Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Το Κουτί Της Πανδώρας - Εκκλησία -- Κράτος -- Πολιτική



Το Κουτί Της Πανδώρας - Εκκλησία -- Κράτος -- Πολιτική

Κάποτε ρώτησαν το Βολτέρο αν πιστεύει στο Θεό. "Εγώ", απάντησε ο Βολτέρος, "όχι. Αλλά θα ήθελα πάρα πολύ να πιστεύουν στο Θεό η σύζυγός μου και ο υπηρέτης μου". "Γιατί;" τον ξαναρώτησαν. "Γιατί μία σύζυγος πιστή στο Θεό σίγουρα σημαίνει λιγότερα κέρατα στο κεφάλι. Και ένας πιστός υπηρέτης σίγουρα πιο φουσκωμένο πορτοφόλι".
Ο καυστικός Βολτέρος σε ένα πράγμα είχε δίκιο: Καμιά φορά η σχέση κάποιων με το Θεό, την Πίστη και τη Θρησκεία δεν είναι η απάντηση μόνο στο μεταφυσικό ερώτημα της ύπαρξης του ανθρώπου. Καμιά φορά είναι απλώς θέμα συμφέροντος.
Σήμερα το μοναδικό ερώτημα δεν είναι αν υπάρχει Θεός αλλά και ποιοι τον εκμεταλλεύονται. Σ' ολόκληρο τον κόσμο ξεσπούν πόλεμοι στο όνομα του Θεού, βαρβαρότητες υπό το άκουσμα προσευχών και οικονομικές συναλλαγές από τους ίδιους τους "φτωχούληδες του Θεού". Ολόκληρα κράτη ασκούν βία αλαλάζοντας το όνομα του Θεού.

Το θέμα λοιπόν δεν είναι απλώς η Πίστη, αλλά τι είδους πίστη. Στις μέρες μας, δίπλα στον όρο πίστη μπαίνει και άλλος ένας αναγκαίος όρος: Δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου