Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Γιατί το QE κρύβει τις συνέπειες ενός πιθανού Grexit

Με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης σε ισχύ κανείς δεν θα επιχειρήσει να σορτάρει ομόλογα της περιφέρειας σε περίπτωση Grexit, σχολιάζουν αναλυτές. Ωστόσο κάποιοι από αυτούς τονίζουν ότι η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη θα στείλει λάθος μηνύματα.

H ποσοτική χαλάρωση στην ευρωζώνη είχε σκοπό να τη διασώσει. Ωστόσο μπορεί να καταλήξει στο να διευκολύνει τη διάσπασή της.
Από τότε που ξεκίνησαν αυτόν το μήνα οι αγορές assets αξίας 60 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ οδήγησαν το κόστος δανεισμού κρατών σε ιστορικό χαμηλό.
Παράλληλα η αποδυνάμωση του ευρώ εκτόξευσε τις εξαγωγές, ενίσχυσε τις τιμές των μετοχών και αναπτέρωσε τις ελπίδες για ανάκαμψη στην ευρωζώνη.
Αλλά με αυτόν τον τρόπο ίσως να καμουφλάρει τον πόνο από πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενδεχόμενο που κάποτε τρομοκρατούσε τις χρηματοοικονομικές αγορές και τους εταίρους της χώρας, αλλά πλέον δεν τους φοβίζει.
Για την ώρα τα πάντα κρύβονται τεχνητά από το QE, δήλωσε ο Phillippe Gudin de Vallerin, επικεφαλής οικονομολόγος της Barclays για την Ευρώπη.
Τα θέμα του Grexit έχει καταστεί ένα από τα πιο επείγοντα ερωτήματα για τα 19 μέλη του ευρώ, καθώς η νέα αριστερή κυβέρνηση ξεμένει από ρευστό και συγκρούεται με τους πιστωτές.
Πολλοί αξιωματούχοι της ευρωζώνης πλέον αμφιβάλλουν για το αν η χώρα έχει τα κεφάλαια να καλύψει τις πληρωμές μισθών και συντάξεων (1,7 δισ.) αλλά και να καταβάλει πληρωμή 450 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου.

Ο Erik Nielsen, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit, θεωρεί πως το Grexit θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα, αλλά όχι για την ευρύτερη περιοχή, εν μέρει και λόγω του QE.
«Υποθέτω μια μεγάλη αύξηση της μετανάστευσης και νέα πτώση του ελληνικού ΑΕΠ 20-40%. Βέβαια θα υπήρχαν επιπτώσεις και στους εμπορικούς εταίρους, ειδικά στα Βαλκάνια», δήλωσε.
«Άλλα όλα είναι διαχειρίσιμα. Κανένας σώφρων δεν θα σορτάρει ομόλογα της υπόλοιπης περιφέρειας σε σημαντικό βαθμό όσο υπάρχει το QE», συμπληρώνει.
Ο Ρ. Gudin de Vallerin ανησυχεί ωστόσο καθώς μπορεί να σταλεί ένα μήνυμα ότι η παρουσία στην ευρωζώνη δεν είναι μη αναστρέψιμη - κάτι που μπορεί να ωθήσει τους επενδυτές να δουν την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και άλλα περιφερειακά κράτη υπό διαφορετική οπτική.
«Θα έδειχνε ότι μπορείς να φύγεις αν το επιθυμείς», πρόσθεσε. «Την επόμενη φορά που η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί και οι αγορές θα συνειδητοποιήσουν πόσο υψηλά είναι τα χρέη στην Ευρώπη οι επενδυτές θα αναρωτηθούν: ποια χώρα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη μετά;», σημειώνει
Αν και πάντα επαναλαμβάνουν την πρόθεσή τους να κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προειδοποιούν πως δεν θα τη σώσουν με κάθε κόστος.
Αυτό που έχουμε τώρα θα μας επιτρέψει να επιβιώσουμε από ένα Grexit, δήλωσε στους F.T. o Bέλγος υπουργός Οικονομικών, Johan Van Overtveldt. «Κανείς δεν πολυμιλά για αυτό ανοικτά αλλά η αίσθησή μου είναι πως υπάρχει στο τραπέζι», δηλώσει.
Τέτοια σχόλια ίσως στοχεύουν στο να στείλουν μήνυμα στο ΣΥΡΙΖΑ λόγω της διαπραγμάτευσης για τη νέα χρηματοδότηση.
Ο βαθμός που οι πιστωτές πιστεύουν ότι θα επιβιώσουν από ένα Grexit αφαιρεί από την Αθήνα ένα «προνόμιο» που είχε στις προηγούμενες συζητήσεις.
Παράλληλα με το QE, τονίζουν τον απεγκλωβισμό του χρηματοπιστωτικού τομέα από την Ελλάδα και τα αναχώματα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Από το 2012 οι Ευρωπαίοι δημιούργησαν τον ESM, ένα μόνιμο fund που σχεδιάστηκε με στόχο να περιορίσει το χάος που θα μπορούσε να προκύψει από ένα γεγονός όπως το Grexit.
Παράλληλα η έκθεση των τραπεζών της Ευρώπης έχει υποχωρήσει από τα 175 δισ. το 2008, στα 42 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της χώρας βρίσκεται στην κατοχή των ΕΚΤ, ΔΝΤ και ευρωζώνης, αντί για τον ιδιωτικό τομέα.
Ωστόσο κάποιοι πιστεύουν ότι ο εφησυχασμός έχει παρεισφρήσει. «Οι αγορές είναι εξαιρετικά ήρεμες για ένα πιθανό Grexit, πιστεύουν ότι δεν θα συμβεί ή πως δεν θα έχει σημασία. Αυτή η άποψη αξίζει να αμφισβητηθεί» ανέφερε στους F.T. ο νέος CEO της Credit Suisse, Tidjane Thiam.
Aν και το ΑΕΠ της Ελλάδας αναλογεί μόλις στο 2% στο ΑΕΠ της ευρωζώνης ο Markus Allenspach στέλεχος της Julius Baer, αναφέρει πως ένα Grexit μπορεί ακόμη να έχει συστημικές συνέπειες.
Ανέφερε το παράδειγμα της αυστριακής εταιρίας Heta. Η απόφαση της Βιέννης να προχωρήσει σε μορατόριουμ πληρωμών χρέους που είχε εκδόσει η HETA οδήγησε μια μικρή γερμανική εταιρία στο να αναζητήσει διάσωση εξαιτίας της έκθεσής της.
Ο ίδιος πρόσθεσε: Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι ένα Grexit θα προκαλούσε αύξηση των προβλέψεων στις ελληνικές τράπεζες, ενώ θα ακολουθούσε ενίσχυση των προβλέψεων για τα δάνεια κεντροευρωπαϊκών τραπεζών.
Αυτή η προοπτική δεν αντανακλά στις αποτιμήσεις της αγοράς, πρόσθεσε.
Αυτό μπορεί να συμβαίνει από την έλλειψη εκτιμήσεων από τους αναλυτές για το Grexit.
O αναλυτής της BNP Paribas, Phyllis Papadavid, δίνει μικρή πιθανότητα στο Grexit. Ωστόσο αν συμβεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ανάκαμψη της ευρωζώνης θα μειωθεί. Μία από τις κολόνες της Ένωσης είναι η δέσμευση κάθε μέλους να μείνει σε αυτή, υποστηρίζει.
ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου