Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Ο Νομισματικός Πόλεμος καλά κρατεί

the Crypt of Banking News


Από την Νούλα Χρυσοχοίδου
Μέσα στην δίνη της παγκόσμιας κρίσης, ευρωπαϊκής και παγκόσμιας,  εμφανίζεται και πάλι η οικονομική αστάθεια με την αύξηση της νομισματικής ισοτιμίας του δολαρίου  καθώς έτσι καθιστά  τις οικονομίες, όπως π.χ. η Τουρκία  περισσότερο ευάλωτες  αυτό φυσικά εκτιμά ο οίκος Moody's. 
Πιο συγκεκριμένα με βάση την τριμηνιαία οικονομική εκτίμησή της, η Moody's παρατηρεί ότι η ενώ οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν διακαώς να χαλαρώσουν την νομισματική τους πολιτική χωρίς να πειράξουν τα επιτόκια απο την άλλη όμως η νομισματική πολτική της Αμερικής αλλάζει πλεύση και η διαφοροποίηση αυτή θα επιφέρει διαφορετική πορεία πλεύσης της οικονομικής ανάπτυξης αλλά και του πληθωρισμού παγκοσμίως.
Κυρίαρχος φόβος είναι η προοπτική αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων καθώς εντοπίζεται η απομάκρυνση οικονομικών κεφαλαίων από τις αναπτυσσόμενες διεθνής αγορές με σκοπό να τοποθετηθούν στην τραπεζική οικονομία της Αμερικής, αυτό σημαίνει ότι  θα έχουν μεγαλύτερη απόδοση κέρδους για τους επενδυτές..... Και τι λέει η οικονομική θεωρία ότι η αποδόσεις των ιδίων κεφαλαίων δείχνουν πόσο καλά χρησιμοποιούνται τα επενδυτικά κεφάλαια με σκοπό την αύξηση κέρδους των μετόχων-επενδυτών, σε αύξηση των επιτοκίων από τη Fed θα επηρεαστεί και η ΕΕ, καθώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι εκτεθειμένες στο δολάριο. Όλη αυτή η κατάσταση εκτιμάται πως θα επηρεάσει αρνητικά τις επενδυτικές προοπτικές, αλλά και την οικονομική ρευστότητα των αναπτυσσόμενων οικονομιών, όπως π.χ. η προαναφερόμη χώρα Τουρκία.

Η νομισματική ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου πήρε την κατηφόρα και μαζί με αυτή έχουμε και το χαμηλό επίπεδο των τιμών πετρελαίου, με αυτές τις δύο σχέσεις υπάρχει η εκτίμηση ότι μεσοπρόθεσμα θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωζώνης και η οικονομική ανάπτυξη για τα έτη 2015 και 2016 κοντά στο 1,5%.
Τέλος,  ο οίκος Moody's αναμένει ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2015 της τάξεως του 2,8% περίπου ενώ αντίστοιχα για το 2016 κοντά στο 3%.

Νούλα Χρυσοχοϊδου
BA of Accounting
BA of Finance
MsC in Banking

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου