Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Αναταραχές στις αγορές ομολόγων-analyst.gr

analyst

Εάν θέλει κανείς μπορεί να υποπτευθεί μία συντονισμένη επίθεση του κόσμου του δολαρίου, εναντίον της ζώνης του ευρώ – μία προειδοποιητική βολή καλύτερα των Η.Π.Α. με στόχο τη Γερμανία, η οποία επιμένει στην πολιτική λιτότητας
«Με βάση τη χθεσινή απότομη πτώση του χρηματιστηρίου της, καθώς επίσης την κατάρρευση (flash crash) των ομολόγων, η Γερμανία φαίνεται να δέχεται μία οικονομική επίθεση από τις Η.Π.Α. – ο ρυθμός ανάπτυξης των οποίων μειώθηκε απρόσμενα, λόγω της ανατίμησης του δολαρίου, καθώς επίσης της πολιτικής λιτότητας, στην οποία επιμένει η γερμανική κυβέρνηση, προκαλώντας ύφεση στην Ευρωζώνη και χαμηλότερη ανάπτυξη στον πλανήτη.
Είναι φυσικά πολύ ενωρίς για τέτοιου είδους συμπεράσματα – πρόκειται όμως ασφαλώς για μία αμερικανική «προειδοποιητική βολή», κρίνοντας ειδικά από την αγορά ομολόγων. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν θετικό για την Ελλάδα, αφού φαίνεται πως τυχόν χρεοκοπία της, την οποία μάλλον σχεδιάζει η Γερμανία, θα άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου – οπότε θα έπρεπε να αποφευχθεί».
.

Άρθρο

Μετά την ανακοίνωση του προγράμματος ποσοτικής διευκόλυνσης εκ μέρους της ΕΚΤ, έχουν διαστρεβλωθεί εντελώς οι αγορές ομολόγων – με τα επιτόκια των υπερχρεωμένων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου να έχουν φτάσει στο πρόσφατο παρελθόν σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά, με τα οποίαν δανείζονται οι Η.Π.Α.
Εν τούτοις, το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα επιτόκια δανεισμού ακολουθούν θεωρητικά (οι νέες εκδόσεις) ανοδική πορεία – ακόμη και τα δεκαετή γερμανικά, οι διακυμάνσεις των οποίων είναι παράδοξα μεγάλες.
Με δεδομένο δε το ότι, οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων θεωρούνται ως το βασικότερο μέτρο σύγκρισης της επιτυχίας ή μη του μεγάλου πειράματος που διεξάγει η ΕΚΤ, από την έκβαση του οποίου θα εξαρτηθεί εάν η αύξηση της ποσότητας χρήματος θα βοηθήσει πράγματι στην έξοδο της Ευρωζώνης από την ύφεση, η άνοδος των αποδόσεων τους, είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Ειδικότερα, όταν τα ομόλογα, με ένα ορισμένο χαμηλό επιτόκιο, διαπραγματεύονται για λιγότερα χρήματα στην αγορά, τότε αυξάνονται τα έσοδα για τους νέους επενδυτές – γεγονός που σημαίνει ότι, κινούνται ανοδικά οι αποδόσεις τους.
Η χθεσινή αύξηση των αποδόσεων, κατά 0,10 Σεντ στα 0,26 Σεντ θεωρείται εντυπωσιακή – πόσο μάλλον όταν παράλληλα έπεσε σημαντικά ο δείκτης του χρηματιστηρίου (έως και -3,90%), ο οποίος συνήθως ακολουθεί αντίθετη πορεία. Σε τελική ανάλυση λοιπόν, συνέβη κάτι εντελώς ασυνήθιστο – οπότε εύλογα υποθέτει κανείς πως συμμετείχαν εξωγενείς παράγοντες στη διαμόρφωση των παραπάνω, με κερδοσκοπικούς ή άλλους σκοπούς.
Εάν θέλει κανείς, μπορεί να υποπτευθεί μία συντονισμένη επίθεση του κόσμου του δολαρίου, εναντίον της ζώνης του ευρώ – αφού, εάν παραμείνει στα τεκμηριωμένα γεγονότα, χωρίς να κάνει σκέψεις συνωμοσίας, τότε οφείλει να υποθέσει πως η ΕΚΤ συνεχίζει να αγοράζει γερμανικά ομόλογα στα πλαίσια του προγράμματος ποσοτικής διευκόλυνσης, κάτι που όμως δεν επεξηγεί την άνοδο των αποδόσεων τους.
Αναλυτικότερα, από τα 60 δις € που διαθέτει η ΕΚΤ κάθε μήνα για την αγορά ομολόγων, τα 10 δις € αφορούν τα γερμανικά – με αποτέλεσμα, λόγω του ότι η Γερμανία δεν εκδίδει καινούργια, να αυξάνονται οι τιμές τους(μειώνονται οι αποδόσεις), επειδή η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά.
Επομένως, χωρίς εξωτερικές επεμβάσεις, δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν αυξημένες αποδόσεις στα γερμανικά ομόλογα – όπως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα, όπου λόγω των μαζικών αγορών της ΕΚΤ οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Γερμανίας, οι οποίες κινούνται αντίθετα από τις τιμές τους, πλησίαζαν στο μηδέν.
Οι αποδόσεις δε των διετών ήταν αρνητικές, στο -0,2% όπου η ΕΚΤ σταματάει τις αγορές της. Εν τούτοις, μέσα σε λίγες ώρες η κατάσταση αντιστράφηκε ραγδαία – οπότε εύλογα φοβάται κανείς πως θα μπορούσε να αυξηθεί ο πανικός, προκαλώντας μαζικές πωλήσεις ευρωπαϊκών ομολόγων και απότομη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού των κρατών.
Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνεται η ποσοστιαία άνοδος των αποδόσεων των πενταετών ομολόγων σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης – η οποία είναι ασφαλώς ανησυχητική.
.
ΓΡΑΦΗΜΑ - Ευρωζώνη, ομόλογα
.
Περαιτέρω, για την καλύτερη κατανόηση του θέματος, η απόδοση ενός ομολόγου υπολογίζεται από την τρέχουσα τιμή του, καθώς επίσης από το κουπόνι του τόκου του. Επειδή τώρα η ΕΚΤ αγοράζει μαζικά ευρωπαϊκά ομόλογα, αυξάνονται οι τιμές τους λόγω της μεγαλύτερης ζήτησης – οπότε οι αποδόσεις τους μειώνονται.
Με ένα απλουστευμένο παράδειγμα, όταν αγοράζει κανείς ένα μονοετές ομόλογο στην αρχή του χρόνου, στην τιμή των 100 € με κουπόνι (επιτόκιο) 2%, τότε η ετήσια απόδοση του είναι 2 €. Όταν όμως η τιμή του ομολόγου αυξάνεται στα 101 €, όπου το επιτόκιο παραμένει 2%, τότε η ετήσια απόδοση του είναι 1 € – οπότε χαμηλότερη. Αντίθετα, εάν το αγοράζει στα 99 € στην αρχή του χρόνου, ξανά με το ίδιο κουπόνι (2%), τότε η απόδοση του είναι 3 € – οπότε υψηλότερη.
Πιο συγκεκριμένα, η αναμενόμενη απόδοση ενός διετούς ομολόγου, από το οποίο θα εισπράξει κανείς μετά από δύο χρόνια το ποσόν των 100 € , είναι ίση με το εξής: (ρίζα του 100 δια τη σημερινή τιμή) – 1.  
Εάν λοιπόν η απόδοση αυξάνεται, τότε εύλογα υποθέτει κανείς πως κάποιος πουλάει ευρωπαϊκά ομόλογα, περισσότερα από όσα αγοράζει η ΕΚΤ, αφού διαφορετικά δεν αιτιολογείται η μείωση των τιμών τους και άρα η αύξηση των αποδόσεων τους – επομένως κάτι συμβαίνει.
Ενθυμούμενοι δε πως ο επικεφαλής της JP Morgan, καθώς επίσης η Fed, είχαν προειδοποιήσει λίγες μόνο ημέρες πριν πως επίκειται μία κατάρρευση (Flash Crash) στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, η οποία επιβαρύνει σημαντικά κυρίως τις τράπεζες, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους, εύλογα υποπτεύεται κανείς τις Η.Π.Α. – χωρίς φυσικά να μπορεί να το τεκμηριώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου