Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Τρία σενάρια διαπραγμάτευσης εξετάζει η κυβέρνηση

Nick Paleologos / SOOC

Για τρία πιθανά σενάρια της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της φέρεται να έκανε λόγο Έλληνας αξιωματούχος, σύμφωνα με το MEGA – Λίγες μέρες συμφωνία για καταρχήν συμφωνία ενόψει του καθοριστικού Eurogroup


Υπάρχει ένα κακό σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι δανειστές καθυστερούν επίτηδες την επίτευξη συμφωνίας για να μας φέρουν στο αμήν και να αναγκαστούμε στο τέλος να υποχωρήσουμε, αποκάλυψε ο αξιωματούχος που βρίσκεται στο Παρίσι και παρακολουθεί την πορεία των διαπραγματεύσεων. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια: 

1) Οι θεσμοί αναζητούν έναν έντιμο συμβιβασμό 
2) Οι θεσμοί θέλουν να μας τελειώσουν τώρα 
3) Επιθυμία τους είναι να μας τελειώσουν τον Ιούνιο

Ωστόσο ο αξιωματούχος, με τη φράση του «να μας τελειώσουν», δεν διευκρίνισε αν εννοούσε εξαναγκασμό σε έξοδο από το ευρώ ή υποχώρηση της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις. 

Ο αξιωματούχος σημείωσε πως οι δανειστές δεν έχουν ενιαία γραμμή αλλά υπάρχουν διαφορές μεταξύ των θεσμών.

Στο Παρίσι βρέθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, για το ίδιο συνέδριο, και ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα του Reuters σύμφωνα με το οποίο οι δανειστές μας έδωσαν τελεσίγραφο έξι ημερών για την εξεύρεση συμφωνίας, απάντησε "μην πιστεύετε ό,τι λέει το Reuters".

Λίγες μέρες προθεσμία


Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για να κλείσει η Αθήνα τα ανοιχτά "μέτωπα" σε συντάξεις, ΦΠΑ, εργασιακό και αποκρατικοποιήσεις με την ελληνική κυβέρνηση ωστόσο να δηλώνει αισιόδοξη για συμφωνία με τους εταίρους μέχρι το Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Μιλώντας στο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης εμφανίστηκε σίγουρος ότι δύο πλευρές θα κατορθώσουν να καλύψουν τις διαφορές τους και να καταλήξουν σε συμφωνία, έστω κι αν η κυβέρνηση χρειαστεί να κάνει συμβιβασμούς.

"Δεν θα ήμασταν οι κατάλληλοι για το έργο αυτό αν δεν ήμασταν έτοιμοι να αναλάβουμε το απαραίτητο πολιτικό κόστος για να σταθεροποιήσουμε την Ελλάδα και να την οδηγήσουμε στην ανάπτυξη. Αλλά θα είμαι απολύτως σαφής. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κάθε είδους συμβιβασμό, δεν είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε", δήλωσε.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, που επικαλείται το Reuters, η απόσταση παραμένει μεγάλη και γι' αυτό δόθηκε προθεσμία 6 ημερών στην Αθήνα να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις, αποκλείοντας, μάλιστα, την πρόωρη εκταμίευση που φέρεται ότι ζήτησε η ελληνική πλευρά. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν διέψευσε, πάντως, ότι επιδόθηκε τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση.

"Από την ελληνική πλευρά υπήρξε μια ισχυρή ανακοίνωση πως η ρευστότητα βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση και υπήρξε έκκληση για απελευθέρωση κάποιου είδους στήριξης ρευστότητας πριν από την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 24 Απριλίου. Όμως κανείς δεν γνωρίζει πώς μπορεί να γίνει αυτό... δεν υπάρχει βούληση να παρασχεθεί στήριξη προτού υπάρξει κάποια πρόοδος σε ότι αφορά τους όρους του προγράμματος μεταρρυθμίσεων", δήλωσε στο Reuters ο εν λόγω αξιωματούχος.

Σημεία τριβής παραμένουν το ασφαλιστικό και το εργασιακό. Μιλώντας σε διεθνές συνέδριο στο Παρίσι ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι μόνο αν επανέλθουν κανόνες στη διαλυμένη αγορά εργασίας, θα βρεθούν πόροι και για τα ασφαλιστικά ταμεία.

"Η συλλογική διαπραγμάτευση αν γίνει έξυπνα, είναι καλός τρόπος για δημιουργία μεγαλύτερης αποδοτικότητας. Δεν χρειάζεται να είστε αριστερός για να συμφωνήσετε. Εάν σας ενδιαφέρει ο ανταγωνισμός τότε, θα πρέπει να σας ενδιαφέρει η κατάσταση, διότι οι εργοδότες που κινούνται σύμφωνα με τους κανόνες έχουν μειονέκτημα στον ανταγωνισμό σε σχέση με τους ανταγωνιστές που προσλαμβάνουν αδήλωτους υπαλλήλους. Γι΄αυτό λοιπόν απαιτούμε μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για την αγορά εργασίας σύμφωνα με τις συνθήκες της ελληνικής αγοράς εργασίας, η οποία καταστράφηκε εντελώς την τελευταία πενταετία αυτής της βαθιάς ύφεσης", επισήμανε.

Όσον αφορά στις πιέσεις για αυξήσεις στο ΦΠΑ, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης ξεκαθάρισε, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA ότι δεν πρόκειται να γίνει ούτε καν σε Σαντορίνη και Μύκονο.

"Αγκάθι" είναι και οι ιδιωτικοποιήσεις, αφού σύμφωνα με την ελληνική πλευρά δεν μπορούν να έχουν μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα.

"Θα δώσουμε το μεγαλύτερο τμήμα του μετοχικού κεφαλαίου σε ιδιώτες αλλά θέλουμε δύο, βασικά τρία πράγματα. Πρώτον θα υπάρχει δέσμευση ελάχιστης επένδυσης από τον πλειοδότη ώστε να έχουμε μακροπρόθεσμα αναπτυξιακά αποτελέσματα. Δεύτερον, θέλουμε να διατηρήσουμε και ένα μερίδιο για το κράτος ώστε να έχουμε μια ροή εισοδήματος για να χρηματοδοτήσουμε τα ταμεία των συντάξεων που έχουν αδειάσει απ΄την κρίση και το PSI που επιτέθηκε άγρια στη βάση των κεφαλαίων τους. Τρίτον, θέλουμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους υπαλλήλους που θα εργάζονται εκεί", εξήγησε.

Αίσθηση προκάλεσε πάντως η δήλωση του κ.Φλαμπουράρη στο MEGA ότι δεν αποκλείεται να επιβληθεί νέα έκτακτη εισφορά στα υψηλά εισοδήματα, με στόχο, έσοδα 1,5 δισ. Διευκρίνισε, πάντως, ότι αυτό θα γίνει μόνο αν "φρακάρουμε", εννοώντας ότι αυτό θα είναι η απώτατη λύση.

Παρά τις δυσκολίες, τέλος, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το Grexit θα αποφευχθεί. "Οι συζητήσεις συνεχίζονται. Γίνεται πρόοδος. Είμαι βέβαιος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Υπάρχει κοινό συμφέρον να βρεθεί μία λύση που θα αποκλείει το Grexit. Η κατάσταση πηγαίνει στη σωστή κατεύθυνση", δήλωσε ο Πιερ Κάρλο Πάντοαν στο Bloomberg.

Πηγή ΤΡΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου