Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

ΒΑΥΑΡΟΚΡΑΤΙΑ - ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΜΟΝΑΡΧΙΑ 1833 -1862 ΜΕΡΟΣ Α΄και Β΄






Περιγράφονται οι απαρχές του θεσμού της απόλυτης Μοναρχίας, η Μοναρχία του ΟΘΩΝΑ κατά τα έτη 1833-1843, καθώς και οι αναταραχές στο πολιτικό προσκήνιο της ΕΛΛΑΔΑΣ, με την αλλαγή του πολιτεύματος σε Συνταγματική Μοναρχία, στα χρόνια 1844 -- 1862.

Καθηγητές Πανεπιστημίου αναλύουν το πολύπλευρο θεσμικό έργο του ΟΘΩΝΑ, που επεκτάθηκε σε πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής του κράτους, προκαλώντας μια σειρά από ποικίλες και έντονες αντιδράσεις, οι οποίες κλιμακώθηκαν μέχρι το σημείο της εξέγερσης της 3ης Σεπτεμβρίου.

Το αποτέλεσμα αυτής της εξέγερσης ήταν να τεθεί σε ισχύ το Σύνταγμα του 1844. Το Σύνταγμα εκείνο προέβλεπε την άσκηση του νομοθετικού έργου από το Βασιλιά, τη Βουλή και τη Γερουσία.


Τέλος, αναλύεται το Σύνταγμα που προέκυψε το Μάρτιο του 1844, από τις εργασίες της 3ης Σεπτεμβρίου εν Αθήναις Εθνικής των Ελλήνων Συνελεύσεως και γίνεται εκτενής αναφορά στις νομοθετικές διατάξεις και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Συντάγματος καθώς και τις συνέπειες στο κοινωνικό επίπεδο του Ελληνικού λαού.

Πηγή dikaiopolis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου