Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Το αλαλούμ με τον ΦΠΑ σε απλά ελληνικά

Το Ποντίκι


Επιστροφή στο σημείο ...εκκίνησης για τον ΦΠΑ καθώς η πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών να ανακοινώσει δια της τηλεόρασεως μια πρόταση χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη των δανειστών, έφερε και πάλι τη διαπραγμάτευση στο επίπεδο των συντελεστών. Η διαρροή ενός ακόμη σεναρίου σήμερα το πρωί δείχνει ακριβώς ότι όλα είναι ανοικτά.
Αυτή τη φορά, γίνεται λόγος για αύξηση του υπερχαμηλού συντελεστή από το 6,5% στο 7% και του χαμηλού συντελεστή από το 13% στο 14%. Φυσικά, ένα τέτοιο μέτρο ουδεμία σχέση με μεταρρύθμιση θα μπορούσε να έχει καθώς το μόνο αποτέλεσμα θα ήταν καθαρά εισπρακτικό. Το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι ότι και αυτό το σενάριο θα διαψευστεί. Πολύ απλά διότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να περάσει ένα μέτρο τη στιγμή μάλιστα που έχει καλλιεργήσει το έδαφος για επιβράβευση όσων θα κάνουν χρήση πλαστικού χρήματος κλπ.

Εκ του αποτελέσματος, φάνηκε ότι ο υπουργός Οικονομικών βιάστηκε να προχωρήσει σε ανακοινώσεις. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το σενάριο των διαφοροποιημένων συντελεστών ανάλογα με τον τρόπο πληρωμής, δεν ήταν καν σε γνώση της Διεύθυνσης ΦΠΑ του υπουργείου Οικονομικών. Τα στελέχη της υπηρεσίας ενημερώθηκαν από την τηλεόραση όπως οι υπόλοιποι Έλληνες και έτσι δεν πρόλαβαν να ενημερώσουν τον υπουργό τους ότι η κοινοτική οδηγία του ΦΠΑ δεν αφήνει περιθώρια για διαφοροποιημένους συντελεστές στο ίδιο είδος. Άλλωστε, το μέτρο όπως το περιέγραψε ο κ. Βαρουφάκης, δεν εφαρμόζεται πουθενά στην Ευρώπη.
Πριν από λίγο,ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, δια της διαρροής αυτή τη φορά, υποστήριζαν ότι το μέτρο των διπλών συντελεστών ήταν ...ιδέα των δανειστών. Όπως επισήμαιναν πριν από λίγο κυβερνητικοί κύκλοι, « η  κυβέρνηση είχε αρχικά προτείνει στους θεσμούς ένα πρόγραμμα επιστροφής κεφαλαίου έτσι ώστε να πριμοδοτούνται όσοι αγοράζουν με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Είχε επίσης συζητηθεί η σύνδεση του μέτρου –η συζήτηση ήταν σε ανεπίσημο επίπεδο- με το αφορολόγητο της κλίμακας. «Σε αυτές τις ανεπίσημες συζητήσεις,  άνθρωποι  των θεσμών αντιπρότειναν η πριμοδότηση των καταναλωτών να γίνεται απ’ ευθείας μέσω της μείωσης του του ΦΠΑ» τόνιζαν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές συμπληρώνοντας «Ωστόσο, αυτό που ανεπισήμως κάποιοι άνθρωποι των θεσμών αντιπρότειναν στην αρχική σκέψη της κυβέρνησης έρχονται τώρα, και πάλι ανεπισήμως, να απορρίψουν».
Είτε έχουν δόση αλήθειας αυτά που αναφέρουν οι «κυβερνητικοί κύκλοι» είτε όχι, το γεγονός είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών είναι αυτός που εκτέθηκε δημοσίως εξαγγέλοντας μέτρα που δεν μπορούν να εφαρμοστούν στο...παρα ένα της συμφωνίας.
Τι πρόκειται να γίνει από εδώ και στο εξής. Οι αξιώσεις των δανειστών έχουν γίνει σαφείς από την πρώτη στιγμή. Ή καταργούμε τον υπερχαμηλό συντελεστή του 6,5% και το ειδικό καθεστώς των νησιών, ή θεσπίζουμε ενιαίο συντελεστή 18-19% αφήνοντας σε έναν χαμηλό συντελεστή ελάχιστα προϊόντα και υπηρεσίες και πάντως όχι το σύνολο των φαρμάκων και των τροφίμων όπως δήλωνε προχθες ο κ. Βαρουφάκης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου