Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Η Ελλάδα είναι γεωστρατηγικός κόμβος και πρέπει να θωρακιστεί με την υποστήριξη και των συμμάχων της

Νέα Πολιτική


του Μελέτη Μελετόπουλου*
Οι δηλώσεις Καμμένου προκάλεσαν μεγάλη δυσφορία στην Δύση, διότι εξελήφθησαν ως απειλή του τύπου «ή μας σώζετε οικονομικά ή αλλιώς διαλυόμαστε, κάτι που θα σας δημιουργήσει τεράστια προβλήματα ασφάλειας». Διότι μία διαλυμένη Ελλάδα θα κάνει την Ευρώπη ξέφραγο αμπέλι, αφού (και) μέσω Ελλάδας περνάνε διάφορα ακραία και τρομοκρατικά στοιχεία στην Δυτική Ευρώπη.
Αλλά πίσω από τις δηλώσεις αυτές κρύβεται μία αλήθεια, που πρέπει να προβληματίσει και τους συμμάχους μας και εμάς τους ίδιους. Η Ελλάδα, όπως διαμορφώνεται το γεωπολιτικό σκηνικό και η «σύγκρουση των πολιτισμών», βρίσκεται σε κομβικό γεωγραφικό στίγμα. Ως χώρος, οριζοντίως, γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ των ακτών της Συρίας και των ιταλικών παραλίων, δηλαδή συνδέει την Εγγύς Ανατολή με την Δυτική Ευρώπη. Καθέτως, συνδέει την Βαλκα­νική με την βόρειο Αφρική, και διαγωνίως τον Εύξεινο Πόντο και τον Βόσπορο με το Αιγαίο και την Μεσόγειο θάλασσα. Αυτά είναι γνωστά από την εποχή του Τρωικού πολέμου, απλώς τώρα επανενεργοποιούνται, λόγω της σύγκρουσης των τζιχαντιστών με τον δυτικό κόσμο (βασικά την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ρωσία).

Αν η Τουρκία αποτελούσε οργανικό και συνεπές μέρος της δυτικής συμμαχίας, ο ρόλος της Ελλάδας θα ήταν συμπληρωματικός και πάντως όχι αναντικατάστατος. Αλλά η Τουρκία του Ερντογάν μετεξελίσσεται σε ιδιότυπο χαλιφάτο και στην ουσία επιχειρεί να ανταγωνιστεί το χαλιφάτο του Μπαγντατί (ΙSIS), με το οποίο συνορεύει.
Οπότε η Ελλάδα μένει ο μόνος σύμμαχος και θα λέγαμε ο μόνος εκπρόσωπος της Δύσης, έναντι της ανόδου του ακραίου φονταμενταλισμού. Μία Ελλάδα γεωστρατηγικά ισχυρή, οικονομικά ανεπτυγμένη, κοινωνικά σταθερή, με συγκροτημένη πολιτιστική φυσιογνωμία και εθνική αυτοσυνειδησία, μπορεί να λειτουργήσει ως εκπρόσωπος του πολιτισμένου κόσμου έναντι του αναδυόμενου μεσαίωνα.
Μία Ελλάδα οικονομικά κατεστραμμένη, κοινωνικά αποδομημένη, χωρίς ηθικό και χωρίς μαχητική ικανότητα, θα αποτελέσει μία γεωπολιτική «μαύρη τρύπα», την οποία θα σπεύσει να καλύψει το χάος.
Ασφαλώς, αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα μας θα πρέπει να επαναπαυθεί στην προσδοκία ξένης βοήθειας με το επιχείρημα του χάους. Αλλά, εάν και η ίδια ανασυγκροτηθεί και αξιοποιήσει τους δικούς της πόρους, εάν η ίδια αποδείξει ότι συνειδητοποιεί τον ρόλο της και ανατάσσει τις δυνάμεις της, τότε δικαιούται πολύπλευρης στήριξης από τους Συμμάχους της. Στήριξης αμυντικής, οικονομικής, διπλωματικής. Στήριξης έναντι κακών γειτόνων, στήριξης στις θεμιτές εθνικές φιλοδοξίες μας.
Η στήριξη που θα ζητήσουμε, για να διαδραματίσουμε (για άλλη μια φορά στην τρισχιλιετή ιστορία μας) τον ρόλο του προμαχώνα του δυτικού πολιτισμού, πρέπει να την αποφασίσουμε με πάσα σοβαρότητα και περίσκεψη. Και κυρίως αν αποδείξουμε ότι την αξίζουμε.
*Διευθυντής της Νέας Πολιτικής (Δημοσιεύθηκε στο Kontra News)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου