Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Τι (δεν) ζήτησε η Λαγκάρντ, τι συζητά και τι απορρίπτει η Αθήνα


Φρένο στο νέο παιχνίδι διαρροών και δημοσιευμάτων που άνοιξε μετά τη συνάντηση Βαρουφάκη - Λαγκάρντ βάζει το υπουργείο Οικονομικών, διαψεύδοντας ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ ζήτησε μείωση των συντάξεων και αυξήσεις στον ΦΠΑ.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διαψεύδουν το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων σύμφωνα με το οποίο η Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε ευθέως από τον Γιάνη Βαρουφάκη νέες περικοπές στις συντάξεις και αυξήσεις στον ΦΠΑ, καθώς και ότι το ραντεβού της Ουάσιγκτον έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας της επικεφαλής του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συζήτηση τέθηκε «συνολικά το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχει υποβάλει η ελληνική πλευρά» και ξεκαθαρίστηκε πως «ασφαλιστικό και εργασιακά είναι θέματα στα οποία δεν μπορεί να υποχωρήσει η κυβέρνηση».

Πάντως, ανοιχτό φαίνεται την ίδια ώρα το ζήτημα της αύξησης του ΦΠΑ στα λεγόμενα «πλούσια» νησιά τύπου Μυκόνου και Σαντορίνης - ενδεχόμενο που έχουν αφήσει ανοιχτό οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και Δημήτρης Μάρδας. Η «επιλεκτική» αυτή αύξηση είχε κατ’ αρχήν κριθεί δύσκολη λόγω νομικών και, ενδεχομένως και συνταγματικών, κωλυμάτων, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε στη Βουλή: «Δεσμεύομαι προσωπικά ότι δεν θα προσυπογράψω αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά».
Όμως τώρα το θέμα έρχεται ξανά στο προσκήνιο κι είναι ενδεικτικό ότι το ενδεχόμενο επιμέρους αυξήσεων ΦΠΑ στα νησιά άφησε ανοιχτό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Μιλώντας στον Real FM , o Γαβριήλ Σακελλαρίδης είπε πως το θέμα δεν περιλαμβάνεται μεν στη λίστα Βαρουφάκη που έχει τεθεί στο Brussels Group αλλά είναι σε ανοιχτή διαβούλευση: «Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχει υποβάλει δεν υπάρχει κάποια αύξηση του ΦΠΑ σε οποιοδήποτε νησί», είπε προσθέτοντας: «Η συζήτηση είναι ανοικτή, αυτό που έχει πει δηλαδή και η κυρία Βαλαβάνη και ο κ. Μάρδας, για κάποια συγκεκριμένα νησιά τα οποία δεν θα πλήττονταν οικονομικά και τουριστικά κυρίως, μέσα από την αύξηση του ΦΠΑ... Είναι ένα θέμα το οποίο είναι υπό ανοικτή διαβούλευση».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ένα από τα βασικά ζητήματα που έθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης στην κυρία Λαγκάρντ ήταν η πρόταση να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις και η χρηματοδότηση σταδιακά. Πρόκειται για το λεγόμενο «μορατόριουμ απαιτήσεων» που επιδιώκει η Αθήνα, σε παράλληλη διαβούλευση με τις Βρυξέλλες, και το οποίο προβλέπει την μετάθεση της συζήτηση για τα ακανθώδη θέματα - όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά - σε μεταγενέστερο χρόνο, πιθανότατα στη διαπραγμάτευση του Ιουνίου για τη «μεγάλη συμφωνία».
Χαρακτηριστική επ' αυτού είναι και η επισήμανση του Γιάνη Βαρουφάκη μετά τη συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να είναι πιο αποτελεσματικές μέσα «από ένα νέο μοντέλο με θεματικές ενότητες με στόχο την ολοκλήρωση συμφωνιών πολύ πιο γρήγορα».
Το ΔΝΤ, διά του εκπροσώπου του Ρίσι Γκογιάλ, τηρεί μέχρι στιγμής την πιο άκαμπτη στάση στις διαπραγματεύσεις αξιώνοντας ολοκλήρωση της αξιολόγησης στα πρότυπα της προηγούμενης κυβέρνησης και ζητώντας πλήρη πρόσβαση των τεχνικών κλιμακίων στα υπουργεία και στα στοιχεία των ελληνικών αρχών. Σύμφωνα με πληροφορίες η τελευταία «αντιδικία» προέκυψε την περασμένη εβδομάδα όταν τα τεχνικά κλιμάκια εισέπραξαν άρνηση για την παροχή στοιχείων από το υπουργείο Εργασίας.
Το σημείο αυτό τόνισε, διπλωματικά, και η Κριστίν Λαγκάρντ σημειώνοντας «εξέφρασα την ικανοποίησή μου στη δέσμευση του υπουργού να βελτιωθεί η δυνατότητα των τεχνικών κλιμακίων να δουλέψουν με τις αρχές για να διενεργήσουν τον απαραίτητο εμπεριστατωμένο έλεγχο (due dilligence) στην Αθήνα».
Ανάλογη ικανοποίηση - με ιδιαίτερο πολιτικό νόημα - εξέφρασε η επικεφαλής του ΔΝΤ και για τη διαβεβαίωση του κ. Βαρουφάκη πως η Ελλάδα θα εκπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις προς το Ταμείο «στο διηνεκές».
Η δήλωση αυτή του υπουργού Οικονομικών προκάλεσε αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση στην Αθήνα, με πλέον έντονη την παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου: «Γιατί πήγε ή γιατί κλήθηκε κατεπειγόντως και εκτάκτως ο κ. Βαρουφάκης στο ΔΝΤ;», ρώτησε ο κ. Βενιζέλος προσθέτοντας: «Για να μας πει ότι η Ελλάδα θα πληρώσει τη δόση και θα πληρώνει στο διηνεκές κανονικά όλες τις δόσεις; Αυτή είναι η σκληρή διαπραγμάτευση και η αδιόρατη απειλή που αφήνει η κυβέρνησης;».
Πηγή tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου