Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Το «ναι» της Λαγκαρντ για συμφωνία ζητά απόψε ο Βαρουφάκης


Έναν από τους θεμελιώδεις, αλλά και πιο δύσκολους κρίκους μιας συμφωνίας με τους πιστωτές - ενδεχομένως και μέσα στην επόμενη εβδομαδα - επιχειρεί να " δέσει" ο Γιανης Βαρουφάκης στο αποψινό του ραντεβού με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον.
Η συνάντηση ζητήθηκε από τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, γίνεται ανήμερα Κυτιακη του Πάσχα των καθολικών και μόλις τρεις μέρες πριν από την πληρωμή της δόσης των 448 εκ. ευρώ προς το ΔΝΤ και την διήμερη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup για την Ελλάδα - γεγονότα, που από μόνα τους καταδεικνύουν τον έκτακτο και κρίσιμο χαρακτήρα της.
"Άτυπη συζήτηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος " είναι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών το αντικείμενο της συνάντησης - κυβερνητικές πηγές όμως αναφέρουν ότι στόχος είναι πειστεί το ΔΝΤ να αμβλύνει τη στάση του και να ανοίξει τον δρόμο για μια άμεση συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της.

Μέχρι στιγμής, και σε όλο τον δίμηνο μαραθώνιο της διαπραγμάτευσης με τη νέα κυβέρνηση, το ΔΝΤ κρατά την πιο σιωπηλή αλλά και πιο σκληρή στάση. Έχει καταστήσει σαφές απο την πρώτη στιγμή ότι αξιώνει παρεμβάσεις σε ζητήματα που η ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζει "κόκκινες γραμμές" όπως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, επιμένει στην ολοκλήρωση της περίφημης "5ης αξιολόγησης" - η οποία δεν υφίσταται πλέον για την Αθήνα - και διαμηνύει τη δυσφορία του για την αργή πρόοδο του έργου των τεχνικών κλιμακίων.
Απολύτως χαρακτηριστική ήταν  επιστολή Λαγκάρντ προς τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Νταισελμπλουμ μετα την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου και την πρώτη λίστα Βαρουφάκη.
"Σε ορισμένους τομείς, ίσως τους σημαντικότερους", έγραφε τότε η Κριστίν Λαγκάρντ, "η λίστα της ελληνικής κυβέρνησης δεν παρέχει σαφείς διαβεβαιώσεις πως η Αθήνα σκοπεύει να προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο ·Memorandum of Economic and Financial Policies).
Δεν υπάρχουν ξεκάθαρες δεσμεύσεις για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με τον ΦΠΑ, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, τις ιδιωτικοποιήσεις, την αγορά εργασίας".
Στόχος του Γιάνη Βαρουφάκη στην αποψινή συνάντηση είναι να αμβλυνθούν αυτές οι αξιώσεις και η συνολική στάση του ΔΝΤ, την ώρα που οι πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους φέρουν τους ευρωπαίους εταίρους να είναι πλέον πιο πρόθυμοι για συμφωνία μετα την τελευταία, "εμπλουτισμένη" λιπαρά μεταρρυθμίσεων. Η κυβέρνηση θα προτείνει μετάθεση της συζήτησης για τα πιο ακανθώδης θέματα, οπως τα εργασιακά και το ασφαλιστικό σε μεταγενέστερο χρόνο, προκειμένου να καταστεί δυνατή μια πρώτη συμφωνία ακόμη και στο EuroWorkingGroup της Πέμπτης. Κατα το ιδανικό σενάριο η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να δωςει τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να απο δεσμεύσει άμεσα ρευστότητα προς την Ελλάδα.
Η αποστολή του υπουργού Οικονομικών πάντως δεν είναι εύκολη, καθώς πέραν των προσωπικών της θέσεων η Κριστίν Λαγκάεντ αντιμετωπίζει έντονη κριτική για "χαλαρή" στάση προς την Αθήνα τόσο από το εσωτερικό του ΔΝΤ πόσο και από τους "σκληρούς" της Ευρώπης.
Ενδεικτικό ήταν το δημοσίευμα του Spiegel πριν απο τρεις μέρες, υπό τον τίτλο "Το έσχατο ρίσκο της Λαγκάρντ" - ένα άρθρο με το οποίο ουσιαστικά προειδοποιούσε την επικεφαλής του ΔΝΤ να μην δείξει την παραμικρή πρόθεση ευελιξίας στο θεμα της καταβολής της δόσης της 9ης Απριλίου.
Η ...ιδιότυπη σχέση Spiegel-ΔΝΤ συνεχίστηκε και με το δημοσίευμα περί αποχώρησης των κλιμακίων του Ταμείου απο την Αθήνα λόγω δυσαρέσκειας, το οποίο πάντως διέψευσε χθες το Ταμείο κάνοντας λόγο για "συνήθη εναλλαγή" των μελών τέτοιων αποστολών.
Πηγή tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου