Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Αφανίζονται ο αγροτικός και ο βιομηχανικός τομέας

kontranews


του Γιώργου Βάμβουκα
Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2014/2015, ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία μειώθηκε -16,7%. Μετά το 2008 η πτωτική τάση της βιομηχανικής παραγωγής και του κύκλου εργασιών (πωλήσεις) στο σύνολο της βιομηχανίας είναι συγκλονιστική, καταδεικνύοντας την εξασθένηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
 Στην καταβαράθρωση της ανταγωνιστικότητας του βιομηχανικού τομέα παραγωγής, οφείλεται σε σημαντικό βαθμό η κρίση της εθνικής οικονομίας των τελευταίων ετών. Ανταγωνιστική οικονομία σημαίνει εξωστρεφή βιομηχανικό τομέα. Όσες χώρες της παγκόσμιας οικονομίας, χαρακτηρίζονται για τα υψηλά επίπεδα ανταγωνιστικότητάς τους, διακρίνονται για τις αξιόλογες εξαγωγικές τους επιδόσεις. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), το 2013 το ΑΕΠ όλων των χωρών της υφηλίου ήταν 75 τρις δολάρια ($) και οι παγκόσμιες εξαγωγές 23 τρις $, αποτελώντας έτσι το 30,7%% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Οι εξαγωγές των 23 τρις $ αποτελούνται κατά 18,4 τρις $ από βιομηχανικά προϊόντα (πετρέλαιο, αυτοκίνητα, χημικά προϊόντα, φάρμακα, προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, κ.ά.) και κατά 4,6 τρις $ από προϊόντα υπηρεσιών (ναυτιλία, τουρισμός, τηλεπικοινωνίες, κ.ά.).

Παρατηρήσεις: Τα στοιχεία αφορούν την διάρθρωση του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) της Ελλάδας. Το ΑΕΠ είναι σε σταθερές τιμές (δις ευρώ), έτος βάσης έχει ληφθεί το 2010 και έχει υπολογιστεί με τη μέθοδο της προστιθέμενης αξίας. Κατά τον υπολογισμό του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι φόροι και οι επιδοτήσεις.  
Δοθέντος ότι τα βιομηχανικά προϊόντα αποτελούν το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών, συνάγεται ότι ο δευτερογενής τομέας της βιομηχανίας αποτελεί την ατμομηχανή της αναπτυξιακής διαδικασίας. Η βιομηχανία συνιστά τη σπονδυλική στήλη της οικονομίας και άρα η επίτευξη ικανοποιητικών αναπτυξιακών ρυθμών εξαρτάται άμεσα από την πρόοδο της βιομηχανικής παραγωγής. Χώρες που εφαρμόζουν έξυπνες και μακρόπνοες αποτελεσματικές αναπτυξιακές πολιτικές, εστιάζουν την παραγωγική διαδικασία σε εκείνα τα προϊόντα, που ζητούνται από τα 7,4 δις καταναλωτές της παγκόσμιας οικονομίας. Δυστυχώς, η χώρα μας ουδέποτε είχε στρατηγική στην άσκηση της αναπτυξιακής της πολιτικής. Η διαιωνιζόμενη κρίση της ελληνικής οικονομίας των τελευταίων ετών, σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στην αποτελμάτωση της βιομηχανικής παραγωγής. 
Τα στατιστικά στοιχεία του πίνακα καταμαρτυρούν την διαχρονική αποδυνάμωση του πρωτογενή και του δευτερογενή τομέα παραγωγής. Την περίοδο 1970-2014, το ποσοστό συμμετοχής του αγροτικού τομέα στην παραγωγή του ΑΕΠ της Ελλάδας από 20,1% συρρικνώθηκε σε 3,8%. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε σταθερές τιμές το αγροτικό προϊόν από 9,1 δις ευρώ (€) το 1970 έπεσε στα 6,1 δις € το 2014. Τα στοιχεία αποτυπώνουν την κατάπτωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία και δασοπονία).
Σε αυτή την κακομοίρα χώρα, τσαρλατάνοι πολιτικοί κάνουν λόγο για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του αγροτικού τομέα και δεν βλέπουν την εξέλιξη των στατιστικών στοιχείων, που καταδεικνύει τον διαχρονικό αφανισμό της αγροτικής παραγωγής. Παράλληλα, την περίοδο 1970-2014 το ποσοστό συμμετοχής του βιομηχανικού προϊόντος στην παραγωγή του ΑΕΠ από 35% μειώθηκε σε 13,1%. Η συρρίκνωση του βιομηχανικού τομέα είναι συγκλονιστική, πιστοποιώντας τα μαύρα χάλια της ελληνικής οικονομίας. Τα στοιχεία του πίνακα αποκαλύπτουν ότι το 2014 ο τριτογενής τομέας των υπηρεσιών παρήγαγε το 83,1% του ΑΕΠ της χώρας.
Ερώτημα: Υπάρχει έστω και μια χώρα στον κόσμο, που ο τριτογενής τομέας των υπηρεσιών να παράγει σχεδόν το σύνολο του ΑΕΠ; Βλέπετε που μας κατάντησε το κομματικό-πολιτικό σύστημα με τις μίζες, την άνομη παραοικονομία, την ασυδοσία και τη διαφθορά; Γεωργία δεν έχουμε. Βιομηχανία δεν έχουμε. Μας λένε ότι έχουμε Tουρισμό. Τελικά το πέτυχαν. Τα έφαγαν, χρεοκόπησαν τη χώρα και μας έκαναν γκαρσόνια του Ομπάμα και της Μέρκελ. Κρίμα που έχουμε αυτή την πανέμορφη χώρα, με πολίτες όμως που ψηφίζουν μάπες και κατιμάδες πολιτικούς. 
Με τα στυφοί μεταναστών που μας ξεφορτώνουν οι Tούρκοι, ποιος αμφιβάλει ότι δεν θα μας καταντήσουν οι άχρηστοι πολιτικοί πρόσφυγες στην ίδια μας την πατρίδα;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου