαντασιώσεων κατέστρεψε τις σχέσεις του με την Ελλάδα, ενώ προβληματικές είναι και οι σχέσεις του με την Αλβανία, την Βουλγαρία και την Σερβία.)
Η επικράτεια των Σκοπίων, της οποίας το δυτικό μέρος κατοικείται από αλβανικό πληθυσμό, έχει τεθεί στο στόχαστρο του UCK. Μετά την αποκόλληση του Κοσσυφοπεδίου από την Σερβία, ο αλβανικός εθνικισμός επιδιώκει να αποσπάσει και την περιοχή του Τετόβου από την FYROM και να συγκροτήσει μαζί με το αλβανικό κράτος την «Μεγάλη Αλβανία».
Η Σερβία, που έχασε την ιστορική της κοιτίδα, το Κοσσυφοπέδιο, από την δράση του UCK, έχει θορυβηθεί, διότι ο αλβανικός ψευδο-αλυτρωτισμός έχει θέσει στο στόχαστρο και το νότιο τμήμα της χώρας, στο οποίο κατοικούν πολλοί Αλβανοί. Μετά τα γεγονότα στο Κουμάνοβο, με διαταγή του Σέρβου υπουργού Εσωτερικών έχουν αναπτυχθεί ειδικές δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην συνοριακή γραμμή με την ΠΓΔΜ, απέναντι από το Κουμάνοβο (το οποίο βρίσκεται μόλις 14 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Σερβία).

Αλλά η δραστηριότητα του αλβανικού ψευδο-αλυτρωτισμού προσλαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και στρέφεται και εναντίον της Ελλάδας, με την συμμετοχή και του επίσημου αλβανικού κράτους. Από το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών επεδόθη ρηματική διακοίνωση στον Έλληνα πρεσβευτή στα Τίρανα Λ. Ροκανά, με την οποία απαιτείται η τροποποίηση του προγράμματος ερευνών της χώρας μας στο Ιόνιο για υδρογονάνθρακες, με το αιτιολογικό ότι παραβιάζεται η αλβανική υφαλοκρηπίδα!
Στον Έλληνα διπλωμάτη, μάλιστα, παρουσιάστηκε και γεωγραφικός χάρτης για να υποστηριχθούν οι αλβανικές αιτιάσεις. Και ναι μεν οι ισχυρισμοί των Τιράνων είναι νομικά αστήρικτοι, αλλά είναι φανερή η πρόθεση αναπαραγωγής της τουρκικής μεθοδολογίας «γκριζοποίησης» περιοχών με γεωπολιτικό ή γεωοικονομικό ενδιαφέρον.
Αυτή η πολιτική αμφισβήτησης αποτελεί προσωπική επιλογή του Αλβανού πρωθυπουργού Έντυ Ράμα (τον οποίον υπενθυμίζουμε ότι η ημέτερη «προοδευτική» διανόηση εξεθείαζε ως «σύγχρονο», «δημοκράτη», «φιλέλληνα» και λοιπές ασυναρτησίες). Το 2009, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ράμα οργάνωσε προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την ακύρωση της συμφωνίας ρύθμισης των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα, πράγμα που επέτυχε. Τα Τίρανα, ενώ αρχικά είχαν δεχθεί την οριοθέτηση με την καθιερωμένη μέθοδο της μέσης γραμμής, στη συνέχεια άλλαξαν στάση και θεωρούν ότι τα ελληνικά Διαπόντια Νησιά (βορείως της Κερκύρας) δεν έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα, θέση που υποστηρίζει και η Τουρκία για τα νησιά του Αιγαίου. Έκτοτε η Αλβανία επιδιώκει επαναδιαπραγμάτευση, την οποία ορθότατα αρνείται η ελληνική πλευρά.
Αλλά, παράλληλα με την αμφισβήτηση στην θάλασσα, στην Αλβανία έχει αναπτυχθεί μείζων παραφιλολογία για την «Τσαμουριά», δηλαδή την ελληνική Ήπειρο, την οποία ο αλβανικός εθνικισμός θεωρεί….κατεχόμενο αλβανικό έδαφος. Έχει αναπτυχθεί μάλιστα στο διαδίκτυο και παραφιλολογία για την δημιουργία κλάδου του UCK, «εξειδικευμένου» στην Ήπειρο, ο UCC («Απελευθερωτικός Στρατός Τσαμουριάς»). 
Και ναι μεν όλα αυτά κινούνται στα όρια του γελοίου, αλλά έτσι έλεγαν και οι Σέρβοι πριν χάσουν το Κοσσυφοπέδιο, ενώ ο Γκρούεφσκι υποβαθμίζει την επίθεση του UCK στο Κουμάνοβο μιλώντας για «τρομοκράτες». 
Είναι φανερό ότι, ενώ το Τέτοβο αποτελεί μία αγροτική περιοχή μειωμένου ενδιαφέροντος και εύκολη λεία για τον αλβανικό εθνικισμό, ο αναδυόμενος ψευδοαλυτρωτισμός εις βάρος της Ηπείρου και η αμφισβήτηση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας στο Ιόνιο κρύβουν την πολύ σημαντικότερη φιλοδοξία των Αλβανών να αποκτήσουν πρόσβαση στους ενεργειακούς πόρους που βρίσκονται στον κάθετο άξονα από την Κέρκυρα μέχρι το Κατάκολο. 
Αντιλαμβάνεται κανείς ότι η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα.

*Διευθυντής της Νέας Πολιτικής (Δημοσιεύθηκε στο Kontra News)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου