Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Πολιτική αφέλεια στη Λευκωσία ή διπλωματικό παιγνίδι

Νέα Κρήτη


Εάν δεν είναι μέρος του διπλωματικού παιγνιδιού, τότε η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στην εφημερίδα «Μιλιέτ» πρέπει να μας ανησυχήσει και να μας υποψιάσει, και να μας προβληματίσει. Διότι είναι περίεργη, και ως γνωστόν ο κ. υπουργός δεν είναι ουραγός κανενός και εκφράζει αυστηρά τις προσωπικές του θέσεις. Το κυριότερο με τον κ. Κασουλίδη είναι ότι δεν χρωστά σε κανένα, και ομιλώ πολιτικά, διότι είναι καθαρός απ' όλες τις πλευρές.
Του Μιχάλη Ιγνατίου
Η πλειοψηφία του λαού δεν συμφωνεί με τις θέσεις του και βεβαίως διαφωνούμε με την άποψή του ότι με την επιλογή του Ακιντζί οι Τουρκοκύπριοι «έδωσαν ένα σημαντικό μήνυμα». Ποιο είναι αυτό το μήνυμα για το οποίο χαίρεται ο κ. Κασουλίδης, ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να κλαίει, διότι οι Βρετανοί μας ετοιμάζουν μεγάλο χουνέρι χρησιμοποιώντας τον κατοχικό ηγέτη;
«Πιστεύω», είπε, «ότι οι Τουρκοκύπριοι εξέλεξαν τον Μουσταφά Ακιντζί για δύο λόγους. Πρώτον, για να δώσουν το μήνυμα της ενωμένης Κύπρου και της ειρήνης. Δεύτερον και πιο σημαντικό, για να δώσουν το μήνυμα ότι "είμαστε Κύπριοι". Αυτά τα μηνύματα τα πήραμε πολύ καθαρά και θέλω να πω ότι θα δώσουμε την κατάλληλη απάντηση. Και η δική μας ευχή είναι η επανένωση του νησιού», σημείωσε ο κ. Κασουλίδης.

Η ανάλυση του κ. υπουργού είναι ρηχή και στερείται επιχειρημάτων, διότι δεν αναφέρει τον πλέον σημαντικό παράγοντα του Κυπριακού, που αποτρέπει λύση μέχρι να εξασφαλίσει όλα όσα σχεδίασε πριν ακόμα από την εισβολή. Χωρίς το «ναι» της Τουρκίας, και χωρίς να εξασφαλίζει τα στρατηγικά της συμφέροντα, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συναινέσει σε οποιαδήποτε λύση, ιδιαίτερα εάν πιστεύει ότι τίθενται σε κίνδυνο οι μακροχρόνιοι σχεδιασμοί της. Ας μας πει η κυβέρνηση ένα λόγο - μόνο ένα - που η Άγκυρα θα επιτρέψει τη λύση του Κυπριακού εάν αυτή αποκλείει, ας πούμε, την παρουσία της στο νησί. 'Η επικρατεί η απόλυτη αφέλεια στη Λευκωσία ή συμβαίνει κάτι άλλο, το οποίο αδυνατεί να συλλάβει το δικό μας μυαλό.
Όταν οι δημοσιογράφοι της τουρκικής εφημερίδας είπαν στον Κύπριο υπουργό ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ζητά από τους Ελληνοκυπρίους να κάνουν το πρώτο βήμα, αυτός δεν τους λέει το αυτονόητο, ότι η κατοχική δύναμη κρατά το κλειδί της λύσης, και αναφέρει: «Το πιο εύκολο πράγμα είναι να κατηγορείς την απέναντι πλευρά. Το να συζητάς ποιος έκανε τι και ποιος ήταν πιο γρήγορος, για μένα δεν έχει καμιά διαφορά από τα παιδιά που παίζουν τα παιχνίδια τους».
Είναι σοβαρό το λάθος του κυρίου υπουργού των Εξωτερικών και κοντόφθαλμη η αντιμετώπιση του θέματος της ευθύνης της Τουρκίας. Με τον τρόπο αυτό, άθελά του πιστεύω, διότι γνωρίζω την ακεραιότητά του, στέλνει μηνύματα ηττοπάθειας στο εσωτερικό και πρόσκληση στους εξωτερικούς παράγοντες ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι πανέτοιμοι για τον συμβιβασμό. Είπαμε ναι στον συμβιβασμό, ο οποίος ξέρουμε ότι θα είναι πικρός σαν δηλητήριο, αλλά όχι και να κατεβάσουμε τα παντελόνια.
Βεβαίως, η κυβέρνηση παίζει μόνη της στο γήπεδό του Κυπριακού, αφού η λεγόμενη αντιπολίτευση είναι «σπασμένη» σε χίλια κομμάτια. Λόγω των αμαρτιών του την τετραετία που κυβέρνησε τον τόπο, το ΑΚΕΛ βρίσκεται στο βάθος της τσέπης του προέδρου Αναστασιάδη. Άρα είναι δεδομένη η στάση του στην περίπτωση που το όποιο σχέδιο καταθέσουν οι ξένοι μέσω του ΟΗΕ παρουσιαστεί σε δημοψήφισμα. Το ΑΚΕΛ θα το απορρίψει μόνο αν προβλέπει εγγυήσεις του ΝΑΤΟ και είναι αυτός ο λόγος που ο κ. Αναστασιάδης είπε στους Αμερικανούς να το ξεχάσουν. Οι υπόλοιποι της αντιπολίτευσης πρέπει να καταλήξουν από τώρα σε συμφωνημένη γραμμή στο θέμα της λύσης, που δεν πρέπει να είναι η διζωνική δικοινοτική. Όσον αφορά τον κοινό υποψήφιό τους για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, εάν δεν συνασπιστούν ΤΩΡΑ για να αποκρουστεί λύση υποταγής στην Τουρκία, δεν θα χρειαστεί να τον επιλέξουν, διότι το κράτος θα έχει καταργηθεί…
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η πρώην υπουργός Εξωτερικών κ. Ερατώ Μαρκουλλή και μέλλουσα υποψήφια πρόεδρος της Δημοκρατίας με το ΑΚΕΛ, έπλεε σε πελάγη ευτυχίας αμέσως μετά την επιλογή του νέου κατοχικού ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί. Τη χαρά και την ευτυχία της την εξέφρασε στο Facebook. Πολλοί ομογενείς που διάβασαν το παραλήρημά της δεν πίστευαν στα μάτια τους. Η εν λόγω κυρία ευεργετήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία την τίμησε πρώτα με τη θέση της πρέσβειρας και μετά με τη θέση της υπουργού Εξωτερικών. Και βεβαίως τώρα υποστηρίζει τη διζωνική δικοινοτική, που θα καταργήσει την Κυπριακή Δημοκρατία…
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Με όλο τον σεβασμό στον πρόεδρο της Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου, να μου επιτρέψει να διαφωνήσω με τη θέση που εξέφρασε μέσω Twitter ακολουθώντας τη μόδα της εποχής. Έγραψε: «Επικίνδυνοι ακροβατισμοί. Μόνο σύγχυση προκαλούν. Πότε η ΕΔΕΚ ήταν εγκλωβισμένη στην ονοματολογία; Σταθερά πάντοτε επικεντρωμένη στο περιεχόμενο». Μη παραδεκτή η στάση του πρώην προέδρου της ΕΔΕΚ και θα περίμενα ότι μετά την αποχώρησή του από το σοσιαλιστικό κόμμα δεν θα δημιουργούσε προβλήματα. Η υποστήριξη στην αμαρτωλή διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία δεν τον τιμά. Το κόμμα του οποίου διετέλεσε πρόεδρος έλαβε μία πολύ σωστή απόφαση και έπρεπε να την ακολουθήσει και ο ίδιος. Θυμίζω ότι τον Απρίλιο του 2004, ο κ. Ομήρου σκεφτόταν να ακολουθήσει την καταστροφική γραμμή του ΠΑΣΟΚ για υποστήριξη του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν…
Πηγή: mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου