Κυριακή 5 Απριλίου 2015

ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ: Η ΜΟΝΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ

iskra

ME AΦΟΡΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ, ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΣΙΜΗ*
Σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (βλ. παρακάτω) ασκεί κριτική στον γ.γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα για δηλώσεις του στη Βουλή(30/3), στις οποίες αναφέρεται στην «επιστροφή στη δραχμή» και οι οποίες κατά την ΑΝΤΑΡΣΥΑ συνιστούν « αθλιότητα» καθότιεξισώνουν την « "εξωκοινοβουλευτική Αριστερά" μαζί με "άλλους ανεγκέφαλους" και τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής».
Ο συγγραφέας της ανακοίνωσης διατυπώνει την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σκέπτεται καν την ρήξη με την ευρωζώνη σε αντίθεση με τα όσα είπε στη Βουλή ο Δ. Κουτσούμπας , ο οποίος αναφερόμενος στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ τόνισε χαρακτηριστικά : «Εσείς, κύριοι της συγκυβέρνησης, ακροβατείτε ανάμεσα και στις δύο αυτές εκδοχές και τις ονομάζετε μάλιστα και τις δύο αριστερές».
Απαντάω στο συγγραφέα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σκέπτεται εναλλακτικούς προοδευτικούς δρόμους.
Από την άλλη όσον αφορά στις δηλώσεις του Δ. Κουτσούμπα,ο οποίος στην ουσία λέει ότι το θέμα δεν είναι η ευρωζώνη και τα νομίσματα αλλά ο καπιταλισμός και οι πολιτικές που υπηρετούν τα κυρίαρχα ταξικά συμφέροντα, αυτό που είναι αναγκαίο να απαντήσουμε είναι ότι φυσικά και ο καπιταλισμός και ανάλογες πολιτικές υπήρξαν και πριν τη δημιουργία της ζώνης του ευρώ ή την δημιουργία της ΕΕ και υπάρχουν έξω και πέρα από αυτές.
Όμως, υπάρχει ένα δεδομένο. Ο τρόπος με τον οποίο επιβλήθηκε ο νεοφιλελευθερισμός στην Ευρώπη, η δημιουργία της ευρωζώνης και η συγκεκριμένη μορφή που έλαβε το «ευρωπαϊκό οικοδόμημα» μετά την Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη που υπογράφηκε στο Λουξεμβούργο στις 17 Φεβρουαρίου 1986,τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και όσες άλλες ακολούθησαν, αποτέλεσαν πλαίσιο θωράκισης των νεοφιλεύθερων πολιτικών. Το πλαίσιο αυτό, λοιπόν, δεν μπορεί να είναι ταξικά ουδέτερο!

Το πλαίσιο αυτό, δε, έθεσε και θέτει στην ουσία εκτός δημοκρατικού ελέγχου, ακόμη και αυτού του περιορισμένου που υπάρχει στα πλαίσια του αστικού κοινοβουλευτισμού, τις πολιτικο-οικονομικές ελίτ και τους συμμάχους τους. Και αντίθετα ενισχύει την παντοδυναμία τους.
Έτσι, καθιστά αδύνατη όχι μόνο την οποιαδήποτε ριζοσπαστική πολιτική αλλά ακόμη και τη διατήρηση του όποιου κοινωνικού κράτους και ενός «αστικοδημοκρατικού συμβολαίου».
Το πλαίσιο , λοιπόν, αυτό είναι, σχεδόν (;), μη-μεταρρυθμίσιμο καθότι είναι ο σχεδιασμός του τέτοιος ώστε να καθιστά πρακτικά αδύνατη την όποια μεταρρύθμισή του.
Οι λύσεις, λοιπόν είναι οι εξής: η ταυτόχρονη, σχεδόν, ανατροπή των συσχετισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είτε ρήξεις, σε επίπεδο συγκεκριμένης χώρας ή κάποιας ομάδας χωρών, με στόχο ένα ντόμινο προοδευτικών εξελίξεων σε όλη την Γηραιά Ήπειρο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στα συνεδριακά και συλλογικά ψηφισμένα του κείμενα λέει ότι δεν θα υποκύψει σεεκβιασμούς και δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα που είναι στη φαρέτρα του.
Αυτό που καλείται να πραγματοποιήσει σήμερα η κομμουνιστική και ριζοσπαστική Αριστερά στη χώρα μας, οι ηγεσίες της αλλά και όλοι οι έντιμοι και ανιδιοτελείς αγωνιστές της ξεχωριστά, είναι , πέρα από άγονες αντιπαραθέσεις, να βρουν έναν κοινό βηματισμό, ώστε να ξεφύγουν από λογικέςανέξοδης κριτικής και «βολικής» απομόνωσης από την κοινωνία αλλά και λογικές στρατηγικής (;) αναδίπλωσης.
Να μπορέσει να οδηγηθεί από «αναίμακτες» λύσεις (sic) και μελλοντικές επικλήσεις της λαϊκής εξουσίας σε ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις.
Προτάσεις που προϋποθέτουν ρήξεις σε καιρούς όλο και μεγαλύτερης έντασης της επίθεσης του κεφαλαίου σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στη συνέχεια παραθέτω ολόκληρη τη σχετική ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΛΑΣΠΗ ΞΑΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ
«Η ΝΔ, το ΠΟΤΑΜΙ, το ΠΑΣΟΚ στήριξαν, στηρίζουν, τη συμφωνία - γέφυρα των 4 μηνών, είναι στη γραμμή της επίτευξης πάση θυσία συμβιβασμού με τους εταίρους, για επίτευξη νέας συμφωνίας, όπως κι αν ονομαστεί κ.λπ. Και σε αυτό τείνουν χέρι βοήθειας στην κυβέρνησή σας.
Αλλα κόμματα, όπως δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, άλλοι ανεγκέφαλοι, η ΧΑ επίσης, μιλάνε για επιστροφή στη δραχμή, σε άλλο νόμισμα, στα πλαίσια φυσικά αυτού του συστήματος, της καπιταλιστικής του Ενωσης, της ΕΕ, της επιλογής τέτοιων ιμπεριαλιστικών συμμαχιών.
Εσείς, κύριοι της συγκυβέρνησης, ακροβατείτε ανάμεσα και στις δύο αυτές εκδοχές και τις ονομάζετε μάλιστα και τις δύο αριστερές».
Τάδε έφη ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στη συζήτηση στην Βουλή (30/3/2015). Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς; Την αθλιότητα να βάζει την «εξωκοινοβουλευτική Αριστερά» μαζί με «άλλους ανεγκέφαλους» και των νεοναζί της Χρυσής Αυγής; Τη χιλιοπαιγμένη και μη πειστική κατηγορία πως η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά διεκδικεί άλλο νόμισμα «στα πλαίσια φυσικά αυτού του συστήματος, της καπιταλιστικής του Ενωσης, της ΕΕ». Την εκτίμηση πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ακροβατεί «ανάμεσα στις δύο αυτές εκδοχές», δηλαδή σκέπτεται την ρήξη με την ευρωζώνη, την ώρα που ο Τσίπρας ορκίζεται για την παραμονή στο ευρώ;
Μόνο στις ανακοινώσεις λάσπης του Ποταμιού μπορούσαμε μέχρι τώρα να βρούμε παρόμοια επιχειρήματα... Τι ζήλεψε άραγε ο Δ. Κουτσούμπας; Γιατί πέρασε στο στρατόπεδο των "ίσων αποστάσεων" και της λογικής "των άκρων", εξισώνοντας τα πάντα, ακόμα και αγωνιστές και αγωνίστριες της αριστεράς με τους νεοναζί της ΧΑ.
Για μία ακόμα φορά το ΚΚΕ υποτιμά τη σημασία της ρήξης και της αποδέσμευσης από το ευρώ και την ΕΕ. Στο παρελθόν την έχει χαρακτηρίσει και «καταστροφική», ρίχνοντας νερό στον μύλο της αστικής προπαγάνδας και κερδίζοντας τα παράσημα της "λογικής και υπεύθυνης δύναμης".
Διαφορετικές είναι οι ανάγκες της ταξικής πάλης σήμερα, αλλά και των αγωνιστών του ΚΚΕ. Έρχεται στο προσκήνιο η ανάγκη της ρήξης με την ΕΕ και το κεφάλαιο, η ανάγκη της κοινής δράσης για την αντεπίθεση του μαζικού κινήματος.
ΑΝΤΑΡΣΥΑ
*Ο Χρήστος Κασίμης είναι μέλος της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Βόρειας Αθήνας και δημοτικός σύμβουλος στο Χαλάνδρι με την παράταξη «Αντίσταση με τους Πολίτες». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου