Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Γιατί έχει δημιουργηθεί το χάος στην Ελληνική οικονομία και γιατί παραμένει

Νέα Κρήτη


Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε μερικά βασικά πράγματα στη Μακροοικονομική για να αντιληφθείτε το έγκλημα που επι χρόνια συντελείται στην Ελληνική Οικονομία. Αυτό το έγκλημα με τη σημερινή κυβέρνηση συνεχίζεται. Αυτό απο μόνο του δείχνει ότι απο πίσω υπάρχει ένας μακρόπνοος σχεδιασμός που επροωθείτο και ενισχύετο διαχρονικά μέσα απο τις αλλαγές στις κυβερνήσεις που πέρασαν, αποδεικνύοντας ότι όλοι ήταν και είναι παρέα.
Του Καθηγητή Γ. Ζουγανέλη
Στο διάγραμμα μπορείτε να παρατηρήσετε τη ροή του χρήματος σε μια οικονομία. Η διαφοροποίηση αυτού του διαγράμματος μπορεί να αλλάξει και τη πορεία της Ελληνικής Οικονομίας. Κανένας οικονομολόγος σε ΜΜΕ δεν έδωσε ποτέ βάση και δεν ανέλυσε δημόσια τη σημασία μιας ισορροπημένης ροής χρήματος στο παραπάνω "κύκλωμα", όπως και στην εξυγίανσή του. Θα θυμάστε, ότι καμμία στατιστική καταγραφή και έλεγχοι δεν γινόντουσαν και δεν γίνονται σωστά πουθενά ακόμη και τώρα απο καμμία κυβέρνηση. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Δείχνει διεθνή εξάρτηση και διαπλοκή.
Παραοικονομία και κατάλωση παρανόμως κρατικού ή εθνικού πλούτου
Παρατηρείστε, ότι η παραοικονομία μπορεί να δημιουργεί και δημιουργεί επι δεκαετίες ανεξέλεγκτες καταστάσεις και μεγάλες στρεβλώσεις στα δημοσιονομικά (βλέπετε κίτρινο περίγραμμα) αλλά και σε όλη την Ελληνική οικονομία, αφού παραμένει εκτός ελέγχου.
Η έλλειψη παραγωγής και η ανυπαραξία προίόντων για εξαγωγή αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο τραύμα που αυξάνει τα συμπτώματα θανάτου της Ελληνικής οικονομίας αλλά και του πολιτικού συστήματος, που τροφοδοτεί και διατηρεί αυτή τη κατάσταση σήψης, αντενέργειας, διαπλοκής και ψυχολογικής φθοράς για να τρώει σαν τη βδέλα το αίμα του φορέα (Ελληνικός λαός) με τους ολιγάρχες των οποίων τη διατήρηση προνομίων ευνοεί.

Στο διάγραμμα, "Αγορές Συντελεστών Παραγωγής" είναι ό,τι χρησμοποιείται στη παραγωγή εμπορικών προϊόντων, όπως η γή (ξηρά, θάλασσα, αέρας, ήλιος, ορυκτά, ΑΟΖ), το ανθρώπινο δυναμικό (ποιότητα, ποσότητα, οργάνωση, γνώσεις, οξυδέρκεια, εμπειρία), το κεφάλαιο που χρειάζεται και τέλος η επιχειρηματικότητα (ιδέες,  διαχείριση, τεχνολογία, R&D, υποδομές κλπ). H Ελλάδα και σε αυτό κουτσαίνει. Δεν διαθέτει τέτοιες αγορές.  Δεν είναι μόνο τα κεφάλαια που χρειάζονται στην Ελληνική οικονομία αλλά και οι επιλογές που πρέπει να ταιριάζουν με τις απαιτήσεις, που δυστυχώς εξαρτώνται απ τη τεχνολογία και τις υποδομές, θέματα στα οποία η Ελλάδα χωλαίνει, θέματα στα οποία η Ελλάδα δεν μπορεί να φτάσει την ανταγωνιστικότητα των άλλων κρατών της Ευρωζώνης. Μόνο με δάνεια και την αρχαία αίγλη της Ακρόπολης θα προσπαθεί να υποκαθιστά όλα όσα λείπουν επειδή στην εξουσία οι μπούφοι και τα "φτηνά" είναι η πλειοψηφία.
Μη εντυπωσιάζεστε απο πολιτικές ατάκες, που αναφέρονται σαν επανεκκινήσεις της οικονομίας. Καμμία απο αυτές δεν έχει δυνατότητα επιβίωσης και δεν θα επιβιώσει σε ένα περιβάλλον που τίποτα δεν είναι δημιουργημένο σε σωστή βάση και με βάση όσα κατά ελάχιστο μπορείτε να αντιληφθείτε απο το παραπάνω κύκλωμα λειτουργίας μιας οικονομίας, που συμπεριλαμβάνει και το θέμα συντήρηση και το θέμα εύρυθμη λειτουργία και το θέμα εξέλιξη.
Μακρύς ο δρόμος της ανάκαμψης. Χωρίς "Tools" η Ελλάδα
Παρατηρείστε στο σχήμα της κορυφής, ότι τα δημοσιονομικά αποτελούν μόνο ένα μέρος του προβλήματος της Ελληνικής οικονομίας. Υπάρχει πολύς δρόμος και για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωζώνη για να προχωρήσει σε αλλαγές που θα επιλύσουν τη κρίση τοπικά και συνολικά. Το άσχημο είναι ότι στην Ελλάδα οι διαχειριστές είναι για πέταμα ενώ στην Ευρωζώνη αλλά και στο IMF επιμένουν να συνεργάζονται με τα πολιτικά τσιμέντα τρίτης διαλογής της Ελλάδας.
Ο Χατζηδάκης και ο Λαφαζάνης στα υπ. Ανάπτυξης! Ο Σαμαράς της Πίτσας και ο Τσίπρας των Ακατέργαστων Τούβλων Πρωθυπουργός. Ο Καμμένος στο Άμυνας. Επιλογές για γέλια. Ορατότης μηδέν.
Απο ευγένεια προς τη φύση δεν θα αναφερθώ στο θέμα Θεοδωράκης σαν εναλλακτική λύση και στο πόσο πιστευτές είναι οι δημοσκοπήσεις και οι εκλογές ανά χώρα.

Ορισμός του ΑΕΠ
Ενδιαφέρον είναι να γνωρίζετε και τί ορίζεται ως ΑΕΠ μιας χώρας. Στο εξωτερικό σε κάποιες χώρες το παιδιά διδάσκονται για το ΑΕΠ, την ΑΟΖ  και τα θαλάσσια ποτάμια στο δημοτικό αντί για το πώς φτειάχνεται ο φραπές.
Το ΑΕΠ (GDP) μιας χώρας ορίζεται σε πρώτη προσέγγιση απο τη σχέση:
όπου C είναι οι καταναλωτικές δαπάνες, Ι είναι οι επενδύσεις, G είναι οι κρατικές προμήθειες απο προιόντα και υπηρεσίες, EΧ είναι οι εξαγωγές σε άλλες χώρες και IM είναι οι εισαγωγές απο άλλες χώρες. Αν όλες οι ανωτέρω παράμετροι αναφέρονται σε εγχώρια παραγόμενα μόνο αγαθά και υπηρεσίες τότε μιλάμε για Εθνικό GDP.

ΑΕΠ και λάθος επιλογές
Παρατηρείστε στον προηγούμενο τύπο το ρόλο των επενδύσεων, τη σημασία της μη εξαγωγής των κερδών απο τις επενδύσεις στο εξωτερικό (για το θέμα αυτό έχω μιλήσει επανηλειμμένα), το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης παραγωγής προιόντων και υπηρεσιών απο την Ελλάδα που να εξάγονται (για το θέμα αυτό έχω μιλήσει επανηλειμμένα), το λάθος να θεωρείται ως νίκη μόνο η εύρεση δανείων και η χρήση τους σε ψηφοθηρικές αντί διαχρονικά παραγωγικές διαδικασίες. Η πολιτική αυτή πρέπει να σταματήσει γιατί θα πέσει πολύ ξύλο όταν θα πέσει το σύνθημα…
Παρατηρείστε το ρόλο του GDP στο παραπάνω διάγραμμα. Δεν είναι η απόλυτη λύση η αύξησή του για την οικονομία της χώρας αλλά ένας μόνο παράγοντας. Η Μακροικονομική διεθνώς δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό. Στην Ελλάδα βέβαια επικρατούν άλλα standards…
Παρατηρείστε ότι για να υπάρξει αύξηση του ΑΕΠ, πρέπει να αυξηθούν οι επενδύσεις, οι εξαγωγές, οι μισθοί (ανάλογη αύξηση δαπανών) και να μειωθούν οι εισαγωγές. Υπάρχουν και άλλα κόλπα…
Δημοσιονομικό σύμφωνο ανάπτυξης βασισμένο σε περιορισμένες παραμέτρους και μνημόνια για τη πλάκα
Ήταν εγκληματική η στήριξη και υπογραφή του δημοσιονομικού συμφώνου απο τον Καθηγητή Παπαδήμο με βάση "τα δάνεια μιας χώρας της Ευρωζώνης να είναι στο 60% του ΑΕΠ" για να μπαίνουν αυτές σε μνημόνιο. Δεν μπορείς να απομονώνσεις ένα κλάδο της οικονομίας και να ξεχνάς τους υπόλοιπους. Θα έπρεπε σαν Καθηγητής να το γνωρίζει. Ίσως να έλειπε στο σχετικό μάθημα. Δεν μπορώ να φαντασθώ.
Σε ένα κύκλωμα, όπως και να το σχεδιάσεις, δεν πρέπει να υπάρχουν απώλειες απο κυκλώματα που λειτουργούν μέσα του σαν βδέλες και ανεξάρτητα απο αυτό. Το αναφέρω γιατί αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα. H παραοικονομία, το παραδικαστικό, το παραιατρικό και τόσα άλλα είναι είδη σε ανάπτυξη και καμμία μεταρρύθμιση δεν έχει γίνει προς αυτή τη κατεύθυνση.
Τα μνημόνια έφεραν ενίσχυση της διαπλοκής αντί για περιορισμό
Οι ολιγάρχες έγιναν πλουσιότεροι. Ο βαθμός προστασίας τους απο το ντόπιο και το διεθνές σύστημα αυξήθηκε και θα γίνει ακόμη μεγαλύτερος ανεξάρτητα απο το αποτέλεσμα των συνομιλιών. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα εθνικής ασφάλειας στην Ελλάδα και πολλαπλά προβλήματα στις γεωπολιτικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Πρέπει να αλλάξει.
Εφοπλιστές, Τράπεζες, ΜΜE, ΜΚΟ, κόμματα, διαφημιστικές, δημοσκοπικές και ΑΕΙ (σύμβουλοι) στην Ελλάδα είναι τροχοί της αμαρτίας με τα κέντρα τους πολύ κοντά τό ένα στο άλλο. Μοιάζουν με ένα είδος τοπικής Τριμερούς Επιτροπής σε απαρτία.
Κάτι μου λέει ότι θα πέσει πολύ ξύλο.

Χαμηλό επίπεδο γνώσεων και έλλειψη βάθους σκέψης
Εντύπωση μου κάνει πέραν του κακού πολιτικού παραστικού συστήματος και το επίπεδο της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα. Οι μεγαλοδημοσιογράφοι μοιάζουν με φυτίλια απο σαπούνι. Μόνο γλυστράνε.Στο εξωτερικό τα συγκοινωνούντα δοχεία δεν είναι έκπληξη αλλά λόγω ύπαρξης παραγωγής δεν υπάρχει πρόβλημα να τρώνε και να μιλάνε σαν χάνοι ακόμη και οι γλάροι.
O λόγος που η χώρα έχει χρεοκοπήσει είναι συλλογικός. Περισσότερο ένοχοι είναι οι Έλληνες πολιτικοί. Η Ελλλάδα δεν χρεοκόπησε με ένα "λάθος" ενός αλλά απο πολλά "λάθη" πολλών και διαδοχικά. To χάος που υπάρχει στη χώρα και σε όλους τους κλάδους της οικονομίας δεν προέκυψε τυχαία. Οι μετανάστες δεν ήλθαν εδώ τυχαία. Εϊναι και οι Γερμανοί πολιτικοί στο κόλπο.
Καμμένη χώρα η Ελλάδα. Γιατί δεν κάνουν στην άκρη; Αν μείνουν τα ελικόπτερα απο βενζίνη τί θα γίνει;
Υ.Γ. Να αφιερώσετε χρόνο να μελετήσετε όσα ανέφερα και κυρίως όσοι είστε πολιτικοί ή δημοσιογράφοι. Οι παπαρολογίες που διαβάζω κατά καιρούς να γράφονται ή να λέγονται είναι απερίγραπτες. "Κρά" κάνουν απο μακρυά, ότι πολλοί είναι μόνο για το ράφι στο Αρχαιολογικό Μουσείο…!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου