Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Η κυβέρνηση ξεκίνησε την έκτακτη επιβάρυνση της οικονομικής ολιγαρχίας

kontranews


του Γιώργου Βάμβουκα
Η πρόσφατη κυβερνητική απόφαση, να επιβληθεί αναδρομική επιβάρυνση σε κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, όπως MEGA, ANTENNA, STAR, ALPHA, ΣΚΑΙ, OTE, NOVA, κ.λπ., ύψους 40 εκατ. ευρώ (€), αποδεικνύει από την πλευρά της συγκυβέρνησης ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ, αποφασιστικότητα, συνέπεια και πυγμή. Οι προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ότι, αν συγκυβερνούσαν θα εφάρμοζαν μέτρα οικονομικής πολιτικής, που θα επιβάρυναν τους έχοντες και κατέχοντες, άρχισαν από υποσχέσεις να μετουσιώνονται σε πράξη.
Το ξεκίνημα έγινε με τους διαβόητους βαρώνους των μίντια. Πρόκειται για μέτρο δημοσιονομικής πολιτικής, που στέλνει το αισιόδοξο μήνυμα στους πολίτες, ότι, τα πρωτεύοντα κριτήρια στην άσκηση της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, είναι η κοινωνική αλληλεγγύη και η στήριξη των ασθενέστερων ομάδων του ελληνικού πληθυσμού. Σε επανειλημμένες αναλύσεις μας από τις σελίδες της Kontranews, έχουμε υπογραμμίσει την αναγκαιότητα της επιβολής φορολογικών και άλλων μορφών επιβαρύνσεων στην οικονομική τάξη της δικομματικής νομενκλατούρας. 

Οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες θεωρούνται οι προύχοντες της εύπορης κοινωνικής τάξης της δικομματικής νομενκλατούρας. Οι κρατικοφάγοι επιχειρηματίες έχουν τεράστια πολιτικοοικονομική ισχύ και γι’ αυτό θεωρούνται ότι είναι “κράτος εν κράτει”. Στη συντεχνία των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών ανήκουν οι βασικοί μέτοχοι των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας, οι συμμετέχοντες σε έργα των ΕΣΠΑ αξίας πολλών δις €, οι λαμβάνοντες το μέλι των κρατικών προμηθειών, οι ανήκοντες στους μεγαλομετόχους των μεγάλων ελληνικών συστημικών τραπεζών που στην προ κρίσης εποχή των παχιών αγελάδων εισέπρατταν πολλά δις € από κερδοφόρα μερίσματα μετοχών, οι τσεπώνοντες θαλασσοδάνεια αξίας δεκάδων ίσως και εκατοντάδων δις €, κ.ά. Ωστόσο, η πανίσχυρη τάξη της ντόπιας οικονομικής ολιγαρχίας έχει ένα ελάττωμα. Δεν θέλει να της βάζουν χέρι στην τσέπη. Και όταν βάζει το χέρι στην δική της τσέπη, είναι για το μοίρασμα μιζών σε πολιτικούς, καρεκλοκατακτητές της εξουσίας, κ.ά., με την προοπτική να δώσει ένα και να λάβει πολλαπλάσια ευρώ.
Απ’ ότι φαίνεται όμως η κοινωνική τάξη των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, στο πρόσωπο της συγκυβέρνησης ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ βρήκε το δάσκαλό της. Με την επιβολή αναδρομικής έκτακτης εισφοράς στους καναλάρχες 40 εκατ. €, η κυβέρνηση κάνει ωραίο σεφτέ. Για μια κυβέρνηση που μόλις σαράντισε, το ξεκίνημα είναι ευοίωνο και ελπιδοφόρο ιδίως για τα υποζύγια της ελληνικής κοινωνίας. Παράλληλα, η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να μην επιβάλλει αναδρομική εισφορά στα κανάλια τοπικής εμβέλειας, κρίνεται ως αντικειμενική και ορθολογική. Τα τοπικά κανάλια είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι των μίντια. Είναι οι βιοπαλαιστές που αγωνίζονται για τον επιούσιο. Αν είναι δυνατόν μια αριστερή-πατριωτική κυβέρνηση, να καταλογίσει αναδρομικές επιβαρύνσεις στις μικρές φωνές των μίντια. Και μάλιστα όταν ελάχιστα από αυτά τα δημοκρατικά τοπικά κανάλια σαν το Kontra Channel, σήκωσαν και κράτησαν ακλόνητα ψηλά τα λάβαρα του αντιμνημονιακού αγώνα.  
Κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, ο Πάνος Καμμένος έλεγε ότι “οι ΑΝΕΛ είναι το αναγκαίο καλό”. Είναι το κόμμα που αν συγκυβερνούσε με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα βοηθούσε με όλες του τις δυνάμεις να ξαναμπεί το τρένο της οικονομίας στις ράγες. Η συγκυβέρνηση ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ έγινε πραγματικότητα και τα πρώτα σημάδια δείχνουν ότι το νερό αρχίζει σιγά-σιγά να ξανακυλάει στο αυλάκι. Η πρόσφατη κυβερνητική πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής προς διερεύνηση της ύπαρξης πολιτικών και ποινικών ευθυνών στους Γεωργίου Α. Παπανδρέου, Αντώνιο Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο και Λουκά Παπαδήμο, η επιβολή αναδρομικής χρηματικής επιβάρυνσης 40 εκατ. ευρώ στα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, η εισήγηση δημιουργίας νέας Εθνικής Αρχής Εποπτείας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, κ.λπ., επιβεβαιώνουν ότι ο κυβερνητικός σχηματισμός ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ διακατέχεται από δημοκρατικά και πατριωτικά ιδεώδη. Όσοι κατά την προεκλογική περίοδο, συστρατευθήκαμε και υποστηρίξαμε τα κόμματα των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ, προσδοκούμε στην υιοθέτηση έξυπνων, αποφασιστικών και αποδοτικών οικονομικών πολιτικών από την πλευρά της κυβέρνησης. Οικονομικές πολιτικές που θα εκπέμπουν αύρα και αίσθημα αισιοδοξίας στα γνωστά υποστυλώματα της εθνικής οικονομίας και πολυσύχναστους πελάτες της εφορίας, δηλαδή τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου