Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Reuters: Η Ελλάδα «στραγγίζει» από ρευστό - Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ

Το Ποντίκι


Η Ελλάδα θα χρειαστεί να συγκεντρώσει όλα τα εναπομείναντα αποθέματα ρευστού από το δημόσιο τομέα (κοντά στα 2 δις) για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα, σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Όπως αναφέρει το Reuters, η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές, αφήνει χωρίς χρήματα την Αθήνα η οποία πρέπει να πληρώσει σχεδόν 1 δις ευρώ στο ΔΝΤ μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.
Η αγωνία της ελληνικής κυβέρνησης για εξεύρεση πόρων δείχνει πόσο έντονη είναι η οικονομική ασφυξία που αντιμετωπίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός, στην προσπάθειά του να πείσει τους δανειστές να χρηματοδοτήσουν την χώρα.

Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται στην αυριανή σύσκεψη του Brussels Group, το οποίο θα προετοιμάσει την ατζέντα του κρίσιμου Eurogroup της 24ης Απριλίου. Για μήνες, συνεχίζει το δημοσίευμα, η κυβέρνηση δανείζεται χρήματα από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Ωστόσο τώρα φτάνει στο τέλος του δρόμου.
«Αυτά είναι τα τελευταία χρήματα που έχει το ελληνικό κράτος», ανέφερε ανώτατος παράγοντας του ελληνικού ΥΠΟΙΚ, που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Οι φορολογικές ρυθμίσεις της νέας κυβέρνησης έδωσαν μία προσωρινή ώθηση στα έσοδα, τα οποία ωστόσο έχουν σταθεροποιηθεί σε περίπου 4 δις το μήνα.
Ο Τσίπρας είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να πείσει τους δανειστές να ανοίξουν τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης, ώστε η Ελλάδα να αποφύγει την έξοδο από το ευρώ.
Για να το πετύχει αυτό χρειάζεται να παρουσιάσει λεπτομερές πρόγραμμα μεταρρύθμισης της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων του ασφαλιστικού και των εργασιακών θεμάτων.
Ωστόσο οι δανειστές χαρακτηρίζουν τις μέχρι τώρα προτάσεις της Αθήνας ως ανεπαρκείς. Επίσης, ο αριστερός πρωθυπουργός προσπαθεί να συγκρατήσει τις πιο αριστερές δυνάμεις εντός του κόμματός του, υιοθετώντας σκληρή στάση κατά της πολυετούς λιτότητας η οποία ερήμωσε την Ελλάδα.
Ωστόσο χωρίς μία πολιτική συμφωνία με την ευρωζώνη την επόμενη εβδομάδα, η Αθήνα είναι πολύ πιθανό να πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην πληρωμή μισθών και συντάξεων ή στην αποπληρωμή του ΔΝΤ. 
ΥΠΟΙΚ: Ανυπόστατο το δημοσίευμα του Reuters
Πάντως το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει κατηγορηματικά το δημοσίευμα του Reuters, χαρακτηρίζοντάς το ανυπόστατο. 
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρεται:
"Σημερινά δημοσιεύματα ειδησεογραφικών  πρακτορείων που αναφέρονται στα  ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου θεωρούνται  ανυπόστατα και διαψεύδονται με κατηγορηματικό τρόπο."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου