Κυριακή 17 Μαΐου 2015

115 δημοψηφίσματα έχουν γίνει τα τελευταία 30 χρόνια σε χώρες της Ευρώπης

Νέα Κρήτη


115 δημοψηφίσματα έχουν γίνει την περίοδο των τελευταίων 30 ετών σε χώρες της Ευρώπης.
Πρωταθλήτρια στα δημοψηφίσματα είναι η Ιρλανδία, η οποία έχει διενεργήσει 20 δημοψηφίσματα από το 1985 μέχρι σήμερα, και είναι η μόνη χώρα που έχει διενεργήσει δημοψήφισμα σχετικά με όλες τις συνθήκες της Ε.Ε.
Στη δεύτερη θέση η Ιταλία με 16 δημοψηφίσματα, χωρίς όμως κανένα να αφορά ευρωπαϊκές συνθήκες, αλλά αποκλειστικά εσωτερικά ζητήματα.
Στην τρίτη θέση η Λιθουανία με 12 δημοψηφίσματα από το 1991 και μετά, με μοναδικό δημοψήφισμα αυτό του 2003 που αφορούσε στην είσοδο της χώρας στην Ε.Ε.

Το 25% των δημοψηφισμάτων που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία 30 χρόνια σε 25 χώρες της Ευρώπης, αφορούσαν στις συνθήκες της Ε.Ε. (όπως η συνθήκη του Μάαστριχτ, της συνθήκης του Άμστερνταμ, της Νίκαιας και της Λισαβόνας).
Οι μοναδικές χώρες στις οποίες δεν έχει γίνει κάποιο δημοψήφισμα από το 1985 μέχρι σήμερα είναι η Νορβηγία, το Βέλγιο (όπου δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα) και η Ελλάδα.
(Αγαπητέ Jo Di, τα περισσότερα δημοψηφίσματα στην Ευρώπη έχουν γίνει στην Ελβετία, η οποία δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα τελευταία 160 χρόνια έχουν γίνει στην Ελβετία εκατοντάδες δημοψηφίσματα. Αν οι Έλληνες επιθυμούν άμεση δημοκρατία, ήρθε η ώρα να ξεκινήσουν τα δημοψηφίσματα).
Πηγή: pitsirikos.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου