Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Συμφωνία θερινής νυκτός…

Το Ποντίκι


του Δημήτρη Μηλάκα
Όσο κλιμακώνεται (εντός και εκτός της χώρας) η  επικοινωνιακή καταιγίδα περί των πτυχών, των δυσκολιών και των κόκκινων γραμμών  για τη Συμφωνία που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους εντιμότατους δανειστές, καλό είναι να θυμηθούμε κάποια ξεχασμένα αυτονόητα. Για  να μην πέσουμε από τα σύννεφα…
Στις Διεθνείς Σχέσεις  το «δίκαιο» διαμορφώνεται από τα συμφέροντα των ισχυρών.
Ο βαθμός ανεξαρτησίας μιας χώρας καθορίζεται από την οικονομική/στρατιωτική της ισχύ.
Στο διεθνές περιβάλλον δεν προσφέρονται δώρα  και διευκολύνσεις. Επιβάλλονται συμφέροντα.

Οι παραπάνω λογικές συνεπαγωγές, περιγράφουν  τα ελάχιστα διαπραγματευτικά περιθώρια της ελληνικής κυβέρνησης. Τα ελάχιστα αυτά περιθώρια μάλιστα εξαφανίζονται στην κυριολεξία αν κάποιος συνυπολογίσει ότι:
Η κυβέρνηση εμφανίζεται ως αφελής επαίτης της  ελεημοσύνης εταίρων ενώ έχει απέναντί της στυγνούς δανειστές τοκογλύφους
Η μνημονιακή αντιπολίτευση λειτουργεί απροκάλυπτα  ως πράκτορας ξένων συμφερόντων
Οι λοιπές πολιτικές δυνάμεις (και φωνές) που υποστηρίζουν τη ρήξη ακούγονται σαν να παροτρύνουν σε αυτοκτονία, καθώς δεν είναι σε θέση να περιγράψουν έναν κατανοητό από την κοινωνία δρόμο διαφυγής 
Η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί κατά πλειοψηφία (διαμορφωμένη από την συστηματική πλύση εγκεφάλου των media) να δηλώνει «στο ευρώ πάση θυσία»
Τι θέλει ο Τσίπρας
Δεδομένων τούτων, έχουμε την εντύπωση, η επικείμενη συμφωνία  δεν μπορεί να είναι ούτε έντιμη, ούτε αμοιβαία επωφελής παρά τη διάθεση συμβιβασμού της ελληνικής κυβέρνησης.
Τον έντιμο συμβιβασμό τον περιέγραψε σε γενικές γραμμές ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα του συνεδρίου του Economist την Παρασκευή μιλώντας  για τα τέσσερα σημεία της «μίας και μοναδικής», όπως είπε, («μεγάλης») συμφωνίας. Τι επιδιώκει σ αυτήν τη συμφωνία  ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του;
  1. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα (για το 2015 και 2016, ώστε να μπει φρένο στην ύφεση)
  2. Καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις.
  3. Αναδιάρθρωση του χρέους για να κλείσει ο φαύλος κύκλος των συνεχόμενων αναποτελεσματικών δανεισμών.
  4. Γενναίο πρόγραμμα-πακέτο δημοσίων επενδύσεων με συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.
Τι ζητούν οι δανειστές
Τίποτε δε δείχνει ότι οι δανειστές είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν στην Ελλάδα την διέξοδο που περιγράφουν  τα παραπάνω τέσσερα σημεία που προσδιόρισε ο Αλέξης Τσίπρας, δίχως πανάκριβο αντίτιμο, το οποίο  δεν έχει αλλάξει και προσδιορίζεται ως εξής:
  • Οικονομική απόδοση των κεφαλαίων που επένδυσαν δανείζοντας την Ελλάδα στραγγίζοντας την ελληνική οικονομία με μόνιμες φοροεπιδρομές
  • Νομοθετική κατοχύρωση του εργασιακού μεσαίωνα με αμοιβές Κίνας
  • Ξεπούλημα υποδομών και πόρων
  • Διαιώνιση του ελέγχου  της χώρας και των κυβερνήσεων της.
Υπάρχει έντιμος συμβιβασμός;
Για να υπάρξει έντιμος συμβιβασμός απαραίτητη προυπόθεση είναι η συνδιαλλαγή μεταξύ ισότιμων συνομιλητών. Και για όσο διάστημα η ελληνική κοινωνία (κατά χειραγωγούμενη πλειοψηφία) υποστηρίζει «στο ευρώ πάση θυσία», καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί ισότιμα απέναντι στους επαγγελματίες…  θεσμικούς εκβιαστές. Αυτοί άλλωστε έχουν στη διάθεσή τους όσο χρόνο  χρειάζεται για την υπονόμευση, την υποταγή ή τον εκμαυλισμό και της νέας ελληνικής κυβέρνησης…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου