Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Το κρυφό χαρτί Σταθάκη και ο ρόλος του Φωτάκη

Νέα Κρήτη


Εντάξει, τα εύσημα αυτή την ώρα για την αλλαγή στο κλίμα των διαπραγματεύσεων αποδίδονται πρωτίστως στην ομάδα οικονομολόγων υπό τον Δραγασάκη, τον αποκαλούμενο και "Γκρομίκο" στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι επικεφαλής του Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Οικονομική Πολιτική.
Του Γιώργου Σαχίνη
Αντίστοιχο ρόλο είχε και πριν από τις εκλογές, όταν είχε συστήσει μια "ομάδα κρούσης" για τη διαπραγμάτευση, που την απαρτίζουν και σήμερα οι οικονομολόγοι Δ. Λιάκος, Αγ. Κούρος, Γ. Μάργαρης και Θ. Μισδανίτης, οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα βρίσκονταν μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών.
Επικεφαλής του γραφείου του αντιπροέδρου είναι ο διεθνολόγος Γιώργος Καλπαδάκης, ανιψιός του Ν. Βούτση. Η ομάδα του Δραγασάκη είναι αυτή που επεξεργάζεται τις οικονομικές προτάσεις της κυβέρνησης, όμως ο Δραγασάκης ποτέ δεν επιδίωξε να παίξει το ρόλο του «φρόντμαν» στη διαπραγμάτευση. Με αυτή την ομάδα, ο εδώ και χρόνια "γκουρού" των οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει στο εξής να διαμορφώσει τους όρους του "έντιμου συμβιβασμού" μεταξύ κυβέρνησης και Ε.Ε.-ΕΚΤ-ΔΝΤ. Όμως και πάλι δεν επιλέγει το ρόλο του μπροστάρη.
Κατά δεύτερο λόγο, εύσημα αποδίδονται και στον επικεφαλής της τεχνικής διαπραγμάτευσης, τον κ. Χουλιαράκη, για τον οποίο οι "θεσμοί " μόνο καλές κουβέντες έχουν να πουν.


Ο άγνωστος ρόλος του Γ. Σταθάκη
Εκείνος όμως που δε φαίνεται καθόλου στη δημοσιότητα, παρά μόνο όταν εμφανίζεται σε κλειστές συσκέψεις στο Μαξίμου, είναι ο συμπατριώτης μας, ο Χανιώτης βουλευτής Γιώργος Σταθάκης. Κι όμως για όσους γνωρίζουν καλά, ο Γιώργος Σταθάκης αυτή την ώρα παίζει έναν από τους καθοριστικότερους ρόλους στη διαπραγμάτευση και την αλλαγή κλίματος στις Βρυξέλλες για την πορεία προς μία νέα συμφωνία.
Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι μετά τη συνάντηση με τον Ντράγκι, μαζί με Δραγασάκη και Τσακαλώτο, ήταν ο μόνος που παρέμεινε εκτός Ελλάδας και ειδικότερα στις Βρυξέλλες από όπου επιστρέφει τη Δευτέρα. Ακόμη λιγότεροι ξέρουν πως αν η συμφωνία κλείσει οριστικά, ο ρόλος Σταθάκη για την επόμενη μέρα θα είναι από τους πιο κομβικούς, σε αυτό που ο Τσίπρας θέλει να παρουσιάσει ως νέο αφήγημα ανάπτυξης στη χώρα και ιδίως στον τομέα των επενδύσεων που δημιουργούν και τις θέσεις εργασίας, χτυπώντας ένα από τα δομικά ζητήματα του σπιράλ της ύφεσης στην Ελλάδα, αυτό της ανεργίας.
Ο Τσίπρας έχει ανάγκη αυτήν τη στιγμή από μια συμφωνία που θα απεγκλωβίσει την ελληνική οικονομία από τη μέγγενη της έλλειψης ρευστότητας και χρηματοδότησης. Όταν αυτή επιτευχθεί, το επόμενο βήμα του πρωθυπουργού θα είναι να μοιράσει την πίτα. Θέλει να ξαναστήσει τον "εγχώριο επιχειρηματικό χάρτη", που αυτή την ώρα εμφανίζεται αδρανής έως διαλυμένος. Με τη διαφορά, όπως λένε συνεργάτες του, πως θέλει να το κάνει αποφεύγοντας - όσο εφικτό μπορεί να είναι αυτό - να "υποταχθεί στη διαπλοκή".
Το νέο αυτό σκηνικό, που ίσως να αποδειχθεί και το πιο κρίσιμο για την κυβέρνηση, αμέσως μετά και εφόσον η συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές επιτευχθεί, προετοιμάζει εδώ και καιρό ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, εντελώς αθόρυβα, στις συναντήσεις του με επιχειρηματίες, τις οποίες έχει αναλάβει μετά από προσωπική παραίνεση του πρωθυπουργού. Οι επενδύσεις είναι το στοίχημα του Α. Τσίπρα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας και της ανάπτυξης. Για να "δελεάσει" τους επενδυτές, θα ρίξει στο τραπέζι το χαρτί των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά "όχι με όρους Σαμαρά", όπως διατείνονται οι συνεργάτες του και όπως συχνά-πυκνά ακούμε τον ίδιο τον Γιώργο Σταθάκη να λέει, με πλέον πρόσφατη εικόνα την υπόθεση της ιδιωτικοποίησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ανάμεσά τους και αυτό των Χανίων, όπου οι όροι διαφοροποιούνται.

Χαρτοφυλάκιο με "ζεστό" χρήμα - Στον Κώστα Φωτάκη το ΕΣΠΑ
Υπό αυτή την έννοια, ένας από τους άμεσους συνεργάτες του Γιώργου Σταθάκη και από τις προσωπικές του επιλογές για να εισέλθει στο κυβερνητικό σχήμα είναι και ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας και πρώην πρόεδρος του ΙΤΕ Κώστας Φωτάκης.
Μπορεί να είναι "φρέσκος" στα πολιτικά καθήκοντά του, όμως για όσους ξέρουν, στη νέα προγραμματική περίοδο το ΕΣΠΑ, που πλέον λέγεται ΣΕΣ (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020) και από 01-01-2016, ξεκινάει ουσιαστικά για να μας πάει μέχρι το 2020, ανέρχεται κοντά στα 20 δισ. ευρώ με απόλυτα στοχευμένες δράσεις, εκ των οποίων κοντά στα 15 δισ. ευρώ θα περάσουν από το δικό του χαρτοφυλάκιο διαχείρισης, πάνω στην καινοτομία, την έρευνα, εκπαίδευση και κατάρτιση, την τεχνολογία και τις επιχειρήσεις με διασύνδεση στο διαδίκτυο. Κοινώς, είναι από τα λίγα χαρτοφυλάκια που έχει όχι μόνο ρόλο αλλά και "ζεστό χρήμα" να διαχειριστεί και να μοιράσει από κοινοτικούς πόρους, με το "κλειδί" να βρίσκεται στα χέρια του Κώστα Φωτάκη, υπό την πολιτική εποπτεία του Γιώργου Σταθάκη. Δίχως υπερβολή, το "δίδυμο" από την Κρήτη, εφόσον υπάρξει τελική συμφωνία με τους θεσμούς, αναμένεται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην επόμενη μέρα της κυβερνητικής πρότασης για επανεκκίνηση της οικονομίας, που θα πρέπει να παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου