Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Η Task Force μετονομάζεται και θεσμοποιείται-Θα μπορεί να παρεμβαίνει σε κάθε χώρα της ΕΕ Reuters:

Το Ποντίκι


Σε τροχιά αλλαγών μπαίνει η Task Force, το σώμα των τεχνοκρατών της ΕΕ που, υπό την ηγεσία του Γερμανού Χορστ Ράιχενμπαχ, αποτέλεσε σύμβουλο των ελληνικών κυβερνήσεων την τελευταία πενταετία για την εφαρμογή των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η νέα αριστερή ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να συνεργαστεί με την «Ομάδα Δράσης», με αποτέλεσμα αυτή να οδηγείται σε αποσύνθεση.
Το μοντέλο της Task Force πρόκειται να αναθεωρηθεί: Θα μετονομαστεί, ενώ το προσωπικό της – περίπου 50 άτομα – θα μετακινηθούν σε άλλο όργανο της Κομισιόν, που θα έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει σε κάθε χώρα που το χρειάζεται, και όχι μόνο στην Ελλάδα.

Όπως έχει εδώ και καιρό προγραμματιστεί, συνεχίζει το Reuters, ο Γερμανός επικεφαλής της Task Force, το αυτοκίνητο της γυναίκας του οποίου παραδόθηκε στις φλόγες στη διάρκεια διαδήλωσης ενάντια στις περικοπές στην Ελλάδα, θα μετακινηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες σε νέα θέση.
«Το σκεπτικό είναι ότι το μοντέλο της Task Force μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες χώρες με παρόμοια προβλήματα», ανέφερε στο πρακτορείο ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει συζητήσει το θέμα με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Ο Γιούνκερ είπε στο Τσίπρα κατά τη τελευταία τους συνάντηση ότι η αποστολή της Task Force λήγει και ότι θα αντικατασταθεί από έναν νέο θεσμό με τον ίδιο ρόλο αλλά με δικαιοδοσία σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ», ανέφερε στο Reuters αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης.
«Η ελληνική κυβέρνηση κρατά επαφές με τη Task Force αλλά δεν συνεργάζεται μαζί της, ανέφερε άλλη πηγή της ελληνικής κυβέρνησης. «Είναι πολιτικό ζήτημα», πρόσθεσε.
Μία τέτοια παραχώρηση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του από την Κομισιόν θα μπορούσε να ενοχλήσει κράτη – μέλη που βλέπουν με απογοήτευση την απροθυμία της Αθήνας να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που πολλοί στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν ως ευρωπαϊκή επέμβαση, σχολιάζει το Reuters, προσθέτοντας ότι η «τρόικα» των δανειστών έχει ήδη μετονομαστεί, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου