Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

«Η Ελλάδα δεν έχει απολέσει τη γεωπολιτική της δυναμική»

Ο Α. Τσίπρας και ο Βλ. Πούτιν (Andrea Bonetti / SOOC / POOL)

«Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης. Είναι κυρίαρχη χώρα και έχει απολέσει μεγάλο μέρος της οικονομικής της δύναμης, αλλά δεν έχει απολέσει τη γεωπολιτική της δυναμική», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα

«Η Ελλάδα αναγκάστηκε να υπερψηφίσει τις κυρώσεις. Δεν μπορούν να υπάρξουν εξαιρέσεις, σε μία μόνο χώρα, ωστόσο επεξεργαζόμαστε σχέδιο συνεργασίας για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα», σημείωσε ο ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στις σχέσεις της Μόσχας με την ΕΕ.

Επικριτικός ως προς τη στάση των Βρυξελλών απέναντι στην Ελλάδα, ο Βλ. Πούτιν άφησε αιχμές για το ότι δεν επιτρέπεται στην Αθήνα να έχει ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική.

Η Ελλάδα δεν είναι αποικία χρέους, αντέτεινε ο έλληνας πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας την πρόθεση της Αθήνας να αναπτύξει πολυεπίπεδη συνεργασία με τη Μόσχα.

«Σεβόμαστε απόλυτα τις δεσμεύσεις μας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς όπου συμμετέχουμε και ταυτόχρονα αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες σε διεθνές επίπεδο για την προώθηση αμοιβαία επωφελών συνεργασιών με στόχο πάντοτε την προάσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.


H τρίωρη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών ολοκληρώθηκε με την υπογραφή διμερών συμφωνιών, ενώ η αποκατάσταση της διμερούς εμπορικής σχέσης βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών στο Κρεμλίνο. 


«Νίκη των λαών»


Νωρίτερα, ο A. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην επίσκεψή του στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στα τείχη του Κρεμλίνου, λέγοντας ότι αισθάνεται συγκίνηση γιατί απέτισε φόρο τιμής στους εκατομμύρια ανθρώπους που έδωσαν έδωσαν τη ζωή τους «για τη μεγάλη και αποφασιστική νίκη των λαών της Ευρώπης».

Στο σημείο αυτό ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα, αναλογικά με τον πληθυσμό της, είχε τον βαρύτερο φόρο αίματος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου