Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Πόσο ανέφικτη είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού;

oikonomica



Μια από τις βασικότερες εξαγγελίες της κυβέρνησης προεκλογική ήταν η αύξηση του κατώτατου μισθού στο επίπεδο των €751 για όλους ανεξαρτήτως των ηλικιακών περιορισμών που ισχύουν σήμερα. Η εικόνα που καλλιεργήθηκε προεκλογικά ήταν ότι μια από τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης θα ήταν η αύξηση του κατώτατου μισθού, μια κίνηση η οποία θα ήταν ευεργετική για την ελληνική οικονομία, τόσο για το εισόδημα των Ελλήνων, όσο και για τα ασφαλιστικά ταμεία που θα έβλεπαν αύξηση των εσόδων τους και τις τράπεζες που θα έβλεπαν το ποσοστό των κόκκινων δανείων να μειώνεται.
Πολύ φυσιολογικά υπάρχουν πολλοί πολέμιοι αυτής της άποψης. Υποστηρίζουν ότι η στρέβλωση που προκαλεί στην αγορά η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι καταστροφική για την οικονομία. Επιχειρήσεις δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο κόστος και θα αναγκαστούν να απολύσουν υπαλλήλους με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας. Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι ..

Στην Ελλάδα παράγεται πλούτος. Ακόμα και σήμερα .. Το «λεφτά υπάρχουν» του κ. Παπανδρέου δεν είναι τελείως αβάσιμο. Χρήματα βγαίνουν. Οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής επεκτείνονται συνεχώς προσφέροντας μισθούς πείνας στους εργαζόμενούς τους. Όλοι έχουμε ακούσει για τις συνθήκες εργασίας και τις αμοιβές στα Jumbo, τα IKEA, το ΠΛΑΙΣΙΟ, τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, τις εταιρείες που λειτουργούν τηλεφωνικά κέντρα κλπ. Όλες ανεξαιρέτως οι μεγάλες επιχειρήσεις στη χώρα πληρώνουν τον ελάχιστο νόμιμο μισθό, πολλές φορές δηλώνοντας λιγότερες ώρες εργασίας από αυτές που προσφέρει ο εργαζόμενος. Είναι αφέλεια να πιστεύουμε ότι αυτές οι εταιρείες που ανοίγουν το ένα κατάστημα μετά το άλλο λειτουργούν με ζημιές ή με τα λιγοστά κέρδη που δηλώνουν. Τα κέρδη τους είναι πολλαπλάσια των δηλωμένων και κατευθύνονται σε υπεράκτιες εταιρείες, με μεθόδους που έχουμε περιγράψει στο παρελθόν.
Μια αύξηση του κατώτατου μισθού δε θα αναγκάσει αυτούς τους ομίλους να απολύσουν προσωπικό. Αντίθετα θα αναγκαστούν να κατευθύνουν μέρος των αδήλωτων εσόδων τους στο εσωτερικό για να πληρώσουν μισθούς. Η ρύθμιση της αγοράς και η οργάνωση των εργαζομένων σε σωματεία δεν θα αποτελέσει την καταστροφή τους. Το χρήμα που θα εισρεύσει στην οικονομία, μέσω της αύξησης της αγοραστικής δύναμης εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, θα δώσει ισχυρή ώθηση και στις μικρότερες επιχειρήσεις που έχουν δει τον τζίρο τους να καταποντίζεται τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα θα πληρωθούν ασφαλιστικές εισφορές, φόροι και δάνεια. Κάποιοι εργοδότες σίγουρα θα δυσκολευτούν βραχυπρόθεσμα και ίσως αναγκαστούν να απολύσουν κάποιους υπαλλήλους. Μεσοπρόθεσμα όμως η αύξηση του κατώτατου μισθού μόνο ωφέλειες μπορεί να αποφέρει για την ελληνική οικονομία.
Η κυβέρνηση δε θα μπορέσει να πιάσει ποτέ τη «μεγάλη» φοροδιαφυγή. Η λογιστική είναι πολύ δημιουργική επιστήμη. Για κάθε τρύπα που βουλώνεται θα ανοίγουν δύο. Δεν υπάρχει περίπτωση ο ελληνικός φοροεισπρακτικός μηχανισμός να επιτύχει εκεί που απέτυχαν πολύ πιο προηγμένες χώρες. Η φορολόγηση του μισθωτού και της ακίνητης περιουσίας είναι δυστυχώς μονόδρομος, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και όλα τα κράτη παγκοσμίως. Η ρύθμιση της αγοράς εργασίας και η προώθηση πολιτικών που θα αυξάνουν το εισόδημα του μέσου εργαζόμενου αποτελούν μονόδρομο για τη βελτίωση της ζωής της πλειοψηφίας των πολιτών, τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού και την αύξηση των εσόδων του κράτους.
minimum-wage-cartoon
Σχετικά με τις διαφημίσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου