Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Το 48ωρο - φωτιά

Το Ποντίκι


Ο πρωθυπουργός θα διαπραγματεύεται στη Μόσχα με τον Πούτιν και επάνω του θα είναι στραμμένα τα βλέμματα όλης της Ευρώπης προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρωθυπουργός χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα σπάσει την κοινή γραμμή των χωρών μελών της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία.
Οι αντιπροσωπείες των χωρών μελών της Ευρωζώνης θα συνεδριάζουν στο περιθώριο του Euroworking Group και σήμερα και αύριο με αποκλειστικό θέμα Ελλάδα. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στην Αθήνα θα πασχίζει επίσης σήμερα και αύριο να συγκεντρώσει 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ για να καλύψει ισόποση λήξη εντόκου στα μέσα της επόμενης εβδομάδας ενώ την Πέμπτη τελειώνει μια ακόμη προθεσμία για αποπληρωμή δόσης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (αυτή τη φορά το ποσό διαμορφώνεται στα 450 εκατ. ευρώ). Τι μένει να γίνει σε αυτό το 48ωρο; Η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να αποφασιστεί αν και πόσο θα αλλάξει το όριο του ELA ( στο πολύ θετικό σενάριο και αν θα υπάρξει κάποια χαλάρωση της θηλιάς για την ελληνική πλευρά) τη στιγμή που οι αναλήψεις χρημάτων από τις ελληνικές τράπεζες έχουν πάρει και πάλι την πάνω βόλτα.

Οι εξελίξεις σε αυτό το 48ωρο δεν είναι όλες προβλέψιμες. Όσον αφορά στις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, αναμένεται να εκπληρωθούν και αυτή τη φορά κανονικά καθώς υπάρχουν σχετικές διαβεβαιώσεις και από την πλευρά του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος και από το υπουργείο Οικονομικών. Από το EWG, σημαντικές προσδοκίες δεν υπάρχουν καθώς ούτως ή άλλως το συγκεκριμένο όργανο δεν έχει εξουσιοδότηση να λαμβάνει αποφάσεις. Ίσως, αν υπάρξει σημαντική πρόοδος να πληροφορηθούμε την Πέμπτη ότι το Eurogroup θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα από τις 24 Απριλίου αν και αυτό φαίνεται να μην αποτελεί πλέον προτεραιότητα ούτε για την ελληνική πλευρά.
Τι απομένει; Να ξεκαθαρίσει το τι θα πράξει και αυτή τη φορά η ΕΚΤ και θα προκύψουν τα αποτελέσματα του ταξιδιού του πρωθυπουργού στη Μόσχα. Το ενδιαφέρον δεν είναι μόνο πολιτικό αλλά και οικονομικό καθώς με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι συγκεκριμένες συμφωνίες που θα υπάρξουν στο περιθώριο αυτής της συνάντησης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου