Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Τα 30 μυστικά για τη φορολογική δήλωση

real


Σε λειτουργία τέθηκε πρόσφατα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείο Οικονομικών η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. 

Περίπου 6.000.000 φορολογούμενοι έχουν χρονικό περιθώριο να υποβάλουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά, μέσω του συστήματος TAXISnet, μέχρι τις 30 Ιουνίου που λήγει η προβλεπόμενη από το νόμο προθεσμία. 

Το πιο πιθανό όμως είναι να δοθεί παράταση τουλάχιστον 10 ημερών στην προθεσμία της 30ής Ιουνίου, καθώς θεωρείται αδύνατο μέχρι τότε να έχουν υποβληθεί 6.000.000 δηλώσεις.

Φέτος, για πρώτη φορά, είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δική τους ξεχωριστή φορολογική δήλωση όλοι οι νέοι που έχουν κλείσει τα 18 έτη ηλικίας μέχρι τις 31-12-2014 (φοιτητές, σπουδαστές κ.λπ.), ακόμη κι αν δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη από τους γονείς τους, εφόσον κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους απέκτησαν εισόδημα έστω και 0,01 ευρώ!

Επιπλέον, στις φετινές φορολογικές δηλώσεις πρέπει να αναγράφουν όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2014, είτε έχουν ήδη φορολογηθεί αυτοτελώς είτε φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις απαλλάσσονται από το φόρο. 



Στα εισοδήματα που πρέπει να δηλωθούν φέτος υποχρεωτικά περιλαμβάνονται μερίσματα από κέρδη επιχειρήσεων, τόκοι από καταθέσεις και δάνεια, υπεραξίες από πωλήσεις επιχειρήσεων και ακινήτων, κέρδη ή ζημιές από πωλήσεις μετοχών, ομολόγων, εντόκων γραμματίων, αμοιβαίων κεφαλαίων και παραγωγών χρηματοοικονομικών προϊόντων. 

Επίσης, στις φετινές δηλώσεις πρέπει να αναγραφούν και όλες οι δαπάνες που κατέβαλε ο φορολογούμενος για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν σε αγορές ακινήτων, μετοχών, επιχειρήσεων, ομολόγων και λοιπών τίτλων, ανέγερση οικοδομών, σύσταση εταιριών ή συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιριών.

Στις φετινές δηλώσεις, οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) έχουν προσυμπληρώσει τα ποσά πολλών εισοδημάτων και παρακρατηθέντων φόρων (ποσά για μισθούς, συντάξεις, αμοιβές ελευθέρων επαγγελματιών, τόκους καταθέσεων, ακόμη και ποσά μερισμάτων μετόχων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο), καθώς επίσης και τα καταβληθέντα εντός του 2014ποσά των τοκοχρεολυτικών δόσεων δανείων οποιασδήποτε μορφής.

Φέτος, εξάλλου, σε πολλές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος στις οποίες οι φορολογούμενοι θα αναγράψουν ποσά μισθών, συντάξεων ή αμοιβών για τα οποία δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) της ΓΓΔΕ θα παραπεμφθούν για έλεγχο δικαιολογητικών στις αρμόδιες ΔΟΥ ή στη ΔΗΛΕΔ. 

Οσοι φορολογούμενοι απέκτησαν το 2014 γεωργικά εισοδήματα υποχρεούνται πρώτα να τα προσδιορίσουν με τη λογιστική μέθοδο (έσοδα μείον έξοδα) και να τα δηλώσουν πρώτα στο έντυπο Ε3 και στη συνέχεια στο βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.





ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου