Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα CNBC: Πώς θα είναι μια ελληνική χρεοκοπία

Το Ποντίκι


Στο ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας αναφέρεται το αμερικανικό δίκτυο CNBC, εξετάζοντας τις επιπτώσεις ενός πιστωτικού γεγονότος στην Ελλάδα και την ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Robert Kuenzel, που επικαλείται το CNBC, τα ταμειακά αποθέματα της Ελλάδας είναι «εξαιρετικά ανεπαρκή» ενώ μια χρεοκοπία θα μπορούσε να είναι «εξαιρετικά δυσάρεστη».
«Υπάρχουν διάφορες αλληλουχίες γεγονότων που θα μπορούσαν να εκτυλιχθούν αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, και όλα καταλήγουν σε ένα εξαιρετικά δυσμενές σενάριο, ειδικά σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στους μηχανισμούς στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως ο ELA», λέει ο Kuenzel.

«Κάθε είδος χρεοκοπίας θα αποτελέσει μια εξαιρετικά μπερδεμένη υπόθεση. Θα πυροδοτούσε bank run, υποβάθμιση από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και θα σηματοδοτούσε την έναρξη μιας παρατεταμένης οικονομικής αστάθειας.
«Η χώρα θα έπρεπε να εισαγάγει το δικό της παράλληλο νόμισμα ή να τυπώσει κάτι που προσιδιάζει σε χαρτονομίσματα».
Από την πλευρά του ο Bob Parker της Credit Suisse δήλωσε στο CNBC ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει ένα «εφιαλτικό σενάριο» αν δεν υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές, καθώς δεν θα υπάρξει περαιτέρω χρηματοδότηση και η χρεοκοπία θα είναι δεδομένη.
«Αυτό θα σημάνει κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και απόσυρση της στήριξης της ΕΚΤ, γεγονότα που θα οδηγούσαν σε grexit», ανέφερε το ανώτατο στέλεχος της ελβετικής τράπεζας.
«Αν η Ελλάδα εκδώσει μια νέα δραχμή, το νόμισμα θα υποτιμηθεί κατά 50%. Γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο τη χρεοκοπία του ελληνικού κράτους αλλά και ελληνικών επιχειρήσεων, ιδιωτών που δανείστηκαν σε ευρώ και του τραπεζικού συστήματος», προσθέτει το στέλεχος της Credit Suisse.
«Η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη», σημειώνει τέλος ο Michael Hewson, στέλεχος της CMC Markets.
«Ό,τι και αν συμβεί, ακόμα και αν συμφωνηθεί η καταβολή δόσης στην Ελλάδα, η οικονομία της αποκλείεται να πετύχει τους ρυθμούς ανάπτυξης που απαιτούνται για να αποπληρώσει τα χρέη της. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα, και αν οι αγορές δεν το αντιλαμβάνονται βρίσκονται σε άλλον πλανήτη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα η Ελλάδα αναπόφευκτα θα βγει από την ευρωζώνη σε περίπτωση χρεοκοπίας, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ύπαρξη της ίδιας της νομισματικής ένωσης.»  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου