Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Κλίμα προσέγγισης σε Αθήνα και Βρυξέλλες


Κλίμα προσέγγισης καλλιεργούν νέες ανεπίσημες πληροφορίες από Αθήνα και Βρυξέλλες. Αισιοδοξία για το ότι θα υπάρξει συμφωνία μέσα στον Μάιο εξέφρασε υπουργός, ο οποίος μετέχει στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου. Αντίστοιχες δηλώσεις νωρίτερα, από αξιωματούχους της Κομισιόν

Ο υπουργός ανέφερε, μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι παραμένουν ανοικτά το ασφαλιστικό και το θέμα των συντελεστών του ΦΠΑ, ενώ έχει υπάρξει προσέγγιση στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ότι «έχει λυθεί» το θέμα των ομαδικών απολύσεων.

Στο κυβερνητικό συμβούλιο που συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό, γίνεται ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Eurogroup, καθώς και συνολική αποτίμηση της κατάστασης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης προσήλθε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος βρισκόταν στις Βρυξέλλες.
 

Στην ατζέντα και το δημοψήφισμα
 

Στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, που εξελίσσεται και σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, γίνεται αποτίμηση της κατάστασης που διαμορφώθηκε στο Eurogroup, μετά τη δήλωση προόδου.

Στόχος είναι να προσδιοριστούν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.

Την αρχική εισήγηση έκανε ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια οι υπουργοί ενημερώθηκαν από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
 

Λίγα ζητήματα ανοιχτά
 

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, αξιολογώντας τη δήλωση του Eurogroup σημείωναν το βράδυ της Δευτέρας ότι πλέον έχουν μείνει σχετικά λίγα ζητήματα ανοιχτά και η αναγνώριση ότι απαιτείται χρόνος και προσπάθεια για να κλείσουν είναι καλοδεχούμενο από την ελληνική κυβέρνηση. 

Χρειάζεται, όμως, σημείωναν, αμοιβαία προσπάθεια, χωρίς ιδεοληψίες, δογματισμούς και εμμονές για να υπάρξει συμφωνία σε αυτά τα ζητήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, «η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες στο επόμενο χρονικό διάστημα για να επιτευχθεί η συμφωνία, δεσμευμένη πάντοτε από τη λαϊκή εντολή», επισημαίνουν οι πηγές της κυβέρνησης.
 

Συμφωνία εντός δέκα ημερών


Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα και οι θεσμοί θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ακόμα και εντός δέκα ημερών, εξέφρασαν νωρίτερα την Τρίτη, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή ΤΡΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου