Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΠΑΛΙ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΗ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

iskra

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Βουλευτικές εκλογές την Κυριακή στη Φινλανδία. Εκλογές με ανατροπές στη σειρά των κομμάτων, αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις. Ο πρωθυπουργός Αλεξ Στουμπ, ο οποίος ανέλαβε πέρυσι τον Ιούνιο το κόμμα του δεξιού Εθνικού Συνασπισμού για να του προσδώσει προωθητική ενέργεια, αποδείχτηκε ένα τεράστιο μηδενικό. Παρέλαβε το κόμμα του πρώτο κόμμα στις εκλογές του 2011 με 22% και κατάφερε μέσα σε δέκα μήνες, δημοσκοπικά βεβαίως, να το ρίξει στην τρίτη θέση με ποσοστό γύρω στο 16%. Το φούνταρε! Το Κόμμα του Κέντρου του πολυεκατομμυριούχου Γιούχα Σίπιλε προηγείται στις δημοσκοπήσεις κατά 9 εκατοστιαίες μονάδες του δεξιού Εθνικού Συνασπισμού και κατά 8 μονάδες των Σοσιαλδημοκρατών που έρχονται δεύτεροι, οπότε δικαίως αναμένεται ότι ο Γιούχα Σίπιλε θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Φινλανδίας. Οι ακροδεξιοί Αληθινοί Φινλανδοί του Τίμο Σόινι, οι οποίοι μετονομάστηκαν σε Φινλανδούς, δημοσκοπικά δεν πάνε καλά αυτήν τη φορά, αλλά στις περιπτώσεις των ακροδεξιών κομμάτων είναι καλύτερα να περιμένουμε το εκλογικό αποτέλεσμα, γιατί έχει παρατηρηθεί σε πολλές περιπτώσεις ότι οι δημοσκοπήσεις υποβαθμίζουν την επιρροή τους στις εκλογές επειδή οπαδοί και ψηφοφόροι τους δεν δηλώνουν πάντα στους δημοσκόπους τι θα ψηφίσουν. Την Κυριακή θα μάθουμε τι έχουν βγάλει οι κάλπες. Πάντως η απομάκρυνση του Αλεξ Στουμπ από την εξουσία δεν πρόκειται να λυπήσει κανέναν, ούτε εντός ούτε εκτός Φινλανδίας. Καραδεξιός ο ίδιος, δήλωσε ότι «κατά πολλούς τρόπους, υπήρξε μια σκληρή τετραετία για το κόμμα μου και τον εαυτό μου, ήμασταν δεμένοι με αλυσίδες προερχόμενες από την Αριστερά»! Προσπαθεί έτσι να καλύψει την πολιτική ανεπάρκεια της φινλανδικής Δεξιάς.
Η ουσία είναι ότι τρία συνεχή χρόνια που κυβερνάει τη Φινλανδία αυτός ο ευρύτατος συνασπισμός, ο οποίος ξεκίνησε περιλαμβάνοντας τα έξι από τα οκτώ κόμματα του φινλανδικού κοινοβουλίου και κατέληξε να μειωθεί στα τέσσερα κόμματα, το ΑΕΠ της χώρας έχει υποστεί συνεχείς μειώσεις. Μάλιστα, το 2014 το έλλειμμα της Φινλανδίας ήταν 3,4% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας το όριο του 3% για πρώτη φορά εδώ και... είκοσι (!) χρόνια, από το 1996. Πέρυσι πουλήθηκε στη Microsoft, την αμερικανική εταιρεία, η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Nokia, για πάνω από είκοσι χρόνια το καμάρι της Φινλανδίας. Βλέποντας κατά πού πηγαίνουν τα πράγματα, ο προηγούμενος πρωθυπουργός πριν από τον Στουμπ, ο Γίρκι Κάταϊνεν, την "κοπάνησε" ξαφνικά από την πρωθυπουργία της Φινλανδίας και πήγε και έγινε επίτροπος στην Κομισιόν του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εξασφαλίζοντας για το άτομό του πέντε χρόνια με βασιλικές αποδοχές και ανέσεις που θα του εξασφαλίσουν έτσι κι αλλιώς πλούσια γεράματα! Αν ο Σίπιλε κερδίσει τις εκλογές την Κυριακή και γίνει πρωθυπουργός, παραμένει άγνωστο με ποιον θα κυβερνήσει.

Κρατάει όλες τις εκδοχές ανοιχτές ώστε να φτιάξει κυβέρνηση προσαρμοσμένη στο εκλογικό αποτέλεσμα. Ως και με τους ακροδεξιούς Φινλανδούς δηλώνει ότι είναι πρόθυμος να συνεργαστεί, αντλώντας φυσικά ψήφους από παντού. «Μπορώ να συνεργαστώ μαζί τους», δήλωσε αναφερόμενος στους Φινλανδούς. «Είναι λαϊκιστικό κόμμα, αλλά είναι και ρεαλιστές σε οικονομικά ζητήματα» πρόσθεσε. Ο Σίπιλε δεν αποκλείεται να κατορθώσει να σχηματίσει τρικομματική κυβέρνηση είτε με τους Σοσιαλδημοκράτες και τον Εθνικό Συνασπισμό είτε με τον Εθνικό Συνασπισμό και τους Φινλανδούς! Δεν είναι καθόλου απίθανο δηλαδή υπό την ηγεσία του κεντρώου Σίπιλε να έχουμε μια φινλανδική κυβέρνηση πολύ πιο δεξιά από εκείνη του δεξιού Στουμπ! Το πρόγραμμά του άλλωστε έχει σε πρώτη γραμμή για το φινλανδικό κράτος λιτότητα και περικοπές στο κοινωνικό κράτος.
Περιττό να τονιστεί ότι ο Σίπιλε θα είναι πιο εχθρικός εναντίον της Ελλάδας ακόμη και από τον προκάτοχό του. «Δεν βλέπω περιθώρια για τρίτο πακέτο διάσωσης αυτήν τη στιγμή. Δεν κάνω εκτιμήσεις για το τι θα συμβεί σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», δήλωσε ήδη σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς. Ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ο Σίπιλε είχε καταψηφίσει από δεξιά σκοπιά και το δεύτερο δάνειο προς την Ελλάδα, ενώ το ίδιο είχαν κάνει τότε και οι Αληθινοί Φινλανδοί, με τους οποίους ο Σίπιλε δεν έχει κανένα πρόβλημα να συγκυβερνήσει, όπως είδαμε από τις δηλώσεις του που προαναφέραμε. Σε πέντε μέρες πάντως, θα δούμε τι ακριβώς θα βγάλουν οι κάλπες στη Φινλανδία, παρόλο που όλα δείχνουν ότι η χώρα θα συνεχίσει να είναι ιεροκήρυκας της λιτότητας.
*Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ" την Τετάρτη 15 Απριλίου 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου