Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Με πρόταση εξορθολογισμού χρέους στη Ρίγα

Τσίπρας, Μέρκελ και Ολάντ, σε παλαιότερη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες (The Council of the European Union / SOOC)

Με μετριοπαθή πρόταση που προβλέπει εξορθολογισμό της διάρθρωσης του χρέους και όχι κούρεμα ή διαγραφή, προσέρχεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Ρίγα, όπου θα συναντηθεί με την Α. Μέρκελ, τον Φρ. Ολάντ και τον Ζ.Κ. Γιούνκερ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Επιδίωξη της Αθήνας, μία ενιαία συμφωνία-πακέτο

Η κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει το ζήτημα του χρέους ως παράμετρο και στις συζητήσεις που γίνονται σε τεχνικό επίπεδο για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Σημειώνεται ότι το Σαββατοκύριακο θα συζητηθούν οι ενστάσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ.

Εντωμεταξύ, η Αθήνα διεκδικεί επίσης χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα έτη 2015 - 2016 και μειωμένα πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια, σε σχέση με τους υφιστάμενους στόχους του τρέχοντος προγράμματος. υποστηρίζοντας ότι η αλλαγή διάρθρωσης του χρέους θα μπορούσε να εξυπηρετήσει αυτό το σκοπό.
 

Και έξυπνα swaps
 

Παράλληλα, πρόταση την οποία έχει παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης περιλαμβάνει έξυπνα swaps, ανταλλαγές χρέους, και αφορά τα ομόλογα από το πρόγραμμα SMP που διακρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ύψους 27 δισ. ευρώ.

Για τα ομολόγα αυτά η ελληνική πλευρά προτείνει τη διαμεσολάβηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ώστε η ΕΚΤ να αποπληρωθεί από αυτόν και, παράλληλα, το Δημόσιο να αποπληρώσει τον ESM σε βάθος χρόνου, μετά από συμφωνία με τους εταίρους.

Σε κάθε περίπτωση, η λήψη δανείου έως και 30 δισ. ευρώ από τον ESM για την ανταλλαγή χρέους προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα υπαχθεί σε πρόγραμμα του Μηχανισμού.

Πηγή ΤΡΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου