Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

9 Μάη 1945: 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Με αφορμή τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις9 Μάη, και την επιχειρούμενη εδώ και καιρό τώρα διαστρέβλωση της ιστορίας, ένα μικρό αφιέρωμα στη μέρα αυτή μέσα από παλιά, κυρίως, δημοσιεύματα εφημερίδων.




Ήταν 9 Μάη του 1945 όταν στο κτίριο του Κοινοβουλίου της Γερμανίας, το Ράιχσταγκ, υψώθηκε η σημαία της Σοβιετικής Ένωσης, σηματοδοτώντας έτσι τη συντριβή της φασιστικής Γερμανίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η 9 Μάη έχει καθιερωθεί επίσης να γιορτάζεται, για άλλους λόγους, και ως «Η μέρα της Ευρώπης» …
(Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Ριζοσπάστης, Παρασκευή 11 Μάη 1945 – διατηρώντας την ορθογραφία του πρωτότυπου)
1_1
«Μόσχα 10. (Ιδ. υπηρ.)
Η Μόσχα γιόρτασε προχθές τη μέρα της νίκης μέσα σε μεγαλειώδεις εκδηλώσεις εκατομμυρίων λαού και με αφάνταστη μεγαλοπρέπεια. Σ΄ όλους τους δρόμους και τις πλατείες είχαν στηθεί λαϊκοί χοροί με τη συμμετοχή στρατιωτών, εργατών, κοριτσιών. 1.000 τηλεβόλα χαιρέτισαν με 30 ομοβροντίες τη νίκη των ελεύθερων λαών κατά του φασισμού. Τα παράθυρα έμειναν ανοιχτά για να μη σημειωθούν ζημιές από τις ομοβροντίες των τηλεβόλων, που είχαν στηθεί σαν τεράστιος κύκλος γύρω από την πόλη.
5_μαη_1945
Κάθε ομοβροντία των τηλεβόλων ακολουθούσαν στον ουρανό εκρήξεις πολύχρωμων φωτοβολίδων που σχημάτιζαν ένα τεράστιο φωτεινό θόλο πάνω από την πόλη. Σε κάθε τηλεβόλο ήταν πυροβολητές από τους καλύτερους μαχητές του πολέμου και υπερασπιστές της Μόσχας. Ψηλά στον ουρανό κυμάτιζαν δυο τεράστιες σημαίες της Σοβιετικής Ένωσης διαμετρήματος 300 τετρ. μέτρων η κάθε μιά.
8_μαη_1945
Χιλιάδες προβολείς φώτιζαν με φράγμα φωτός τη Μόσχα και η νύχτα έδινε την εντύπωση μιας ηλιόλουστης μέρας.
The end of WWII is celebrated in Moscow's Red Square. May 9, 1945Ο γιορτασμός της Μέρας της Νίκης στη Μόσχα (9 Μάη 1945)
Σε μια στιγμή τα φώτα και οι προβολείς έσβυσαν κι υψώθηκαν αεροπλάνα που έριχναν αληθινή βροχή από πολύχρωμες φωτοβολίδες και φωτιστικές βόμβες.
1
Αλλά εκεί που ο λαϊκός ενθουσιασμός έφθασε σ΄ αληθινό παραλήρημα ήταν τη στιγμή που μέσα στο σκοτάδι υψώθηκε από αερόστατα μια τεράστια εικόνα του Στρατάρχη Στάλιν. Η εικόνα αυτή είχε γίνει από τους καλύτερους ζωγράφους – μαχητές του Σοβιετικού στρατού σε μέγεθος 17 επί 16 μέτρα. Οι προβολείς έριξαν τις φωτεινές δέσμες τους πάνω στην εικόνα του σ. Στάλιν που μεγαλόπρεπη υψώνονταν στον ουρανό, ενώ εκατομμύρια λαού χειροκροτούσαν και ζητωκραύγαζαν το Στρατάρχη της Νίκης.



Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ σ. ΣΤΑΛΙΝ
«Σύντροφοι, συμπατριώτες και συμπατριώτισσες
8_μαη_1945_2Έφθασε η μεγάλη μέρα της νίκης εναντίον της Γερμανίας. Η φασιστική Γερμανία, την οποία ο Κόκκινος Στρατός και τα στρατεύματα των συμμάχων μας ανάγκασαν να γονατίσει αναγνώρισε την ήττα της και κήρυξε την άνευ όρων συνθηκολόγηση.
Στις 7 του Μάη, στην πόλη Ρεμς, υπογράφηκε το προκαταρκτικό πρωτόκολλο της συνθηκολόγησης. Στις 8 του Μάη οι αντιπρόσωποι της γερμανικής Διοίκησης, παρουσία των αντιπροσώπων της Ανωτάτης Συμμαχικής και Σοβιετικής Διοίκησης υπόγραψαν στο Βερολίνο την τελειωτική πράξη της συνθηκολόγησης, που η εφαρμογή της άρχισε από τις 8 του Μάη στις 24 η ώρα.
Γνωρίζοντας τις «λυκοσυνήθειες» των Γερμανών ηγετών, που δεν λογαριάζουν ούτε σύμφωνα, ούτε συμβάσεις, δεν δώσαμε βάση στην υπόσχεσή τους. Σήμερα όμως το πρωί τα γερμανικά στρατεύματα άρχισαν να καταθέτουν τα όπλα κατά μάζες και να παραδίνονται στα στρατεύματά μας. Αυτό δεν είνε πια ένα κομμάτι γραμμένο χαρτί. Είνε η πραγματική παράδοση των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας. Είνε αλήθεια ότι μια ομάδα γερμανικού στρατού στην περιοχή της Τσεχοσλοβακίας αποφεύγει να πειθαρχήσει στη συμφωνία της παράδοσης. Πιστεύω ότι ο Κόκκινος Στρατός γρήγορα θα τους κάνει να συνέλθουν!
Τώρα μπορούμε να δηλώσουμε βάσιμα, ότι η ιστορική μέρα της τελικής συντριβής της Γερμανίας έφθασε. Έφθασε η μεγάλη μέρα της νίκης του λαού μας εναντίον του γερμανικού ιμπεριαλισμού. Οι θυσίες που προσφέραμε εν ονόματι της ανεξαρτησίας της Πατρίδας μας, οι αμέτρητες στερήσεις και τα βάσανα που υπέφερε ο λαός μας στην πορεία του πολέμου, η εντατική εργασία στα μετόπισθεν και στο μέτωπο που προσφέρθηκε στο βωμό της Πατρίδας, δεν πήγαν χαμένα. Στέφθηκαν με πλήρη νίκη κατά του εχθρού. Η αιώνια πάλη των σλαβικών λαών για την ύπαρξή τους και την ανεξαρτησία τους τελείωσε με νίκη κατά των Γερμανών εισβολέων και τυράννων. ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΘΑ ΚΥΜΑΤΙΖΕΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΛΑΩΝ.
Με την ευκαιρία της νίκης σας συγχαίρω ακριβοί μου συμπατριώτες και συμπατριώτισσες.
Δόξα στον ηρωικό Κόκκινο Στρατό μας που υπερασπίσθηκε την ανεξαρτησία της Πατρίδας μας και κατάχτησε τη νίκη!
Δόξα στο μεγάλο νικητή λαό μας!
Αιώνια δόξα στους ήρωες που έπεσαν στις μάχες κατά του εχθρού και δόσανε τη ζωή τους για την ελευθερία και την ευτυχία του λαού μας!»
(Πηγή για την αρχική φωτογραφία: rarehistoricalphotos.com)
Πηγή kolivas.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου